D΄ Estain: Ελληνικό και όχι ευρωπαϊκό το πρόβλημα

Επισημαίνοντας πως αυτή δεν είναι κρίση του ευρώ, ο Valerie Giscard d' Estain, ένας από τους ιδρυτές της ΟΝΕ, υποστηρίζει πως οι χώρες που δεν μπορούν να ελέγξουν τα δημοσιονομικά τους... ας πτωχεύσουν.

D΄ Estain: Ελληνικό και όχι ευρωπαϊκό το πρόβλημα
Με μία ρηξικέλευθη συνέντευξή του, ο κ. Valerie Giscard d’ Estain, ένας από τους θεμελιωτές του ευρώ και γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα, υποστηρίζει πως η Ε.Ε. θα πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ενώ επιρρίπτει σημαντικότατες ευθύνες για όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά και στον γαλλογερμανικό άξονα.

"Οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση", αναφέρει ο κ. d' Estain στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Les Echos" και συμπληρώνει: "Τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος, όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις".

"Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για την ίδια, όχι όμως και για την υπόλοιπη ευρωζώνη". Αυτό υποστηρίζει ο κ. d' Estain, αν και αναγνωρίζει ότι "το βάρος των ευθυνών για τη Γερμανία και τη Γαλλία είναι σημαντικό γιατί εμπόδισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τη δεκαετία του 2000". Επίσης, αναφέρεται και σε μία χρηματοοικονομική κερδοσκοπία. "Γιατί οι γαλλικές τράπεζες αγόρασαν αυτούς τους ελληνικούς τίτλους; Και εκείνες συμμετείχαν σε αυτήν την απορρύθμιση. Δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνουν".

Παρά ταύτα, ο κ. d' Estain σημειώνει: "Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα αποδίδει και για ορισμένους μάλιστα αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού σε περίπτωση όπου ένα μέλος, όπως η Ελλάδα, θα κήρυττε πτώχευση".

"Οι Ευρωπαίοι θέλουν να το αποτρέψουν γιατί οι κάτοχοι αυτού του χρέους ανησυχούν για το ενδεχόμενο μετάδοσης, που εγώ δεν βλέπω", αναφέρει ο Γάλλος πολιτικός και συμπληρώνει: "Πρέπει να προβλέψουμε για το μέλλον, για το τι θα πράξουμε εάν επαναληφθεί μία τέτοια κρίση".





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v