Παράταση μισθώσεων σε θέατρα και ξενοδοχεία

Παράταση μισθώσεων έως 12 χρόνια και μείωση των μισθώσεων έως 20% για τα ξενοδοχεία που μισθώνονται από το Δημόσιο προβλέπει νομοθετική ρύθμιση την οποία προωθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Παράταση μισθώσεων σε θέατρα και ξενοδοχεία
Παράταση μισθώσεων έως 12 χρόνια και μείωση των μισθώσεων αυτών έως 20% (για τα ξενοδοχεία που μισθώνονται από το Δημόσιο) προβλέπει νομοθετική ρύθμιση την οποία προωθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτός της συγκεκριμένης ρύθμισης προβλέπεται επίσης η σύσταση Επιτροπών Διακανονισμού για τις Εμπορικές Μισθώσεις ως εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών που αφορούν στην αναπροσαρμογή του μισθώματος των εμπορικών μισθώσεων, ενώ παρατείνονται για 5 χρόνια οι μισθώσεις κινηματογράφων και θεάτρων.

Επίσης, ο υφυπουργός κ. Ντίνος Ρόβλιας ανακοίνωσε ότι τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν παγωμένα την επόμενη σχολική χρονιά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τρεις σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων και αναμένεται να ανακουφίσουν άμεσα την αγορά και να ελαφρύνουν τα υψηλά κόστη των επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και ο υφυπουργός κ. Ντίνος Ρόβλιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σε δημοσιογράφους.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ότι η κρίση και η ύφεση δοκιμάζουν τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Η μείωση της ζήτησης, ο περιορισμός της ρευστότητας, η πίεση των καθημερινών λειτουργικών εξόδων, λειτουργούν σαν θηλιά για τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία.

Γι’ αυτό το λόγο, δεν μένουμε αδρανείς ούτε αρκούμαστε στη χάραξη μεσομακροπρόθεσμων στρατηγικών σχεδίων για την έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και παρουσίασε τις τρεις ρυθμίσεις που αφορούν την επαγγελματική στέγη και ιδιαίτερα τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων, και οι οποίες είναι οι εξής:

1. Δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών για την αναπροσαρμογή εμπορικών μισθωμάτων.
2. «Πάγωμα» των ενοικίων για 5 χρόνια στα θέατρα και τους κινηματογράφους.
3. Μείωση κατά 20% στα ενοίκια ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια.

Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να ανακουφίσουν άμεσα τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, καθώς 7 στις 10 στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα και γραφεία και το κόστος μάλιστα της μίσθωσης αποτελεί το 20% - 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης.

Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών επιτυγχάνεται με μια απλή και αποτελεσματική διαδικασία λίγων μόλις εβδομάδων (1 μήνας), η γρήγορη αναπροσαρμογή και χωρίς κανένα κόστος των εμπορικών μισθώσεων, με αμοιβαίες υποχωρήσεις ενοικιαστών και ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, που οδηγεί σε σημαντική μείωση των επαγγελματικών ενοικίων.

Με το «πάγωμα» των ενοικίων για 5 χρόνια στα θέατρα και τους κινηματογράφους, που υπολογίζονται σε 500 σε όλη την επικράτεια, στηρίζεται έμπρακτα ο πολιτισμός που πλήττεται άμεσα από την οικονομική κρίση. Και με την οριζόντια μείωση κατά 20% στα ενοίκια 204 ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια, παρακάμπτονται δραστικά οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων, όταν εμπλέκονται φορείς του Δημοσίου και ενισχύεται δραστικά ο τουρισμός που αποτελεί ναυαρχίδα της ανάπτυξης.

* Οι σχετικές ανακοίνωσεις για τις εμπορικές μισθώσεις και τις διατάξεις των μισθώσεων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v