Stark: Η αναδιάρθρωση δεν θα λύσει το πρόβλημα

"Αυταπάτη" χαρακτήρισε ο κ. Juergen Stark την πεποίθηση ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα λύσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο "καταστροφή".

Stark: Η αναδιάρθρωση δεν θα λύσει το πρόβλημα
Μια οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας και θα αποτελούσε μια "συνταγή καταστροφής" για τις τράπεζές της, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ, κ. Juergen Stark, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, μεταδίδει το Reuters.

"Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε πως μια αναδιάρθρωση του χρέους, ένα haircut ή ένας οποιασδήποτε μορφής ανασχεδιασμός θα βοηθούσαν ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, τότε η διατηρησιμότητα του χρέους της είναι εξασφαλισμένη και η χώρα θα είναι φερέγγυα.

Ο κ. Stark έκανε λόγο για ανάγκη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για δημοσιονομική προσαρμογή τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες χώρες που πλήττονται από προβλήματα χρέους.

«Για ορισμένες χώρες, η επιστροφή σε βιώσιμες δημοσιονομικές θέσεις απαιτεί σημαντικές προσπάθειες περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αποκατασταθεί και η ανταγωνιστικότητά τους.

Ο κ. Stark κάλεσε τους πολιτικούς να αυστηροποιήσουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες -που βρίσκονται στο στάδιο της κατάρτισης-, ενώ τους παρακίνησε να συμπεριλάβουν ημιαυτόματες οικονομικές ποινές για τις χώρες εκείνες που «παρεκτρέπονται».

Παράλληλα, δήλωσε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο φόβος που δημιουργεί το ενδεχόμενο οι αγορές να στραφούν εναντίον των χωρών οι οποίες παραβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Η ΕΚΤ θεωρεί θεμελιώδη τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού επιτήρησης στην περιοχή του ευρώ. Εξίσου σημαντικό είναι οι αγορές να παίξουν τον πειθαρχικό τους ρόλο με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό απαιτεί διαφάνεια στη διαδικασία της επιτήρησης αλλά και την αναγνώριση ότι η ρήτρα "no bail out" πράγματι είναι ένας από τους δεσμευτικούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Stark.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v