Κόστος ρύπων και στην ηλεκτροπαραγωγή

Από την 1η/6 ισχύει η ενσωμάτωση του κόστους εκπομπής ρύπων στο συνολικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Η μεθοδολογία που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα ισχύσει για μία μεταβατική περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κόστος ρύπων και στην ηλεκτροπαραγωγή
Από την 1η Ιουνίου ισχύει η ενσωμάτωση του κόστους εκπομπής ρύπων στο συνολικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής.

Η μεθοδολογία που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα ισχύσει για μία μεταβατική περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, κατά την οποία το επιπλέον κόστος θα αφορά μόνο στην ποσότητα εκπομπής (ρύποι διοξειδίου του άνθρακα), η οποία υπερβαίνει τα δωρεάν δικαιώματα που αναλογούν σε μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής βάσει του Εθνικού Συστήματος Κατανομής.

Ωστόσο, από το 2013, το πόσες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας πουλά στο σύστημα μία μονάδα θα εξαρτάται και από το κόστος των ρύπων που εκπέμπει, με φυσικό αποτέλεσμα, όταν οι τιμές των ρύπων διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα στο χρηματιστήριο, να προτιμώνται οι μονάδες με χαμηλή εκπομπή.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η παράμετρος του κόστους των ρύπων ως κριτήριο για την προσφορά ενέργειας από τις επιμέρους μονάδες είναι πολύ σημαντική.

Εάν παραληφθεί, "δημιουργούνται ασυμμετρίες μεταξύ των διαφόρων καυσίμων παραγωγής, ευνοείται αδίκως η ένταξη πιο ρυπογόνων τεχνολογιών στον ημερήσιο προγραμματισμό και πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός. Επιπλέον, στρεβλώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς συμπιέζονται σε πλασματικά επίπεδα".

Επιπλέον, η ΡΑΕ εκτιμά ότι, στο πλαίσιο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι περιβαλλοντικές παράμετροι των μονάδων παραγωγής αναδεικνύονται σε σημαντική συνιστώσα της ανταγωνιστικότητάς τους, παράλληλα με τα τεχνοοικονομικά χαρακτηριστικά τους, ενώ το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα έχει ήδη ληφθεί υπόψη στις επενδυτικές αποφάσεις στον τομέα της παραγωγής.

Οι τιμές

Να σημειωθεί ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το κόστος εκπομπής έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές χονδρεμπορικής. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν στο euro2day παράγοντες της αγοράς, οι επιπτώσεις στη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής από τον συνυπολογισμό του κόστους των ρύπων κατά τη μεταβατική περίοδο δεν πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.
 
Ο λόγος είναι ότι συνήθως δεν παρατηρούνται υπερβάσεις από τα όρια των δωρεάν δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία όπου η ζήτηση διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η εικόνα θα αλλάξει από το 2013, όταν κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα αγοράζει υποχρεωτικά όλα τα δικαιώματα για την εκπομπή που θα πραγματοποιεί. Ως αποτέλεσμα οι πλέον ρυπογόνες, όπως η λιγνιτικές, και ιδίως οι παλαιότερες, που έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και άρα υψηλή εκπομπή ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, εφόσον η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα ξεπερνά τα 20 ευρώ ανά τόνο, να υποσκελίζονται από τις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερη εκπομπή και υψηλό βαθμό απόδοσης.

Μετά το 2013, και στον βαθμό που οι τιμές λιανικής θα είναι συνδεμένες κατά 100% με τις τιμές χονδρικής, θα υπάρξουν ανατιμήσεις της κιλοβατώρας, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με το μίγμα των καυσίμων και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που καλύπτουν τη ζήτηση.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές των ρύπων διαμορφώνονται στα επίπεδα των 16,50 ευρώ ανά τόνο, με ελαφρά ανοδικές τάσεις. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις αναλυτών, θεωρείται πολύ πιθανό να ξεπερνούν τα 20 ευρώ πριν από το 2013.

Οι ΥΚΩ

Τέλος, να σημειωθεί ότι η απόφαση της ΡΑΕ επιβάλλει διευκρινίσεις για το κατά πόσον η ΔΕΗ, ως μοναδικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, θα περιλαμβάνει στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής που επιδοτείται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και το κόστος των ρύπων.

Εφόσον ενταχθεί στις ΥΚΩ και το κόστος των ρύπων από τις πετρελαϊκές μονάδες των νησιών, τότε, με δεδομένο ότι οι ΥΚΩ καλύπτονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, οι ανατιμήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v