Τράπεζες: Ανάσα από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου

Yστερα από καιρό, στα αποτελέσματα των τραπεζών εμφανίζονται θετικές ενδείξεις, αφού σημειώθηκε μείωση στις προβλέψεις και επιπλέον ο ρυθμός αύξησης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δείχνει να σταθεροποιείται.

Τράπεζες: Ανάσα από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου
* Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν στην "ακτινογραφία" των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, καθώς και στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Yστερα από καιρό, στα αποτελέσματα των τραπεζών εμφανίζονται θετικές ενδείξεις, αφού σημειώθηκε μείωση στις προβλέψεις σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και επιπλέον ο ρυθμός αύξησης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δείχνει να σταθεροποιείται.

Παρά τις δυσκολίες, τα κέρδη μετά φόρων των οκτώ τραπεζών του FTSE/ASE-20 (Εθνική, Alpha Bank, EFG Eurobank, Marfin P.B., Πειραιώς, Κύπρου, ΑΤΕbank και Ταχ. Ταμιευτήριο) στο α΄ φετινό τρίμηνο ήταν τα υψηλότερα από το γ΄ τρίμηνο του 2009! Στον αντίποδα, η αιμορραγία στις καταθέσεις και η συνεχιζόμενη μείωση των δανείων είναι δύο μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες.

Παράλληλα, η αδύναμη εξέλιξη στα έσοδα από τόκους, η εξάρτηση από την ΕΚΤ, αν και μειωμένη, και τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, αφού, όπως έδειξε το α΄ τρίμηνο, το 2011 θα είναι εξίσου δύσκολο για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ για μερικά θα είναι δυσκολότερο και από το 2010.
 
Αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών, εμφανίζουν σημαντικές διαφορές. Το παράδοξο είναι ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2011 φαίνεται πως μειώνονται από τους αναλυτές, αν και τα κέρδη ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις τους!

* Η επάνοδος των εκροών στις καταθέσεις, αποτέλεσμα της μείωσης της εμπιστοσύνης στις τράπεζες, ήταν ίσως η πιο βασική και η περισσότερο αρνητική εξέλιξη του α΄ τριμήνου για τα πιστωτικά ιδρύματα.
 
Συνολικά για τις οκτώ τράπεζες του 20άρη οι καταθέσεις το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθαν στα 266,6 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,5 δισ. σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 και κατά 8,2 δισ. εν συγκρίσει με το α΄ τρίμηνο του 2010. Η διατήρηση αυτής της τάσης στα επόμενα τρίμηνα θα προσθέσει ένα επιπλέον αξιοσημείωτο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σε ένα δύσκολο έτος.

Η ΑΤΕbank και η Πειραιώς σημείωσαν τις πιο μεγάλες απώλειες στις συνολικές καταθέσεις, στα 18,9 και στα 28,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα, καταγράφοντας πτώση 4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ έναντι του α΄ περυσινού τριμήνου η κάμψη είναι 14% και 3% αντίστοιχα. 

* Στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2011 για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώθηκε επίσης και η διατήρηση της εξάρτησής τους από την ΕΚΤ. Ωστόσο, αυτή η εξάρτηση μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, από τα 97,7 δισ. στα 87,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011: για την EFG Eurobank είναι στα 24,1 δισ. ευρώ από 25,8 δισ. στο τέλος του 2010, για την ΕΤΕ στα 16,7 δισ. από 19,9 δισ., για την Alpha Bank στα 13,5 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. και για την Πειραιώς στα 17,2 δισ. ευρώ.

Ένα ακόμα θέμα, το σημαντικότερο, είναι το άνοιγμα στα κρατικά ομόλογα: από τα 54,5 δισ. τον Δεκέμβριο του 2010, το ποσό παρουσίασε πτώση στα 53,5 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕ από 19,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο μείωσε τη θέση της κατά 800 εκατ. ευρώ, στα 18,6 δισ., ενώ η EFG Eurobank διατηρήθηκε κοντά στα 8 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank παρέμεινε στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς διατήρησε τη θέση της στα 8,7 δισ. ευρώ. Η ATEbank από τα 4,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 μείωσε τη θέση της κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 4,2 δισ., ενώ η Κύπρου την αύξησε κατά 224 εκατ., στο 1,985 δισ. ευρώ.

Μεγάλη σημασία έχει το προφίλ λήξεως των ομολόγων που κατέχουν οι οκτώ τράπεζες. Για τη Marfin P.B. το 53% από τα 3 δισ. ευρώ ομόλογα που κατέχει λήγει σε 20 μήνες, ενώ για την ΕΤΕ τα ομόλογα των 9,6 δισ. ευρώ (52% περίπου) λήγουν το 2013. Η Κύπρου διαθέτει τη μεγαλύτερη διάρκεια στο χαρτοφυλάκιό της με 10 έτη περίπου. 

* Η αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010, με το απόλυτο μέγεθος στα 27,917 δισ. ευρώ, ενώ κινείται στο +38% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Η κάμψη του ρυθμού είναι θετικό στοιχείο, ωστόσο το απόλυτο μέγεθος εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τη μεγαλύτερη άνοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν η EFG και η Πειραιώς: η πρώτη πρόσθεσε 535 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 341 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την Alpha Bank, η αύξηση περιορίστηκε στα 377 εκατ. ευρώ. Για την Κύπρου το μέγεθος είναι αρκετά χαμηλό, διαφοροποιημένο κατά 87 εκατ. ευρώ, και για τη Marfin P.B. η διαφορά φτάνει τα 117 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στην ΕΤΕ, σημειώνει άνοδο 7%, κατά 456 εκατ. ευρώ. 

* Η μεγάλη μείωση στις χορηγήσεις θα εξακολουθήσει να αποτελεί μείζον θέμα τα επόμενα τρίμηνα, αφού όλα δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς η μείωση στα δάνεια έχει αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από τόκους και συναφείς δραστηριότητες.

Στο σύνολο, από τα 309,934 δισ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2010, τα δάνεια μειώθηκαν στα 304,81 δισ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 2%, ή κατά 5,12 δισ. ευρώ. Σημαντική πτώση παρατηρήθηκε στην EFG, στην ΑΤΕbank και στο Ταχ. Ταμιευτήριο. Για την EFG, η μείωση των δανείων προσέγγισε το 1,14 δισ. ευρώ, ενώ για την Alpha Bank τα 763 εκατ. Για τη Marfin P.B. και την Τραπεζα Κυπρου, οι οποίες κινήθηκαν αντίθετα σε σχέση με τον μέσο όρο, τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 239 και 211 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

* Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, χωρίς ωστόσο ο ρυθμός τους να αυξηθεί. Στο σύνολο των χορηγήσεων του α΄ τριμήνου, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,2% από 8,4% το προηγούμενο τρίμηνο και 6,3% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Το ποσοστό για την Alpha Bank από 6,3% το α΄ τρίμηνο του 2010 ανήλθε στο 9,3%, ενώ για την EFG από 7,3% διαμορφώθηκε στο 10,8%. Για την ΕΤΕ έφτασε στο 9,2% έναντι 7,1% στο α΄ περυσινό τρίμηνο. Τους χαμηλότερους δείκτες εμφανίζουν η Κύπρου και η Marfin P.B., 7,7% έκαστη. 

* Έντονα αρνητικό στοιχείο ήταν ότι υπήρξαν τράπεζες με μείωση στα έσοδα από τόκους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η ΕΤΕ, η Alpha Bank και η EFG σημείωσαν πτώση 5%, 4% και 2% αντίστοιχα.

Ανοδικά κινήθηκε η Κύπρου, στο 1%, ενώ και η Marfin P.B. σημείωσε άνοδο 2%. Συνολικά, οι οκτώ τράπεζες παρουσίασαν επίδοση χαμηλότερη των 3 δισ. ευρώ (-3%). Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται η προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών για την ΕΤΕ, την ΑΤΕbank και την Πειραιώς, οι οποίες επέδειξαν υψηλότερο ρυθμό. 

* Τέλος, όσον αφορά στα κέρδη, το α΄ τρίμηνο τα είχε όλα: Turnover για την Πειραιώς, μείωση ζημιών για την ATEbank και έκρηξη στα κέρδη για την EFG και την MPB. Σημαντική πτώση στα προ φόρων κέρδη σημείωσε η Alpha Bank, ενώ για την EFG την κάτω γραμμή διαμόρφωσε η πώληση της θυγατρικής στην Πολωνία.

Αναφορικά με την Alpha Bank, τα προ φόρων κέρδη στο α΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 18 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. το δ΄ τρίμηνο του 2010, ενώ για την Εθνική διαμορφώθηκαν στα 181 εκατ. ευρώ από 185 εκατ. στο δ΄ τρίμηνο του 2010. Για την MPB τα κέρδη ανήλθαν στα 74 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. και για την Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ από 32 εκατ. ζημία το δ΄ τρίμηνο του 2010.

* Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν στην "ακτινογραφία" των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, καθώς και στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v