Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγαλώνει η προσφορά εξοχικών

Πολύ περισσότερες σε αριθμό και αρκετά φθηνότερες ως προς το κόστος τους είναι φέτος οι εξοχικές κατοικίες που προσφέρονται για μίσθωση με τη σεζόν.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Μεγαλώνει η προσφορά εξοχικών
Πολύ περισσότερες σε αριθμό και αρκετά φθηνότερες ως προς το κόστος τους είναι φέτος οι εξοχικές κατοικίες που προσφέρονται για μίσθωση με τη σεζόν.

Ο αριθμός τους όμως δεν αυξήθηκε λόγω της ανέγερσης νέων ακινήτων, αλλά επειδή πολλοί από τους ιδιοκτήτες, που τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσαν το εξοχικό τους αποκλειστικά για τις προσωπικές τους ανάγκες, αναγκάζονται τώρα λόγω της κρίσης να βάλουν μισθωτήριο για να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι "ξενοδόχοι" προσφέρουν συνήθως τα ακίνητά τους σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με εκείνες που ζητούν οι επαγγελματίες του χώρου, με αποτέλεσμα το μέσο κόστος για τη μίσθωση μιας παραθεριστικής κατοικίας για διάστημα δύο, τριών ή και τεσσάρων μηνών να είναι πλέον μειωμένο από 20% έως και 40% σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια, η οικονομική κρίση και η πτώση της τουριστικής κίνησης πέρυσι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ενοικίων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, παρά τη μείωση των τιμών, η ζήτηση για την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών με τη σεζόν δεν παρουσιάζει αναζωπύρωση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, οι οποίοι συνήθιζαν να μισθώνουν εξοχικό για ολόκληρη τη θερινή περίοδο, το ενδιαφέρον φέτος είναι περιορισμένο.

Όσοι όμως επιμείνουν σε αυτήν τους τη συνήθεια είναι σίγουρο πως φέτος θα ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων γενναία μείωση του ποσού που θα συμφωνήσουν να καταβάλουν. Μειωμένο ενδιαφέρον, όμως, για την ενοικίαση με τη σεζόν μιας κατοικίας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας καταγράφεται και από την πλευρά των Βρετανών.

"Από τα δεδομένα που υπάρχουν προς το παρόν, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει η φετινή θερινή περίοδος, φαίνεται ότι οι μισθώσεις εξοχικών κατοικιών από Βρετανούς τουρίστες πιθανότατα θα είναι λιγότερες καθώς αρκετοί θα προτιμήσουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Τουρκία και στην Ισπανία", αναφέρει η κ. Μίνα Μπογονικολού, επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων Intercasa.

Ελπίδες από Γαλλία - Ιταλία

Πάντως, τις απώλειες που ενδεχομένως θα υπάρξουν από το εσωτερικό τουριστικό μέτωπο και τη Μ. Βρετανία δεν αποκλείεται να καλύψουν εν μέρει οι παραθεριστές από τη Γαλλία και τη γειτονική Ιταλία, οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι απ’ ό,τι στο παρελθόν να εξασφαλίσουν κατάλυμα για ολόκληρη τη φετινή σεζόν, εκμεταλλευόμενοι προφανώς τις χαμηλότερες τιμές. Σύμφωνα με τη κ. Μπογονικολού, οι μισθώσεις εξοχικών κατοικιών από Γάλλους παρουσιάζουν αύξηση κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι, ενώ άνοδο -αν και μικρότερη - εμφανίζει και η ζήτηση από Ιταλούς.

Οι Γερμανοί, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να δείχνουν εντονότερο ενδιαφέρον απ’ όσο πέρυσι. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ξένοι συνάπτουν περίπου το 30% των μισθώσεων εξοχικών για ολόκληρη τη θερινή περίοδο, ενώ το υπόλοιπο 70% προέρχεται από την εσωτερική αγορά. Ωστόσο, φέτος η αναλογία αυτή ίσως αλλάξει υπέρ των επισκεπτών από το εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως σημαντικός αριθμός τουριστών φαίνεται να προτιμά φέτος τη μίσθωση εξοχικού για διάστημα 20 - 30 ημερών και όχι για ολόκληρη την περίοδο, παρά το γεγονός πως η δεύτερη επιλογή είναι αναλογικά περισσότερο οικονομική.

Σχετικά με τις τιμές μίσθωσης αυτών των ακινήτων, το ύψος τους ποικίλλει και διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή, την εγγύτητα στη θάλασσα, τις υποδομές, τη θέα αλλά και τον ιδιωτικό χώρο που εξασφαλίζει στους παραθεριστές.

Ενδεικτικά, αναφέρεται πως το ενοίκιο φέτος, για διάστημα τεσσάρων μηνών (Ιούνιος - Ιούλιος), για ένα εξοχικό στη Μύκονο επιφάνειας 70 τ.μ. και σε περιοχή σχετικά κοντά στη θάλασσα διαμορφώνεται στα 3.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το δίκτυο Intercasa, εξοχικό 70 τ.μ. στη Ρόδο, σε περιοχή λίγο μακριά από τη θάλασσα, μισθώνεται για ολόκληρη τη θερινή περίοδο προς 2.000 - 2.500 ευρώ, ενώ αντίστοιχο ακίνητο στην Κέρκυρα μπορεί να κοστίσει μέχρι και 3.500 ευρώ. Οικονομικότερη φαίνεται πως είναι η Χαλκιδική, όπου ένα εξοχικό για διάστημα τεσσάρων μηνών μπορεί να μισθωθεί ακόμα και προς 1.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα εξοχικά της Χαλκιδικής, εκτός από τους Έλληνες, τα προτιμούν αρκετοί Ρώσοι και Βούλγαροι.

Στην Κρήτη το ενδιαφέρον φέτος -σύμφωνα πάντα με την κ. Μπογονικολού- φαίνεται πως επικεντρώνεται στη μίσθωση παραθεριστικής κατοικίας για διάστημα 2 - 3 εβδομάδων, με το μέσο κόστος μιας τέτοιας συμφωνίας να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Σε απόσταση… βολής

Πάντως, αρκετοί από τους Έλληνες παραθεριστές, και δη όσοι εργάζονται και ζουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, προτιμούν να μισθώσουν εξοχικό σε κοντινούς προορισμούς, ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται όσο το δυνατόν συχνότερα.
 
Έτσι, το Λουτράκι, το Πόρτο Ράφτη, το Μάτι αλλά και νησιά όπως η Τζιά ή ακόμη και η Τήνος είναι συνήθως το θερινό καταφύγιο των κατοίκων της Αττικής λόγω της απόστασής τους. Στο Λουτράκι η μίσθωση μιας κατοικίας περίπου 50 τ.μ. για τους τέσσερις μήνες της τουριστικής περιόδου κοστίζει σήμερα κοντά στα 1.500 - 2.000 ευρώ.

Λίγο πιο ακριβά θα πληρώσουν όσοι επιλέξουν να εξασφαλίσουν εξοχικό για ολόκληρο το καλοκαίρι στα νησιά γύρω από την Αττική. Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι συνήθως οι δαπάνες για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο) στα εξοχικά δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή ενοικίασης και βαρύνουν τον μισθωτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v