Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ 2011

Το ετήσιο Συνέδριο Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), το οποίο είχε κεντρικό θέμα το “Ανοιχτό Λογισμικό, Ευκαιρία Ανάπτυξης”, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις 20 και 21 Μαΐου.

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ 2011
Το ετήσιο Συνέδριο Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), το οποίο είχε κεντρικό θέμα το “Ανοιχτό Λογισμικό, Ευκαιρία Ανάπτυξης”, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στις 20 και 21 Μαΐου και στις 22 Μαΐου “ταξίδεψε” στους χώρους των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Κρήτης και του ΤΕΙ Λάρισας. Το συνέδριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρείας EΕΛ/ΛΑΚ (www.ellak.gr).

Το Συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 600 μέλη της Ελληνικής κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ 350 στην Αθήνα, 100 στη Θεσσαλονίκη, περίπου 130 στη Λάρισα και 50 στο Ηράκλειο. Επίσης παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου μέσω διαδικτύου σε Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 400 χρήστες.

Σε όλες τις πόλεις έγιναν παρουσιάσεις από στελέχη επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και του δημόσιου τομέα που αφορούσαν την χρήση ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα αλλά και Διεθνώς, καθώς και ενημέρωση σε τεχνικά αλλά και γενικότερα θέματα ανοιχτού λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με: Ανοιχτά Πρότυπα & Ανοιχτό Περιεχόμενο, Ανοιχτά Μοντέλα Επιχειρηματικότητας, Κοινότητες Ανοιχτού Λογισμικού & Υλικού (Hardware) και Γιατί το Ανοιχτό Λογισμικό ταιριάζει με το Δημόσιο.

Στις φετινές εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες πόλεις που διενεργήθηκαν αντίστοιχες ημερίδες συμμετείχαν ως ομιλητές και σημαντικές προσωπικότητες του χώρου όπως οι κ.κ. talo Vignoli (Document Foundation), Erik Duval, Milo Oostergo (Zarafa), Stefano Zacchiroli (Debian Project Leader), Javier Ruiz (Open Rights Group), Gokmen Goksel (Pardus).

Ταυτόχρονα με τις κεντρικές παρουσιάσεις, διοργανώθηκαν δεκαεννέα εργαστήρια (workshops) στην Αθήνα με σκοπό την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την πρακτική εξάσκηση σε συγκεκριμένα λογισμικά ανοικτού κώδικα σε διάφορους τομείς. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν workshops απο τους Milo Oostergo (Tutorial session Zarafa Collaboration Platform), Gokmen Goksel (Open Source Development in Pardus way), Javier Ruiz (Beyond DiY: Open Hardware and Renewable Energy), Παναγιώτη Αστήθα (NodeJs), Φώτη Κλεισιάρη (Χτίζοντας ένα δίκτυο Open-Mesh), Νίκο Ζαχαριουδάκη (Αρχιτεκτονικές Cloud μεγάλης διαθεσιμότητας), Πρόδρομο Τσιαβό (Χρήση αδειών Creative Commons από δημιουργούς).

Τέλος στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν και δύο συζητήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο με θέμα “Μη κοιτάς μόνο τι κάνεις εσύ για το ΕΛ/ΛΑΚ, δες και τι μπορεί να κάνει το ΕΛ/ΛΑΚ για εσένα” και “Επιχειρείν με Ανοιχτό Λογισμικό” αντίστοιχα.

Με το κλείσιμο των φετινών εργασιών ανανεώθηκε το ραντεβού για το συνέδριο της επόμενης χρονιάς το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει ακόμα πιο πολλά μέλη σε περισσότερες πόλεις καθώς στόχος μας είναι να διοργανώνονται ημερίδες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που υπάρχουν ενεργές κοινότητες ανοιχτού λογισμικού.

Όλες οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο http://conf.ellak.gr και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και όλα τα βίντεο.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι εταιρεία με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για το Ελεύθερο Λογισμικό και τα οφέλη χρήσης του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v