Προγράμματα επιμόρφωσης από το Υπ. Εργασίας

Ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, υπέγραψε σήμερα αποφάσεις έγκρισης εκτέλεσης προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών Β’ και Γ’ κατηγορίας και εργαζομένων καθώς και τεχνικών ασφάλειας.

Προγράμματα επιμόρφωσης από το Υπ. Εργασίας
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, υπέγραψε σήμερα αποφάσεις έγκρισης εκτέλεσης προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών Β’ και Γ’ κατηγορίας και εργαζομένων καθώς και τεχνικών ασφάλειας επιπέδου ΑΕΙ-ΤΕΙ (Α’ εξαμήνου 2011).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πραγματοποιούνται 50 προγράμματα με τη συμμετοχή περίπου 1.300 επιχειρήσεων Β’ και Γ’ κατηγορίας που απασχολούν συνολικά 9.000 εργαζόμενους.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, έχει δοθεί σε ορισμένες περιπτώσεις η δυνατότητα και στους ίδιους τους εργοδότες να αναλαμβάνουν τα καθήκοντα του τεχνικού ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους, κατόπιν παρακολούθησης προγράμματος επιμόρφωσης εγκεκριμένο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και εφόσον:

α. οι επιχειρήσεις τους υπάγονται στη χαμηλή κατηγορία επικινδυνότητας (Γ’) και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους ή
β. οι επιχειρήσεις τους υπάγονται στη μεσαία κατηγορία επικινδυνότητας (Β') και έχουν τα τυπικά προσόντα.

Παράλληλα, παρέχεται στους εργοδότες η δυνατότητα ανάθεσης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε εργαζόμενους της επιχείρησης που απασχολούνται με πλήρες ωράριο, σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα, οι οποίες υπάγονται στη μεσαία ή χαμηλή κατηγορία επικινδυνότητας, κατόπιν παρακολούθησης προγράμματος επιμόρφωσης εγκεκριμένο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και εφόσον οι εργαζόμενοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα.

Η διαδικασία υποβολής προγραμμάτων για έγκριση γίνεται ηλεκτρονικά και η σχετική νομοθεσία (αποφάσεις, ερμηνευτικές εγκύκλιοι) και πληροφόρηση αναρτάται εγκαίρως στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου μας. Σε κάθε περίπτωση πριν την τελική έγκριση προηγείται διαβούλευση στο Συμβούλιο Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΣΥΑΕ), όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών καθώς και επιστημονικοί φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v