Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στην Ελλάδα

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στις 74,2 μονάδες (από 78,4), επιδείνωση που οφείλεται κυρίως στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο.

Περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στην Ελλάδα
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στις 74,2 μονάδες (από 78,4).

Η νέα πτώση προέρχεται από την επιδείνωση του κλίματος κυρίως στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο. Επίσης, όσον αφορά και στη ζήτηση, σημειώνεται πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, για τον Απρίλιο του 2011, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ουσιαστικά βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι έναν χρόνο μετά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης οι προσδοκίες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών δεν έχουν βελτιωθεί.

Δηλαδή, δεν έχουν διαμορφωθεί συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομίας, καθώς η αβεβαιότητα για πλήθος παραμέτρους της οικονομικής πολιτικής παραμένει. Διστακτικότητα και αδράνεια χαρακτηρίζει το οικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα αφενός οι επιχειρηματικές προσδοκίες να είναι φτωχές, αφετέρου οι περισσότεροι καταναλωτές να δυσπιστούν απέναντι στη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας.

Αναλυτικότερα: 

* Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής περιορίζονται και ο σχετικός δείκτης είναι πλέον αρνητικός, ενώ έντονη είναι η πτώση που καταγράφεται και στις ήδη πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αυξάνονται, υποδηλώνοντας διόγκωση.

* Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών περιορίζονται τον Απρίλιο, ενώ οι αντίστοιχες για τη σημερινή πορεία της ζήτησης επιδεινώνονται οριακά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της παραμένουν αμετάβλητες.

* Στο λιανικό εμπόριο, σημαντική πτώση καταγράφουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, η οποία είναι ακόμη βαθύτερη στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κινούνται χαμηλότερα, δείχνοντας μειωμένη ρευστοποίηση. 

* Στις κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται για δεύτερο μήνα, εξέλιξη που όμως αντισταθμίζεται από την πτώση στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, οι οποίες καταγράφουν τον Απρίλιο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. 

* Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όλοι οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν επιδείνωση: οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση περιορίζονται κατά 3 μονάδες, ενώ εντονότερη είναι η πτώση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και στην πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο. Τέλος, οι ήδη έντονα δυσμενείς προβλέψεις για την ανεργία στο επόμενο 12μηνο κινούνται οριακά ανοδικά και ο φόβος για ανεργία παραμένει έντονος στους περισσότερους καταναλωτές.

** Τα αποτελέσματα των ερευνών της οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v