Barclays: Μετράμε αντίστροφα για αναδιάρθρωση

Την άποψη ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ξεκινήσει εκφράζουν οι κ. Piero Ghezzi, Antonio Garcia Pascual και Laurent Fransolet της Barclays Capital.

Barclays: Μετράμε αντίστροφα για αναδιάρθρωση
Την άποψη ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ξεκινήσει εκφράζουν οι κ. Piero Ghezzi, Antonio Garcia Pascual και Laurent Fransolet της Barclays Capital.

Σύμφωνα με την έκθεση της Barclays Capital με ημερομηνία 11 Μαΐου, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τόσο τον Απρίλιο του 2010 όσο και τον περασμένο Οκτώβριο εκτιμούσαν πως ήταν ακόμη πολύ νωρίς για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αφού τα πλεονεκτήματα της αναβολής της υπερέβαιναν το κόστος της.

"Σκεφτήκαμε ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. χρειάζονταν χρόνο προκειμένου η πρώτη να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δεύτερη να ελαχιστοποιήσει τη μετάδοση της κρίσης. Κυρίως, όμως, δεν πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα αντάλλασσε μια ομαλή αναδιάρθρωση τότε με μια ακατάστατη αναδιάρθρωση αργότερα".

Συνεχίζοντας, η Barclays Capital εξηγεί ότι, ως αποτέλεσμα της ασθενούς ανάπτυξης και των μεγάλου μεγέθους δημοσιονομικών διολισθήσεων, η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο όπου, σύμφωνα με τα ρεαλιστικά σενάρια, η δυναμική του χρέους είναι μη διατηρήσιμη. Η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση έχει ξεκινήσει, κατά την άποψή τους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, επισημαίνουν ότι η αποδοχή της "αφερεγγυότητας" δεν προκαλεί άμεση αναδιάρθρωση. Υποστηρίζουν ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο πολλοί πιστεύουν.

Πρώτον, το χρέος της χώρας μετά την αναδιάρθρωση πρέπει να είναι βιώσιμο. Αυτό θα απαιτήσει η Ελλάδα να βρίσκεται σε σαφή πορεία επίτευξης βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος.

"Δεύτερον, αναμένουμε ότι οι φόβοι μετάδοσης θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την άποψή μας, οι ευρωπαϊκές αρχές θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα το 2011 και πιθανόν να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση το πρώτο εξάμηνο του 2012, ούτως ώστε μέχρι τότε το καθεστώς της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να είναι σαφέστερο".

Στο βασικό τους σενάριο για την Ελλάδα, το "κούρεμα" που αναμένουν προσεγγίζει το 67%, ενώ στο θετικό σενάριο ανέρχεται σε 48%, ωστόσο επισημαίνουν ότι τα "κουρέματα" στο χρέος που εμπλέκονται στους υπολογισμούς τους είναι πολύ υψηλά σε σχέση με προηγούμενες περιπτώσεις χρεοκοπιών σε αναδυόμενες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v