Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒ: Δημοψήφισμα για να σωθεί η χώρα

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποφανθεί ο λαός για την πορεία της χώρας ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Καμένο χαρτί οι προσπάθειες συναίνεσης. Βίαιη επίθεση στο πολιτικό σύστημα. Αιχμές για συνδικάτα.

ΣΕΒ: Δημοψήφισμα για να σωθεί η χώρα
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποφανθεί ο λαός για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος, θεωρώντας ότι οι προσπάθειες συναίνεσης είναι "καμένο χαρτί".

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εφόσον το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει διέξοδο, είναι αναγκαία η προσφυγή στον λαϊκό παράγοντα. Για να επαναπρογραμματιστεί και να προχωρήσει η αναγκαία αλλαγή. Ο λόγος πρέπει τώρα να δοθεί στον ίδιο τον λαό.

Ωστόσο, δηλώνει αντίθετος στην προσφυγή στις κάλπες. Όπως έχουν τα πράγματα, συμπληρώνει, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εκλογές θα αποτυπώσουν το διαφαινόμενο αδιέξοδο του κομματικού συστήματος, αντί να δώσουν διέξοδο στην κοινωνία. Θα επιτείνουν την κομματική διχόνοια και τη σύγχυση των πολιτών. Το προδιαγραφόμενο αποτέλεσμά τους δεν θα είναι ούτε ξεκάθαρο ούτε πολιτικά βιώσιμο.

Απομένει μόνο μία πολιτικά υγιής και εθνικά αξιοπρεπής λύση: Να κληθεί ο λαός ν’ αποφανθεί άμεσα για την ακολουθητέα εθνική πορεία - μέσα από ένα δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα που θα θέσει την κοινωνία μας μπροστά στο μοναδικό πλέον, σήμερα, βαθύτερο εθνικό μας διακύβευμα:

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη; Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε το κόστος των αλλαγών που απαιτούνται για να μην κατέβουμε από το τρένο της Ευρώπης;

Ή

ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας; Θέλει η κοινωνική πλειοψηφία να προκρίνει έναν δρόμο που μας οδηγεί στο περιθώριο και στην εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση;

Το ερώτημα που θα τεθεί στον λαό θα πρέπει να εμπεριέχει με απόλυτη σαφήνεια το κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι μπροστά στο οποίο βρισκόμαστε, υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Όπως ανέφερε, "ένα δημοψήφισμα θα προσδώσει με τον πιο άμεσο τρόπο στην κοινωνία συνολικά τη δυνατότητα ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. Κι είναι πεποίθησή μου ότι η κοινωνία θα απορρίψει, μια για πάντα, την ιδεοληψία, τον καιροσκοπισμό, την ιδιοτέλεια που υπονομεύουν κάθε απόπειρα εκσυγχρονισμού της χώρας.

Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος εξήγησε γιατί απέτυχε η επώδυνη πορεία μέτρων και μεταρρυθμίσεων του τελευταίου έτους. "Αποτύχαμε γιατί αντιμετωπίσαμε με το μπαμπάκι κι όχι με το νυστέρι το καρκίνωμα που ευθύνεται για την κρίση και τη διαιώνισή της: το κραταιό πελατειακό κράτος", τόνισε.

Το σύστημα αυτό, συνέχισε, υπερτροφικό και παρασιτικό, οικειοποιείται τα δάνεια που μας δίνουν οι εταίροι μας για ν’ αλλάξουμε και ακυρώνει κάθε αλλαγή. "Με εμπροσθοφυλακή τους εργατοπατέρες και τις συντεχνίες, με οπισθοφυλακή την αντιδραστική γραφειοκρατία, σαμποτάρει κάθε απόπειρα εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού. Ταυτίζει δημαγωγικά τα συμφέροντά του με το 'καλό του λαού', για να πείσει τον λαό ότι όλοι οι άλλοι είναι εχθροί του". 

Γι' αυτό, η κρίση είναι μεν οικονομική, αλλά το πρόβλημά μας είναι πολιτικό, είναι κομματικό και κοινωνικό ταυτόχρονα. "Η κομματοκρατία κατάφερε να μεταλλάξει την κοινωνία μας σε κοινωνία πελατών και όχι πολιτών", συμπλήρωσε.

***Το σύνολο της ομιλίας του προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v