Rompuy: "Κοκκινη γραμμή" για την Ε.Ε. η πτώχευση

Η Ε.Ε. έχει ως πρώτη πρωτεραιότητα την αποφυγή της πτώχευσης της Ελλάδας ή ενός credit event το οποίο θα πυροδοτούσε την εξόφληση των CDS.

Rompuy: Κοκκινη γραμμή για την Ε.Ε. η πτώχευση


H Eυρωπαϊκή Ενωση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου H. V. Rompuy. Σημείωσε δε, πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έκανε ακόμα χειρότερη την κρίση στην Ευρώπη,

Ο προβληματισμός γύρω από το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι έντονος δεδομένου πως οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσουν «πτώχευση» οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής στους όρους εξόφλησης των κατόχων των ελληνικών τίτλων. Επιπρόσθετα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο νέων υποβαθμίσεων οι οποίες θα οδηγούσαν την βαθμολογία του χρέους τους στα όρια των «σκουπιδιών».

Ο κ. Rompuy σημείωσε ότι «κόκκινη γραμμή» είναι η αποφυγή της πτώχευσης ή ενός «credit event», δηλαδή οποιασδήποτε εξέλιξης που θα πυροδοτούσε την εξόφληση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) επί των ελληνικών ομολόγων. «Αυτός είναι ο λόγος που το βασικό ζήτημα είναι να συνεχιστούν οι δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε. Εσπευσε να συμπληρώσει πως «η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο με την μείωση του ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ σε ένα χρόνο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v