Η ΔΕΗ ενώνει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Ως στήριγμα προς την κυβέρνηση ερμηνεύονται οι θέσεις της ΝΔ για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ. Αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι ετοιμάζουν "αντάρτικο".

Η ΔΕΗ ενώνει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Μούδιασμα επικρατεί μεταξύ των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, μετά τις τοποθετήσεις του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο για την Επιχείρηση.

Με αυτές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ αλλά και επικεφαλής φορέων οι οποίοι πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πώς βλέπει το μέλλον της ΔΕΗ.

Από αρκετούς οι θέσεις που διατύπωσε ο κ. Σαμαράς ερμηνεύτηκαν ως "στήριγμα" προς την κυβέρνηση για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις του σκληρού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων Σαμαρά (συμπίπτουν με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς) δείχνει πως αυτές συμπλέουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Στην ουσία, δηλαδή, με το περιεχόμενο των κοινοτικών οδηγιών, τις οποίες αυτό εισάγει στο εθνικό δίκαιο.

Έτσι, η Ν.Δ. ως σημείο εκκίνησης για τις σχετικές διαδικασίες θέτει την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και την πλήρη εφαρμογή του unbundling στις ενεργειακές επιχειρήσεις (λειτουργικός - νομικός διαχωρισμός των επιμέρους δραστηριοτήτων), προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση των ανεξάρτητων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες (παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού, προμήθεια και διανομή φυσικού αερίου).

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το κόμμα του ως κυβέρνηση θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για τα τμήματα των επιχειρήσεων που θα οδεύσουν προς αποκρατικοποίηση. Εάν τώρα διαβάσει κάποιος την ομιλία του πρωθυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, την Παρασκευή 6 Μαΐου, θα παρατηρήσει τη μεγάλη εγγύτητα στις θέσεις των δύο ανδρών για το μέλλον επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ και όχι μόνο.

Όσο για τις μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες, δηλαδή τα δίκτυα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι φυσικά μονοπώλια, η Ν.Δ. προτείνει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Αυτό, σε συνδυασμό με όσα προβλέπουν το ενεργειακό νομοσχέδιο και η κοινοτική οδηγία, δεν σημαίνει υποχρεωτικά να ελέγχονται μετοχικά κατά 100% από το Δημόσιο. Υπάρχει δυνατότητα διάθεσης στο χρηματιστήριο ποσοστού μετοχών των συγκεκριμένων εταιριών (ΑΔΜΗΕ για τον ηλεκτρισμό, ΔΕΣΦΑ για το φυσικό αέριο), αλλά με διασφάλιση του καταστατικού ελέγχου από την εκάστοτε κυβέρνηση.

"Μούδιασμα συνδικαλιστών"

Το νέο σκηνικό, όπως είναι φυσικό, περιορίζει σημαντικά το μέτωπο όσων αντιτίθενται στην περαιτέρω μετοχοποίηση του ενεργειακού τομέα και πρωτίστως της ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ θα υπάρξουν προσπάθειες αντίστασης, ενώ αναμένεται και "αντάρτικο" από τη συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ στην ομοσπονδία.

Ήδη την Παρασκευή το απόγευμα η ΔΑΚΕ - ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: "Αιφνιδιαστήκαμε αρνητικά από την τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. στο Ζάππειο και αναρωτιόμαστε κατά πόσον τα στελέχη που τον συμβουλεύουν είναι έγκυρα και μελετημένα στα θέματα ενεργειακού σχεδιασμού και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας".

Απαντώντας δε στην αναφορά της ομιλίας του προέδρου περί τσιφλικάδων συνδικαλιστών, τονίζει: "Αποδείχθηκε πως (σ.σ.: τσιφλικάδες) είναι οι κυβερνώντες και όχι τα στελέχη του συνδικάτου. Είναι αυτοί που κυβερνώντας θεωρούν τσιφλίκι τους την περιουσία του ελληνικού λαού και την ξεπουλούν καλυπτόμενοι πίσω από οικονομικές ανάγκες και αναπτυξιακά προσχήματα".

Τέλος, η ΔΑΚΕ, όπως και το σύνολο της ΓΕΝΟΠ εμμένουν στη "διατήρηση του 51% της κρατικής συμμετοχής στη ΔΕΗ για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους".

Ασχέτως των παραπάνω, μετά και τη συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις παραινέσεις του κ. Παπούλια για αυτοσυγκράτηση, η οργάνωση αρχικά κατεβάζει τους τόνους.

Ήδη ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Νίκος Φωτόπουλος, ανακοίνωσε τη μετάθεση της έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων για την ημέρα έναρξης της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο και όχι πολύ πριν από την κατάθεση, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά. Επιπλέον, διαβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν πρόκειται να υπάρξει μπλακ άουτ, αλλά προγραμματισμένες περικοπές.

Τέλος, σε επιχειρησιακό επίπεδο, η προοπτική ψήφισης του νομοσχεδίου, σε συνδυασμό με την κατάθεση στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, έχει παγώσει ενδοεπιχειρησιακές διαδικασίες.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε και 8η μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών για τη μονάδα 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για τις 28 Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν στο euro2day άμεσα ενδιαφερόμενοι, η μετάθεση αυτή δεν συνδυάζεται αμέσως με τις εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό της αναποτελεσματικής λειτουργίας της Επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v