Fitch:H ανταλλαγή ομολόγων ίσον χρεoκοπία

Τα κριτήρια με τα οποία μια "ανταλλαγή χρέους" μπορεί να θεωρηθεί χρεoκοπία παρουσιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Ιουνίου η Fitch Ratings, λαμβάνοντας υπόψη τη "γενικευμένη φημολογία ότι η Ελλάδα θα προβεί σε ανταλλαγή".

Fitch:H ανταλλαγή ομολόγων ίσον χρεoκοπία
Τα κριτήρια με τα οποία μια "ανταλλαγή χρέους" μπορεί να αξιολογηθεί ως χρεoκοπία παρουσιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Ιουνίου η Fitch Ratings, λαμβάνοντας υπόψη τη "γενικευμένη φημολογία ότι η Ελλάδα θα προβεί σε ανταλλαγή".

Στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο κριτήρια με τα οποία καθορίζεται εάν μια ανταλλαγή χρέους αποτελεί "πιστωτικό γεγονός".

Το πρώτο κριτήριο είναι κατά πόσον οι όροι των νέων ασφαλειών που προσφέρονται στην ανταλλαγή είναι περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκοί από τους ήδη υπάρχοντες για τους ομολογιούχους.

Το δεύτερο κριτήριο είναι το αν η ανταλλαγή γίνεται για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών ή η έλλειψη ρευστότητας.

Η Fitch, με βάση τα δύο παραπάνω κριτήρια, υποστηρίζει ότι μια ανταλλαγή χρέους, η οποία προσφέρει νέες ασφάλειες με όρους οι οποίοι είναι δυσμενέστεροι από αυτούς των ομολόγων που έχουν εκδοθεί και όπου το κράτος που έχει εκδώσει τα ομόλογα αντιμετωπίζει δημοσιονομικές δυσκολίες, θα θεωρηθεί από την ίδια χρεοκοπία, ακόμα και αν η ανταλλαγή είναι εθελοντική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v