Ποιοι "κόβονται" από τα βαρέα-ανθυγιεινά

Εκτός λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα βρεθούν 150.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 70.000 σε διοικητικές θέσεις στη βαριά βιομηχανία και τη φαρμακοβιομηχανία, οικιακοί βοηθοί, κομμωτές κ.λπ.

Ποιοι κόβονται από τα βαρέα-ανθυγιεινά
Μαχαίρι, µε θύµατα 150.000 ασφαλισµένους οι οποίοι θα βρεθούν εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων (ΒΑΕ), βάζει η τρόικα, ενώ άλλοι 50.000 θα προστεθούν στον νέο κατάλογο, σύμφωνα με τα «Νέα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η καινούργια λίστα µε τις ειδικότητες των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων θα είναι έτοιµη έως τις 15 Ιουνίου, ενώ από την 1η Ιουλίου θα εφαρµοστεί το νέο καθεστώς σύµφωνα µε τις επιταγές του μνηµονίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας  κ. Γιώργος Κουτρουµάνης, που προήδρευσε χθες στην πρώτη συνεδρίαση της 11µελούς αρµόδιας επιτροπής υπό τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Κωνσταντινίδη, παρουσίασε τα στοιχεία βάσει των οποίων η επιτροπή θα εκδώσει το πόρισµά της.

Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, σήµερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισµένοι 538.000 µισθωτοί.

Ο αριθµός εµφανίζεται µειωµένος εξαιτίας της ανεργίας που έχει βγάλει εκτός αγοράς χιλιάδες οικοδόµους. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις ειδικών, θα αποχαρακτηριστούν επαγγέλµατα που απασχολούν σήµερα περίπου 150.000 µισθωτούς, ενώ θα ενταχθούν για πρώτη φορά άλλοι 50.000 εργαζόµενοι.

Σίγουρο είναι ότι εκτός βαρέων θα βγουν περίπου 70.000 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιοµηχανία, τη χηµική και τη φαρµακοβιοµηχανία, ενώ οι πρώτοι που θα µπουν στη νέα αναθεωρηµένη λίστα θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων.

Στον νέο κατάλογο, εκτός από τους διοικητικούς υπαλλήλους, εκτιµάται ότι δεν θα υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, εργαζόµενοι στον χώρο του µόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κοµµωτές και κάποιες ειδικότητες στον τομέα του τουρισµού και του επισιτισµού.

Σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι σερβιτόροι και οι τραγουδιστές θα παραµείνουν στη λίστα καθώς οι συνθήκες εργασίας τους δεν έχουν τροποποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v