Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάσταση -δημοσιονομικού- συναγερμού

Ο κίνδυνος αδυναμίας δανεισμού, στάσης πληρωμών από το Σεπτέμβριο και η ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας. Στα 5 δισ. η απόκλιση του φετινού ελλείμματος, χωρίς πρόσθετα μέτρα, διαπιστώνει η τρόικα.

Κατάσταση -δημοσιονομικού- συναγερμού
Στα χέρια της Ευρώπης, υπό δυσμενέστερες συνθήκες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, καθώς, αν δεν εξασφαλίσει κάλυψη των δανειακών της αναγκών τη διετία 2012-13 και χρονική επέκταση του μνημονίου, κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών εντός του 2011.

Η αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας αποτέλεσε, όπως όλα δείχνουν, το πιο καυτό θέμα της ατζέντας της άτυπης σύσκεψης στο Λουξεμβούργο. Αυτή συγκλήθηκε αμέσως μετά τον πορτοκαλή συναγερμό που σήμανε στην ευρωζώνη η έκθεση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.

Η έκθεση επισημαίνει, με βάση κυβερνητικές πηγές, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού στο τέλος του 2011 θα υπάρξει απόκλιση ύψους 5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο για μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος. Το έλλειμμα, δηλαδή, θα διαμορφωθεί στα 22 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 17 δισ. ευρώ και θα ανέλθει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 9,6% αντί στο 7,4%.

Η έκθεση... πιστοποίησε το αδιέξοδο για την Ελλάδα και έθεσε επί τάπητος το θέμα άμεσης νέας χρηματοδότησης, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αδυναμίας δανεισμού για κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος και κατ' επέκταση η στάση πληρωμών.

Το μνημόνιο προβλέπει πως το πρωτογενές έλλειμμα θα καλύπτεται από δανεισμό, ενώ οι δόσεις των 110 δισ. ευρώ κατευθύνονται μόνο για αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει. Επομένως, η Ελλάδα, αν δεν λάβει επιπρόσθετα μέτρα, θα χρειαστεί βάσει της έκθεσης του τεχνικού κλιμακίου να δανειστεί φέτος, μέσω εκδόσεων εντόκων, επιπρόσθετα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο ή και ανέφικτο, με βάση στελέχη της αγοράς ομολόγων, αν δεν παραταθεί το μνημόνιο και η ομπρέλα κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας τουλάχιστον για το 2012. "Ποιος επενδυτής θα αγοράσει τον Σεπτέμβριο έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, αν δεν είναι σίγουρος ότι στα τέλη Μαρτίου 2012 που λήγουν το Δημόσιο θα μπορεί να πληρώσει;", διερωτάται έμπειρο στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Η παραπάνω οικτρή πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως βασικό επιχείρημα από την ελληνική κυβέρνηση στην άτυπη σύσκεψη του Λουξεμβούργου αλλά και στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συνάντησης, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να πειστεί να παράσχει νέα στήριξη στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ότι βασικό θέμα της ατζέντας της άτυπης συνάντησης στο Λουξεμβούργο ήταν η κάλυψη των -άμεσων- δανειακών αναγκών της χώρας, σημειώνοντας πως "οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και πρέπει να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματά μας για το 2012 και το 2013".

Αποκάλυψε δε ότι ζητήθηκε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό ταμείο να αγοράζει ομόλογα. Ζητήσαμε, δηλαδή, να καλύψει τις εκδόσεις χρέους από τα μέσα του 2012 έως και τα μέσα του 2013 ο προσωρινός μηχανισμός αγοράζοντας πρωτογενώς ομόλογα.

Δάνειο 50 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν μέχρι και το 2013

Το ελληνικό χρέος, που λήγει έως το τέλος του 2013, ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 54 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 34 - 35 δισ. ευρώ λήγουν από τα μέσα του 2012 -όταν τελειώνουν οι δόσεις των 110 δισ. ευρώ- έως τα μέσα του 2013, όταν προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Βάσει πληροφοριών, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχτηκαν την ανάγκη για επέκταση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας, δεν συμφώνησαν όμως ως προς το ύψος και τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα δοθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ, πρότεινε τη χορήγηση καθαρού δανείου 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό για την αναχρηματοδότηση του χρέους που λήγει έως και τα μέσα του 2013. Η Ελλάδα θα δώσει ως ενέχυρο στον μηχανισμό ( EFSF) δημόσια περιουσία.

Η απαίτηση της Ευρώπης να υποθηκεύσει η Ελλάδα την κρατική περιουσία της για να λάβει νέα χρηματοδότηση αποδεικνύει, σύμφωνα με τραπεζίτες, και την πτώση της ελληνικής αξιοπιστίας στο ναδίρ.

"Σπαταλήσαμε τόσο απερίσκεπτα τόσους πόντους αξιοπιστίας, ώστε πλέον δεν αρκούν τα σκληρά μέτρα που θα μας επιβάλουν, αλλά απαιτείται να βάλουμε και ενέχυρο τα… ασημικά", σχολιάζει διευθύνων σύμβουλος τράπεζας, σημειώνοντας πως με τέτοιες λύσεις δυσκολεύει η προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών.

"Όταν οι εταίροι σου ζητούν για να σε δανείσουν ενέχυρο την περιουσία σου, τότε τι πρέπει να ζητήσουν οι αγορές;", αναρωτιέται ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η υποβάθμιση από την S&P και η επικείμενη από τη Fitch δείχνουν το πόσο δύσκολο δρόμο έχει πια να διανύσει η χώρα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v