Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Έκτακτη σύσκεψη για αποκρατικοποιήσεις στο ΥΠΟΙΚ μετά το "τελεσίγραφο" της Ε.Ε. Παρατείνεται η παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Την επόμενη εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα
Έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών.  
 
Εν τω μεταξύ, για την επόμενη εβδομάδα αναβάλλεται η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015 η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.   

Ο κ. Παπακωνσταντίνου και τα στελέχη της τρόικας που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και το Ecofin επέστρεψαν στην Αθήνα και από αύριο αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που καλείται να αποφασίσει η Ελλάδα στην περίοδο 2012-2015.

Οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα "ανοιχτά" θέματα. Σημειώνεται ότι το πόρισμα της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να παραδοθεί στα τέλης της επόμενης εβδομάδας. 
 
“Υπάρχουν τόσα προβλήματα αυτή τη στιγμή που η αποστολή θα χρειαστεί μια ακόμα εβδομάδα για να ολοκληρώσει την αποστολή της και να μας στείλει στη συνέχεια την έκθεση για την συνέχεια του προγράμματος και την βιωσιμότητα του χρέους” δήλωσε σχετικά την Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Joerg Asmussen. 


Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τα μείζονα ζητήματα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων τα οποία αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας ολοκληρώθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Αμέσως μετά την εσπευσμένη επιστροφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες, σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο ενημερώθηκε από τον υπουργό για τις συζητήσεις στο Eurogroup και το «τελεσίγραφο» που στέλνουν πλέον οι δανειστές μας για να εκταμιευθεί ακόμα και η ερχόμενη δόση του δανείου, αλλά και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης της διετίας 2012 – 2013.

Στην σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ κ. Γ. Κυριακός και ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των νέων μέτρων που προωθούνται είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες, αφού για ακόμη μία φορά φαίνεται ότι η αναχώρηση της τρόικας αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο να είναι από όλους αποδεκτό.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν και πολιτικές εξελίξεις μετά την απαίτηση της Ευρώπης να υπάρξει συναίνεση και έγγραφες δεσμεύσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την προώθηση των νέων μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων.


Τι ζήτησε η Ε.Ε. από Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, σκληρά πρόσθετα μέτρα και επέκταση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ζήτησαν από την Ελλάδα και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχεδιασμού (re-profiling) του χρέους. 

Αν η Ελλάδα κάνει όσα της ζητά η τροϊκα, η ευρωζώνη θα εξετάσει την προοπτική αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, δήλωσε, για πρώτη φορά επισήμως, ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του συμβουλίου, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «μια ευρεία αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή, αλλά δεν αποκλείω κάποιου είδους reprofiling»

Πρόσθεσε ότι πριν από οποιαδήποτε βοήθεια, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα ώστε να κλείσει τις τρύπες του 2011 και να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο αυτού του έτους, να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει.
    
«Πρέπει πρώτα να δούμε το πρόγραμμα, μετά να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα και οι ιδιωτικοποιήσεις θα φθάσουν ένα επίπεδο που θα ικανοποιούν εμάς, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, μετά θα δούμε εάν χρειάζονται και άλλα μέτρα και μετά θα δούμε το θέμα του re-profiling. Δεν είναι re-profiling ή τίποτα. Είναι πρώτα μέτρα, μέτρα και ξανά μέτρα και μετά ίσως το re-profiling» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v