Θετικά ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τρόικα

Την θετική έκβαση των συζητήσεων με την τρόικα για μεσοπρόθεσμο, πρόσθετες παρεμβάσεις και ιδιωτικοποιήσεις ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ. Τις επόμενες ημέρες η οριστικοποίηση των κειμένων. Τα "αγκάθια".  

Θετικά ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τρόικα
Ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ. 

Όπως αναφέρει το υπουργείο, οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία.

Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:  

Τρόικα: Ok με δυο "αγκάθια" για Ελλάδα


Με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν, να βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον, όπου θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία έδωσε χθες βράδυ και τυπικά το πράσινο φως στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης και του νέου δανείου, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται αυτήν τη στιγμή επί τάπητος στις Βρυξέλλες.

Η βασική πρόταση κάνει λόγο για οικονομική βοήθεια ύψους 60 - 65 δισ. ευρώ εκ των οποίων ποσό της τάξεως των 35 δισ. θα προέλθει από ΕΕ-ΔΝΤ και τα υπόλοιπα από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (ομολογιούχων), οι οποίοι θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν.

Η τρόικα φαίνεται πως συντάσσει δύο εκθέσεις. Η μία θα αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και στις πιθανότητες επίτευξης των στόχων του 2011, μετά τη λήψη μέτρων 7 δισ. ευρώ.

Με την πρώτη, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ξεκλειδώνει η 5η δόση του δανείου.

Η δεύτερη, πιο αναλυτική, φαίνεται πως δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν «αγκάθια» στην αποσαφήνιση όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για:

- Το νομικό πλαίσιο γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις και τη νέα εταιρία που θα συσταθεί. Τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργίας για την εταιρία, το οποίο θα κινείται ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και θα εξασφαλίζει συνδιαχείριση και από ξένους εμπειρογνώμονες.

Έτσι, τα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή για το πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο, χωρίς να διαφαίνεται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Η τρόικα έχει ζητήσει και ένα σαφές, ρητό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων.

- Οι απολύσεις, οι εργασιακές σχέσεις και η ρητή δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και σφιχτό χρονοδιάγραμμα κλεισίματος και συγχωνεύσεων οργανισμών και ΔΕΚΟ.

Επίσης, η τρόικα επεξεργάζεται τη φρασεολογία γύρω από το καυτό θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Όπως έχει γράψει την Τετάρτη το euro2day, η έκθεση θα πρέπει να είναι τέτοια που «θα καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσο δάνειο, αλλά δεν θα προδίδει χαρακτήρα άμεσης πτώχευσης της Ελλάδας».

Ο Γιούνκερ πιέζει για ευρείες αποκρατικοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Εurogroup, o πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το πλάνο το οποίο έχει αποφασιστεί.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δεχτεί έντονες πιέσεις να ανακοινώσει αμέσως αποκρατικοποιήσεις, πολύ μεγαλύτερες από τα 50 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί, ως αντάλλαγμα για το νέο δάνειο.

Επίσης, στους κόλπους της Ε.Ε. συζητείται η φόρμουλα για το πώς οι ιδιωτικοποιήσεις και τα έσοδα από αυτές μπορούν να μπουν ως εγγύηση στη νέα δανειακή βοήθεια αλλά και στη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, ενώ το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θεωρείται πλέον δεδομένο, με τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων κυβερνήσεων της Ε.Ε., ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση για το πώς θα συμμετέχουν ακριβώς οι ιδιώτες στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που λήγουν την επόμενη τριετία. Και αυτό γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει -ούτε οι ίδιες οι τράπεζες- εάν στο τέλος θα πετύχει η όποια συμφωνία.

Σε αυτήν τη λογική φαίνεται να κινείται ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι οι συνθήκες το 2012 ή το 2013 στον τραπεζικό τομέα μπορεί να είναι διαφορετικές και οι τράπεζες, που σήμερα συμφωνούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, σε δύο χρόνια να κινηθούν αντίθετα, δημιουργώντας σοβαρό πιστωτικό επεισόδιο.

Έτσι, η Ε.Ε. φαίνεται πως καταλήγει στη λογική της πολύ περιορισμένης συμμετοχής ιδιωτών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v