Λίστα με "λουκέτα" απαιτεί η τρόικα

«Δείγμα γραφής» για τον περιορισμό του Δημοσίου ζητά η τρόικα, καλώντας την κυβέρνηση να ενσωματώσει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναλυτικό κατάλογο με συγχωνεύσεις καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν.

Λίστα με λουκέτα απαιτεί η τρόικα
«Δείγμα γραφής» για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, καλώντας τη να ενσωματώσει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής αναλυτικό κατάλογο με συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν ή θα απολυθούν.

Οι δανειστές της χώρας δεν περιορίζονται πλέον στις δεσμεύσεις και στις υποσχέσεις που αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά, ζητώντας άμεσο περιορισμό του Δημοσίου, χωρίς χρονοτριβές μέσω του… τρίτου δρόμου των μετατάξεων, των συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων.

Ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι η μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα τα επόμενα χρόνια, μέσω της μείωσης των συμβασιούχων, της εφαρμογής προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και της απόλυσης, ως ύστατου μέτρου, όσων δεν μπορούν να μεταταγούν από τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν.

Οι σκληροί όροι που θέτει η τρόικα για να εκταμιεύσει τις επόμενες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ αναγκάζουν την κυβέρνηση να… ξαναγράψει το μεγαλύτερο μέρος του μεσοπρόθεσμου και να το παρουσιάσει εκ νέου από την ερχόμενη εβδομάδα στους επικεφαλής των δανειστών.

Οι συσκέψεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, κ. Π. Τόμσεν, αναχώρησε για λίγες ημέρες με προορισμό τη Λισαβόνα προκειμένου να διαπραγματευτεί το αντίστοιχο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον όλα τα πιθανά μέτρα, για την εξοικονόμηση 26 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν στα πρόσθετα μέτρα για το τρέχον έτος.

Οι προσθήκες στο πρόγραμμα απασχολούν εντόνως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος χθες συζήτησε το θέμα και με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και σύμβουλό του κ. Λουκά Παπαδήμο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και πάλι το ενδεχόμενο μετάταξης προϊόντων - υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών λίστα προϊόντων - υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και μπορούν να μεταταγούν στον συντελεστή 23%, με στόχο να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, επαναφέρει και το θέμα της εξίσωσης των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, απ' όπου προσδοκά 400 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος.

Με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στην άμεση φορολογία, στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως μέσω αντικειμενικών αξιών), στους λοιπούς έμμεσους φόρους (κυρίως τέλη κυκλοφορίας αλλά και ΕΦΚ στα αναψυκτικά), ενώ υπάρχουν σκέψεις και για νέα έκτακτη φορολογία για υψηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Στον τομέα των δαπανών η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου -ίσως από φέτος-, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, καθώς οι παρεμβάσεις που θα γίνουν κρίνονται απαραίτητες για εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Στόχοι είναι η άρση όλων των ανισοτήτων που φέρνουν τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα και η συμπίεση των αποδοχών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που είναι όμως πολύ πιθανό να φέρει τον υπουργό Οικονομικών σε σύγκρουση με τους πλέον «ευαίσθητους» κλάδους δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v