Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικό "κομφούζιο" φοβάται η αγορά

Το "όχι" Σαμαρά, ο φόβος πρόωρων εκλογών, οι διαψεύσεις και το επικοινωνιακό παιχνίδι. Αρκούν 151 ψήφοι για μνημόνιο. Το δημοψήφισμα του ΣΕΒ, η αλά καρτ συναίνεση και ο πίνακας με τα 15 σημεία σύγκλισης κυβέρνησης και Ν.Δ.

Πολιτικό κομφούζιο φοβάται η αγορά
Πολιτικό κομφούζιο, που κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, φοβάται πλέον η αγορά μετά την άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντ. Σαμαρά, να συναινέσει στα μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου, την παρέμβαση του ΣΕΒ υπέρ δημοψηφίσματος και τις αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις άλλων πολιτικών αρχηγών για συγκυβέρνηση ή συνδιαπραγμάτευση.

Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ συναινετικός όσο ποτέ, τονίζοντας ότι "με τη Νέα Δημοκρατία συμφωνούμε και ήδη υλοποιούμε μια σειρά από όσα προτείνει", ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε να δώσει λευκή επιταγή συναίνεσης, επιφυλασσόμενος να ψηφίσει επιμέρους νομοσχέδια που θα προωθούν δράσεις του μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε χθες το πρωί την κυβέρνηση για νέα φοροεπιδρομή, η οποία παραλύει την οικονομία, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για αποδεδειγμένα λάθος συνταγή μνημονίου, με την οποία η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συμφωνήσει.

Η άρνησή του, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε ρίγη ανησυχίας στις αγορές για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να απολέσει σταδιακά όλα τα κέρδη του χθες, παρά το γεγονός πως ο κ. Σαμαράς συντάχθηκε με την κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ έδαφος για αλά καρτ συναίνεση υπάρχει και για άλλα ζητήματα.

Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και χρηματιστές ανησυχούν μήπως η άρνηση του κ. Σαμαρά αποτελέσει την αφορμή για να προσφύγει στις κάλπες ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τον εθνικό λόγο της επίτευξης ευρείας συναίνεσης για να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία της χώρας. "Ανησυχώ μήπως σύντομα η χώρα βρεθεί σε εκλογική περίοδο και αυτό θα πλήξει έτι περαιτέρω και το τραπεζικό σύστημα", ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος με το οποίο επικοινώνησε το Εuro2day.

Οι διαψεύσεις

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές διαψεύδεται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση, η οποία επαναλαμβάνει μονότονα την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για τη σωτηρία της χώρας.

Όπως άλλωστε διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την Ευρώπη να ψηφιστεί το μνημόνιο από 180 βουλευτές. "Αρκούν 151 βουλευτές", δήλωσε ο υπουργός, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία για το τι απαιτεί η Ευρώπη.

Κυβερνητικές πηγές επεξηγούν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προέτρεπαν την Ελλάδα για επίτευξη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης επί του επικαιροποιημένου μνημονίου, καθώς δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να επιβάλουν μια τέτοια αξίωση ως προαπαιτούμενο.

Ο δεύτερος παράγοντας ανησυχίας για την αγορά είναι οι αντιδράσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος λόγω και της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας από τη νέα φορολαίλαπα που φέρνουν τα μέτρα.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν διατυπωθεί ηχηρές διαφωνίες στα μέτρα, ενώ ο πρωθυπουργός έχει θέσει, εμμέσως πλην σαφώς, το όριο της κομματικής γραμμής, κάνοντας λόγο για "εθνική προσπάθεια διάσωσης στην οποία δεν συγχωρείται καμιά λιγοψυχία".

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει τον επικοινωνιακό άσο της υπευθυνότητας απέναντι στην κρισιμότητα των περιστάσεων, λόγω της δυσφορίας για τους νέους φόρους, και αυτό ίσως ισχυροποιήσει τους εσωκομματικούς τριγμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η κ. Μπακογιάννη, η οποία συμφωνεί με το πνεύμα του μνημονίου, πρότεινε ολική επαναδιαπραγμάτευση της φορολογικής πολιτικής μεταξύ του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της τρόικας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για έγκλημα κατά του λαού και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε συνευθύνη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, υπονοώντας μια μορφή συγκυβέρνησης χωρίς κάλπες. Ο κ. Φ. Κουβέλης, από την πλευρά του, στάθηκε στην ανάγκη να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου.

Πρόταση-"βόμβα" από τον ΣΕΒ

Η κυβέρνηση επιμένει στο εγχείρημα να θέτει τη Ν.Δ. και δευτερευόντως τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες, στον κ. Σαμαρά πίνακα με τομείς όπου οι προτάσεις της Ν.Δ. συγκλίνουν με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ή επεξεργάζεται σε συνεργασία με την τρόικα.

Πρόσφατα, δε, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι στα επιμέρους νομοσχέδια θα συμπεριληφθούν οι προτάσεις και οι θέσεις της Ν.Δ. που κρίνεται ότι συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, πρόθεση την οποία φέρεται να επανέλαβε και ο πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης.

Το βράδυ, και ενώ ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος από το βήμα του ΣΕΒ ζήτησε δημοψήφισμα (αιφνιδιάζοντας τους πάντες, σε μία ομιλία με έντονα πολιτικά στοιχεία και με σκληρότατη επίθεση κατά των υφιστάμενων πολιτικών πρακτικών), ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στο ζήτημα της συναίνεσης δηλώνοντας:

"Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση είναι ρεαλιστική και συμβάλλει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Αρκεί όμως να τείνουν όλες οι προτάσεις στην ίδια κατεύθυνση: της ενίσχυσης αξιοπιστίας της χώρας μας στην επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχουμε θέσει και έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας".

Τα βασικά θέματα όπου διαπιστώνεται συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και οι περικοπές κάποιων κρατικών δαπανών.


Τα σημεία σύμπλευσης

Το Euro2day προχώρησε σε αντιπαραβολή των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την περίοδο 2011 - 2015 και του οικονομικού προγράμματος (Ζάππειο ΙΙ) το οποίο παρουσίασε πρόσφατα η Ν.Δ., από όπου προκύπτει σύμπλευση σε περίπου 15 σημεία.

- Αποκρατικοποιήσεις: Η κυβέρνηση και η Ν.Δ. συμφωνούν στην ολική πώληση ή παραχώρηση σε στρατηγικούς επενδυτές ποσοστών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, Λάρκο, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές και Τουριστικά Ακίνητα. "Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, αλλά είμαστε αντίθετοι στη βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού", δήλωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς, δίνοντας καταρχήν συναίνεση στην κυβέρνηση.

- Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας: Συναίνεση υπάρχει και για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Η κυβέρνηση περιέλαβε ήδη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-13 την αξιοποίηση μέρους του Ελληνικού καθώς και άλλων ακινήτων, που θα γίνει μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων και του θεσμού της επιφάνειας. Υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας με μακροχρόνιες μισθώσεις τάσσεται και η Ν.Δ., δηλώνοντας πως πρέπει να εξεταστεί και η πώληση μεμονωμένων ακινήτων.

- Τιτλοποίηση εσόδων: Το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει τιτλοποιήσεις εσόδων από αυτοκινητοδρόμους και άλλες υποδομές του Δημοσίου. Υπέρ των τιτλοποιήσεων έχει ταχθεί με το Ζάππειο ΙΙ και η Ν.Δ.

- Συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην παραχώρηση, με συμβάσεις εκμετάλλευσης, περιφερειακών αεροδρομίων και λιμένων, πρόταση που είχε κάνει η Ν.Δ. τον Δεκέμβριο του 2009, όπως υπενθύμισε χθες ο κ. Σαμαράς, στηρίζοντας έμμεσα την κυβερνητική πρόθεση.

- Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων: Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα, μέτρο που περιλαμβανόταν έτσι κι αλλιώς στον φετινό προϋπολογισμό, ενώ ανάλογη κίνηση προτείνει και η Ν.Δ. στο Ζάππειο ΙΙ, με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση της χώρας, εκτιμώντας πως το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ μόνο στο πρώτο έτος εφαρμογής.

- Περιορισμός των δαπανών των ταμείων: Η κυβέρνηση και η Ν.Δ. συμφωνούν στην επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μέτρο που προβλέπεται να εφαρμοστεί το 2011, ενώ η Ν.Δ. προτείνει και πλαφόν στις συνταγές ανά φαρμακείο, ανάλογα με την περιοχή, πρόταση που θα συζητηθεί. Καταρχήν συμφωνία αναμένεται να υπάρξει και στην καθιέρωση νέας τιμολογιακής πολιτικής στα φαρμακεία όπως και στην ανάγκη για προώθηση συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών για τα νοσοκομεία.

- Αγορά εργασίας: Συναίνεση διαπιστώνεται και στην ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και στην επαναφορά του 40ώρου εργασίας την εβδομάδα. Το Ζάππειο ΙΙ προτείνει, επιπλέον, την εισαγωγή του θεσμού της εργατικής εφεδρείας σε οργανισμούς, δηλαδή περιοδική εργασία, ώστε να μη γίνουν απολύσεις, θέση την οποία έχει προτείνει με άλλη μορφή (παροχή προσωρινής άδειας με καταβολή μέρους του μισθού) και η κυβέρνηση στην τρόικα και περιλαμβάνεται στα υπό διαπραγμάτευση θέματα.

- Καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων: Τα νέα μέτρα για το 2011 προβλέπουν εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ από καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων και μείωση των επιχορηγήσεων, μέτρο το οποίο θα δυσκολευτεί να καταψηφίσει η Ν.Δ., καθώς μεθοδικά σημειώνει την ανάγκη να περιοριστεί το σπάταλο και μεγάλο κράτος.

- Περικοπές επιδομάτων: Επιπρόσθετα, συναίνεση υπάρχει και στις περικοπές επιδομάτων, τουλάχιστον όσον αφορά στα "ρετιρέ" των ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση προχωρά και παραπέρα, αφού προβλέπει εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ από επαναξιολόγηση μέσω διασταυρώσεων των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων και θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγησή τους.

- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων: Η τρόικα το απαιτεί, η κυβέρνηση το ξεκίνησε δειλά-δειλά από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και η Ν.Δ. με το Ζάππειο ΙΙ τάσσεται υπέρ της σταδιακής (σε ορίζοντα 3 - 4 ετών) κατάργησης όλων των φόρων υπέρ τρίτων.

- Αυστηρές ποινές για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή: Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση παραδέχονται την ανάγκη για αυστηρότερο σύστημα, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, όμως, δεν μπορούν να συζητήσουν επί ενός αποτελεσματικού πλαισίου πάταξης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

- Περιορισμός της επαφής εφοριακών - φορολογουμένων: Με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέσπισε την υπογραφή φορολογικού πιστοποιητικού για τις επιχειρήσεις από τους ορκωτούς καθώς και διατάξεις που περιορίζουν τον επιτόπιο έλεγχο των φορολογουμένων από εφοριακούς. Η Ν.Δ. ζητά ακόμη πιο προωθημένα μέτρα περιορισμού της επαφής εφοριακών με τους φορολογουμένους, όπως ο τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού του φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού και στα λογιστικά γραφεία.

- Περιουσιολόγιο για κάθε Έλληνα: Η Ν.Δ. το ζητά, η κυβέρνηση σταδιακά οδηγείται προς τα εκεί. Οι έλεγχοι πόθεν έσχες, το κτηματολόγιο, ο ΦΑΠ, η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για επιδόματα, πετρέλαιο θέρμανσης, η ηλεκτρονική κάρτα αποδείξεων κ.ά. οδηγούν άτυπα στη δημιουργία περιουσιολογίου.

- Εξόφληση με μετρητά και ομόλογα ή συμψηφισμός όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες (προμηθευτές, κατασκευαστές, δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ, εφάπαξ κ.ά.). Η Ν.Δ. το ζητά, η κυβέρνηση το έχει αναγάγει σε βασική πρακτική για να πληρώνει τους προμηθευτές στην υγεία, ενώ εξετάζει τον συμψηφισμό οφειλόμενου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις με τον φόρο εισοδήματος.

- Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για παραθεριστική κατοικία με δημοπράτηση περιοχών από το Δημόσιο αφού εξασφαλίσει καθαρούς τίτλους και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v