Μπουλούτας:Απέκλεισε αναδιάρθρωση, έξοδο από ευρώ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ο CEO της MPB, Ευθύμιος Μπουλούτας, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την έκθεση της τράπεζας σε ελληνικούς τίτλους. Φανταστικό το σενάριο εξόδου από το ευρώ. 

Μπουλούτας:Απέκλεισε αναδιάρθρωση, έξοδο από ευρώ
Απέκλεισε το ενδεχόμενο "κουρέματος" στο χρέος της Ελλάδας ο CEO της MPB, κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την έκθεση της τράπεζας σε ελληνικούς τίτλους, σύμφωνα με το κυπριακό site StockWatch.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank, μιλώντας κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης της τράπεζας στην Κύπρο, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους μετόχους, οι οποίοι εξέφραζαν προβληματισμό για την πορεία της Marfin στον ελληνικό χώρο αλλά και δυσαρέσκεια για την πορεία της μετοχής της, η οποία υποχώρησε χθες κάτω από το 0,60 ευρώ σε ιστορικό χαμηλό.

"Το 62% των ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ που διαθέτει η Marfin θα αποπληρωθεί τους επόμενους 21 μήνες", είπε. "Άρα συνεχίζω να μην ανησυχώ ότι υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για την τράπεζα".

Πρόσθεσε ότι "σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες η Marfin έχει καλύτερο Profile από πλευράς χρονικής τοποθέτησης των συγκεκριμένων ομολόγων".

Συνεχίζοντας, και απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, απέδωσε σε κινδυνολογίες τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει επιπτώσεις σε όλο το ευρωπαϊκό σύστημα.

"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΚΤ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, να τεθεί οποιοδήποτε σενάριο αναδιάρθρωσης, αναδιοργάνωσης ή χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους", είπε.

Με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι "δεν υπάρχει νομικός τρόπος χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς αυτό να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Άρα, δεν θα αφεθεί με καμία δύναμη να υπάρξει στην Ελλάδα ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός, διότι θα δημιουργήσει επιπτώσεις σε όλο το σύστημα".

Σε παρέμβασή του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Παναγιώτης Κουννής, κάλεσε τους μετόχους να αντιληφθούν ότι "μεγάλο μέρος των ρευστών διαθέσιμων των τραπεζών θα πρέπει να επενδύονται βάσει των κανονισμών της κεντρικής τράπεζας", το οποίο πράττουν οι τράπεζες έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων.

Όσον αφορά στην πτώση της μετοχής της τράπεζας, στην οποία αναφέρθηκαν οι μέτοχοι, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε πως, αν και δεν μπορεί να σχολιάσει την πορεία της λόγω των κανονισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ελπίζει να βελτιωθεί.

Επανέλαβε ότι "η πορεία της τράπεζας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας της Κύπρου και της Ελλάδας" και σημείωσε ότι "με τη σταδιακή αποκατάσταση των οικονομικών συνθηκών των δύο χωρών πρώτα της Κύπρου και μετά της Ελλάδας θα ακολουθήσει ανάκαμψη της τιμής της μετοχής".

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση των μετόχων, χαρακτήρισε φανταστικό σενάριο το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ωστόσο διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει καμία πρακτική ή μεθοδολογία εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη και όσα λέγονται είναι για δημόσια κατανάλωση, άρα δεν μπορούμε να σχολιάσουμε".

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα πρόσθεσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Χρίστος Στυλιανίδης:

"Δεν υπάρχει διαδικασία ή τρόπος που να επιτρέπει να βγει κάποιος από το ευρώ. Αυτή η επιλογή δεν υφίσταται".

Ο κ. Μπουλούτας, ζητώντας την κατανόηση των μετόχων, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μακροπρόθεσμα η τράπεζα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

--- Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης

Η ΜΡΒ ανακοινώνει ότι στις 31/5/2011 πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, με τη συμμετοχή αυτοπροσώπως ή διά αντιπροσώπου, μετόχων που εκπροσωπούσαν ποσοστό 39,16% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Κατά την εν λόγω συνέλευση, συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερησίας διάταξης ως ακολούθως:

Τακτικό Ψήφισμα 1:

Εγκρίθηκε με ποσοστό 99,99% του παριστάμενου μετοχικού κεφαλαίου όπως το εγκεκριμένο κεφάλαιο της εταιρίας αυξηθεί από 1.776.500.000 ευρώ, διαιρεμένο σε 2.090.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας 0,85 ευρώ η καθεμία σε 1.870.000.000 ευρώ διαιρεμένο σε 2.200.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας 0,85 ευρώ η καθεμία, με τη δημιουργία 110.000.000 νέων συνήθων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,85 ευρώ η καθεμία, οι οποίες θα φέρουν τα ίδια δικαιώματα με τις υφιστάμενες συνήθεις μετοχές της εταιρίας.

Τακτικό Ψήφισμα 2:

Εγκρίθηκε με ποσοστό 96,59% του παριστάμενου μετοχικού κεφαλαίου όπως τροποποιηθούν οι όροι του Σχεδίου Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών (Share Options Scheme), που θεσπίσθηκε με το Πρώτο (Τακτικό) Ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου 2007, και τροποποιήθηκε με το Τακτικό Ψήφισμα 1 της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έλαβε χώρα στις 23 Δεκεμβρίου 2009, για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους υπαλλήλους της εταιρίας, καθώς και των συνδεδεμένων και συγγενών με αυτήν εταιριών, και συγκεκριμένα όπως επανακαθοριστεί η τιμή άσκησης σε ένα ευρώ και ογδόντα σεντς του ευρώ (1,80) και όπως τροποποιηθεί οποιοσδήποτε άλλος όρος κριθεί αναγκαίο.

Ειδικό Ψήφισμα 1:

Επιβεβαιώθηκε με ποσοστό 96,79% και με αποχή 0,03% του παριστάμενου μετοχικού κεφαλαίου η εξουσιοδότηση που χορηγήθηκε προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας με το Δεύτερο (Ειδικό) Ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου 2007, όπως εκδώσει στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών (Share Options Scheme), ως ισχύει σήμερα, μέχρι 80.000.000 μετοχές της εταιρίας ονομαστικής αξίας ογδόντα πέντε σεντς (0,85) η καθεμία, χωρίς αυτές να προσφέρονται κατά πρώτον στους υφιστάμενους μετόχους της εταιρίας με βάση το καταστατικό της και τον νόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v