Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rehn: Εντός εβδομάδων οι αποφάσεις για Ελλάδα

Ο επίτροπος κ. Ο. Rehn, δήλωσε ότι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις όσον αφορά την επαναχρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012 θα ληφθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Rehn: Εντός εβδομάδων οι αποφάσεις για Ελλάδα
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Olli Rehn, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ότι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις όσον αφορά την επαναχρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012 θα ληφθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Rehn δήλωσε ότι «είναι πρώιμο να συζητούμε για νέο ελληνικό πακέτο» βοήθειας καθώς και επίσης ότι «είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα μεγέθη επαναχρηματοδότησης» του επόμενου έτους.

Ο επίτροπος έκανε επίσης ανακοινώσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στην κρίση χρεών της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Ειδικότερα, ο κ. Olli Rehn σημείωσε ότι το επιτόκιο που θα φέρουν τα έκτακτα δάνεια προς την Πορτογαλία, θα είναι «πάνω από 5,5% αλλά κάτω από 6%».

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο κ. Rehn δήλωσε επίσης ότι αναμένει να ληφθεί σύντομα απόφαση για μείωση του επιτοκίου που πληρώνει η Ιρλανδία για τα έκτακτα δάνεια.

Lagarde: Κατηγορηματικό «όχι» στην αναδιάρθρωση

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Christine Lagarde, απέκλεισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «με οποιαδήποτε μορφή» αν και δήλωσε πως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro, η Lagarde δήλωσε πως αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεπάγεται υψηλότερα επιτόκια για όλα τα μέλη της ευρωζώνης και ζημίες από το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Παρά ταύτα, παραδέχθηκε ότι δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί επιστροφή της Ελλάδα στις αγορές το 2012 καθώς ήδη καταγράφεται αποτυχία στην επίτευξη στόχων προϋπολογισμού. «Καμία απόφαση όμως, δεν έχει ληφθεί και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιήσει τις δικές της πηγές το συντομότερο δυνατόν, κυρίως θέτοντας σε ισχύ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση με το ESFS και το ESM» δήλωσε διευκρινίζοντας πως το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Ecofin την Δευτέρα

Schauble: Οτιδήποτε άλλο είναι καλύτερο από μια έξοδο Ελλάδας από το ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση για επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα πριν από την έκθεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε

Σύμφωνα με μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου ο κ. Schaeuble υποστηρίζει ότι αν χρειαστεί να δοθεί επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει με τη μορφή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της μείωσης του επιτοκίου των δανείων.

Οι γερμανοί βουλευτές ανέφεραν ακόμα ότι ο κ Schaeuble δήλωσε ότι “Οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”

Βλέποντας και κάνοντας για Ελλάδα λέει η Merkel-Αναμένει το πόρισμα τρόικας

"Χρειάζεται πρώτα να αναλύσω τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεν μπορώ να σχολιάσω πριν από αυτό", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο και συμπλήρωσε πως "οτιδήποτε άλλο δεν θα βοηθήσει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη".

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα είναι πιο ισχυρή μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην τρόικα, αναφέρει πως οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καταλήξει εάν η Αθήνα πληροί τα κριτήρια για να λάβει την επόμενη δόση δανείου. Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης πως δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ, το ΔΝΤ και την Αθήνα για το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου στήριξης, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του ξένου, αλλά και του ελληνικού Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v