Το "μανιφέστο" για "άλλη" Ελλάδα

Δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση με τις υφιστάμενες πολιτικές και θεσμικές δομές, λέει η αγορά. Σαρωτικές αλλαγές για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Πρώτο βήμα, μείωση κράτους και επιρροής των συντεχνιών.

Το μανιφέστο για άλλη Ελλάδα
Πρόβλημα δομών στη διακυβέρνηση θέτει πλέον ανοιχτά ο επιχειρηματικός κόσμος, εκφράζοντας την επιφύλαξή του για το αν μπορούν να επιτευχθούν οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι και η έξοδος της χώρας από την κρίση με τις υφιστάμενες πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές δομές.

Η χθεσινή ημερίδα του ΙΟΒΕ με θέμα "Οικονομική Κρίση και Διακυβέρνηση" κατά την εξέλιξή της πήρε τη μορφή άτυπου μανιφέστου, ενισχύοντας τις επιμέρους τοποθετήσεις που εξέφρασαν πρόσφατα παράγοντες της αγοράς.

Πρόσφατα ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, καταλόγισε ευθέως την αρνητική οικονομική συγκυρία στην αδυναμία των πολιτικών, από όλες τις παρατάξεις, να χειριστούν την κρίση, προειδοποιώντας ότι στραγγαλίζεται η πραγματική οικονομία και πλήττονται αυτοί που ευθύνονται λιγότερο, όπως ο ιδιωτικός τομέας.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του προέδρου της Coca Cola 3E κ. Γιώργου Δαυίδ, ο οποίος καυτηρίασε την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων της κυβέρνησης για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άρση αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, δηλώνοντας ότι η προώθηση διαρθρωτικών τομών αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, ο επιχειρηματικός κόσμος διαπιστώνει δημόσια ότι το παρόν σύστημα έχει προ πολλού εκπνεύσει και απαιτούνται σαρωτικές αλλαγές, πέραν της οικονομίας, στην πολιτική, στους θεσμούς, στη δημόσια διοίκηση, στις σχέσεις με συνδικάτα, στη
Δικαιοσύνη και στην παιδεία.

Αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες, σύμφωνα με επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και οι στόχοι που ζητά η τρόικα.

Το πρόβλημα της δομής διακυβέρνησης αναδείχθηκε από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας κυρίαρχο κατά τη χθεσινή ημερίδα του ΙΟΒΕ. Το σύνθημα δόθηκε ήδη από τον εναρκτήριο χαιρετισμό του προέδρου του ΙΟΒΕ, κ. Μιχ. Κορτέση.

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου διαπίστωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη κρίση, η οποία έχει ξεφύγει από τα όρια της οικονομικής δράσης και έχει δείξει τα βαθύτερα αίτια του κακού.

"Μια κοινωνία φοβική απορριπτική, δίχως όραμα. Ένας πολιτικός κόσμος άτολμος, χωρίς ξεκάθαρη στόχευση. Ένα σύστημα θεσμών δυσλειτουργικό, που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά παρακινεί τους πολίτες σε συμπεριφορές έναντι των θεσμών ιδιαίτερα προβληματικές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορτέσης.

Ο ίδιος ζήτησε "να τεθεί αμέσως σε κίνηση διαδικασία μετάβασης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, από την προστασία στον ανταγωνισμό, από τη συλλογική αδράνεια στην ατομική πρωτοβουλία, από τη σπατάλη στην αποτελεσματικότητα, από τους κλειστούς τομείς στην ανοιχτή οικονομία".

Σημείωσε, όμως, ότι για να επιτευχθεί η παραπάνω μετάβαση απαιτείται να καμφθούν ισχυρές αντιστάσεις από καλά οργανωμένες ομάδες, που αγωνιούν για την απώλεια κεκτημένων, τα οποία έχουν υφαρπάξει μέσω του κράτους από το κοινωνικό σύνολο, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γ. Στουρνάρας, ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, άμεσες αλλαγές στη δομή διακυβέρνησης.

"Ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και σημαντικές αποκλίσεις στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Για να επιτύχουμε, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, απαιτείται η κατάλληλη δομή διακυβέρνησης", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Τι προβλέπει το "μανιφέστο"

Η απαλλαγή από τον νοσηρό κρατισμό, ο οποίος αναπτύχθηκε κυρίως στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, και από τη νοοτροπία και την πρακτική ουσιαστικής συνδιοίκησης με τα συνδικάτα είναι η βασική αλλαγή που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος.

Δεύτερο βήμα είναι η εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, θα αφορούν στα εξής: 

* Στην απελευθέρωση περίπου εβδομήντα επαγγελμάτων και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές. 
* Στην ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. 
* Στην ενίσχυση των θεσμών (με κυρίαρχη προτεραιότητα τη Δικαιοσύνη) και στη βελτίωση της δομής του ίδιου του κράτους. 
* Στην ενίσχυση του "τριγώνου της γνώσης". 
* Στην άρση περισσότερων των εκατό εμποδίων (αντικινήτρων) στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ επανέλαβε πως με την άρση των παραπάνω αντικινήτρων και τον εξορθολογισμό του ρυθμιστικού πλαισίου μπορούν να διενεργηθούν επενδύσεις, εκτιμώμενου ύψους 60 δισ. ευρώ, την επόμενη τριετία σε οδικούς άξονες, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συμβατικές πηγές ενέργειας, ενεργειακά δίκτυα, στον ορυκτό πλούτο και στις τηλεπικοινωνίες.

Να αποχωρήσει πλήρως το Δημόσιο από τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες

Για να υλοποιηθούν επενδύσεις όπως οι προαναφερόμενες θα πρέπει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, την εν Ελλάδι φωνή της βιομηχανίας, να αποχωρήσει πλήρως το Δημόσιο από τομείς και αγορές που λειτουργούν υπό καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού (π.χ. τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, ενέργεια κ.ά.) και ταυτόχρονα να προωθηθούν οι εξής αλλαγές:

α) Άμεση θέσπιση γενικών πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κανονισμών για τους όρους και τις προϋποθέσεις χωροθέτησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ισχύ στο σύνολο της χώρας, τη συγχώνευση των ειδικών χωροθετικών αδειών σε μια ενιαία περιβαλλοντική άδεια και τη θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τη χορήγηση των αιτούμενων αδειών και εγκρίσεων, μετά την άπραγη πάροδο των οποίων να θεωρούνται σιωπηρώς εκδοθείσες.

β) Πολύ πιο ευέλικτη χρήση των συμβάσεων παραχώρησης, π.χ. με χρονική επέκταση των υπαρχουσών συμβάσεων, με τη δυνατότητα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς κατασκευαστικές εταιρίες ως τίμημα για την απαίτηση νέων παραχωρήσεων, με την κατάργηση έργων μικρής αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση άλλων κ.λπ.

γ) Η εισαγωγή συστημάτων ανταγωνισμού σε τομείς που δεν έχουν ακόμα απελευθερωθεί, όπως η παροχή υπηρεσιών από ιδιωτικές επιχειρήσεις με συμβάσεις παραχώρησης και με υπεργολαβίες εκτέλεσης συγκεκριμένου μεταφορικού έργου (ενδεικτικά, στις αστικές συγκοινωνίες και στον σιδηρόδρομο).

Τα οφέλη για την Ελλάδα από την εφαρμογή των παραπάνω αλλαγών και την προσέλκυση επενδύσεων θα ήταν, με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ, ιδιαίτερα μεγάλα. Ειδικότερα, το ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα αυξανόταν 17%, οι ιδιωτικές επενδύσεις 15,5%, η ιδιωτική κατανάλωση 19,5%, η απασχόληση 5%, οι εξαγωγές θα αυξάνονταν 10,5%, ενώ οι εισαγωγές μόλις 8,5%.

Το 80% των παραπάνω αυξήσεων οφείλεται στην απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών και το 20% στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Και αυτό γιατί λόγω του περιοριστικού ρυθμιστικού πλαισίου και των πολλών αντικινήτρων το μέσο περιθώριο κέρδους στον τομέα των μη εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι 15% υψηλότερο του αντίστοιχου περιθωρίου στην ευρωζώνη, ενώ στην αγορά εργασίας είναι ισχυρότερο 10%.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v