Πιέζει για νέες περικοπές η τρόικα

Κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για τα έσοδα "βλέπουν" οι ελεγκτές της τρόικας -σύμφωνα με το Reuters- ενώ πιέζουν για περισσότερες περικοπές δαπανών.  Προβληματισμός για τη χορήγηση της 5ης δόσης.

Πιέζει για νέες περικοπές η τρόικα
Προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές της τρόικας στις προσπάθειες να βγει η Ελλάδα από την κρίση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, μεταδίδει το Reuters.

Οι ελεγκτές της τρόικας πραγματοποιούν αυτήν την εβδομάδα συναντήσεις με έλληνες υπουργούς στην Αθήνα, ώστε να εκτιμήσουν εάν η χώρα θα πρέπει να λάβει την 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

«Σχηματίζουν την άποψη ότι υπάρχουν δυσκολίες», δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. «Ανησυχούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα και πιέζουν για περισσότερες περικοπές δαπανών».

Όπως σχολιάζει το Reuters, αυτό που διακυβεύεται είναι η δόση των 12 δισ. ευρώ, η οποία έχει προγραμματιστεί να χορηγηθεί τον επόμενο μήνα και η οποία αποτελεί το «κλειδί» για την αποπληρωμή άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 13,7 δισ. ευρώ. Χωρίς αυτή τη δόση, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, αναφέρει το πρακτορείο.

Στο δημοσίευμα του Reuters γίνεται αναφορά στις δυο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, όπου σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανασυντάξει τους υπουργούς, ορισμένων εκ των οποίων διαμαρτύρονται για αλλαγή πολιτικής.

«Παρουσίασε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ζήτησε από τους υπουργούς να αναδιπλωθούν και να οργανώσουν τις προσπάθειες», δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει τα των συναντήσεων. «Υπάρχει ανησυχία ότι οι καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσουν ακριβά στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι επιλογές που συζητούνται περιλαμβάνουν μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων ή μια συμφωνία για ένα νέο πακέτο βοήθειας, ενδεχομένως με το EFSF να αγοράζει ελληνικά ομόλογα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v