Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι λιγνίτες της ΔΕΗ

Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπήκε για ακόμη μία φορά ο ενεργειακός τομέας. Συνάντηση για την εξέταση των εξελίξεων είχαν την Παρασκευή οι τεχνοκράτες της με τον γ.γ. ΥΠΕΚΑ, αρμόδιο για τα ενεργειακά, Κ. Μαθιουδάκη.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι λιγνίτες της ΔΕΗ
Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπήκε για ακόμη μία φορά ο ενεργειακός τομέας. Συνάντηση για την εξέταση των εξελίξεων είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι τεχνοκράτες της (επικεφαλής ο κ. Πίτερ Βάις) με τον γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιο για τα ενεργειακά, κ. Κώστα Μαθιουδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που εθίγησαν αφορούσαν κυρίως στην τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού μέχρι τον Ιούνιο του 2013, ώστε αυτά να αντανακλούν το πραγματικό του κόστος.

Επίσης, συζητήθηκε και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Για το πρώτο θέμα δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ για το άνοιγμα της αγοράς στα νησιά επισημάνθηκε από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ ότι έχει συνταχθεί ο σχετικός κώδικας και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαβούλευσης. Δόθηκαν δε διαβεβαιώσεις ότι η αγορά αυτή θα ανοίξει μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπεται στο αρχικό μνημόνιο.

Η λιγνιτική παραγωγή

Τέλος, αναφορικά με την παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε τρίτους, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της στην αγορά αυτή, κατά 40%, το υπουργείο διατείνεται ανεπισήμως ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγνωρίζουν το σκεπτικό της επιχειρηματολογίας του. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να προωθηθούν ταυτόχρονα η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η «ανταλλαγή» λιγνιτικής παραγωγής.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η απάντηση στο ελληνικό αίτημα, την οποία ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν αποδέχεται το επιχείρημα αυτό.

Αντιτείνει δηλαδή η επιτροπή αφενός ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται και αφετέρου εκτιμά πως πρώτα θα πρέπει να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα με την παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής, δηλαδή να πάψει η Ελλάδα να παραβαίνει την κοινοτική νομοθεσία, και στη συνέχεια θα μπορεί να προχωρήσει σε παραχώρηση ποσοστού μετοχών της ΔΕΗ.

Εκτός και αν αντί της πώλησης μετοχών προωθηθεί η απευθείας πώληση μονάδων της ΔΕΗ ή η είσοδος στρατηγικού επενδυτή σε επιμέρους μονάδες της Επιχείρησης.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v