Ψαλίδι έως και 30% στο εφάπαξ

Σε μείωση του εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι περικοπές θα πιάσουν και όσους έχουν βγει ήδη στη σύνταξη, αλλά περιμένουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Ψαλίδι έως και 30% στο εφάπαξ
Σε μείωση του εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", οι περικοπές θα πιάσουν και όσους έχουν βγει ήδη στη σύνταξη, αλλά περιμένουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Με βάση το σχέδιο, η πρώτη περικοπή, της τάξης του 10%, θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, θα επιβληθεί περικοπή 10% για τα εφάπαξ που θα εκταμιευτούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2012, έπειτα και από την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης για τα κρυφά (μελλοντικά) ελλείμματα του Ταμείου Πρόνοιας.

Τέλος, η τρόικα απαιτεί επιπλέον "κούρεμα" κατά 10% από το 2013. Έτσι, από 50.000 ευρώ όπου κυμαίνεται σήμερα -σε μέσα επίπεδα- το εφάπαξ, θα περιοριστεί στα 35.000 ευρώ.
Το μέτρο αναμένεται να "πιάσει" και τους 40.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι αναμένουν έως και 28 μήνες το εφάπαξ. Και όσους δηλαδή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εφάπαξ και μόνο λόγω οικονομικής αδυναμίας του ταμείου δεν έχουν ικανοποιηθεί τα σχετικά αιτήματα.

Επειδή, όμως, η ρύθμιση αυτή κινείται στο όριο της συνταγματικότητας, γι' αυτό και έχει ανακαλυφθεί η διέξοδος του... ΛΑΦΚΑ. Η περικοπή στο εφάπαξ θα έχει τη μορφή παρακράτησης (εισφορά αλληλεγγύης) στα εκταμιευόμενα ποσά και όχι μείωσης των αποδοχών (νέος τρόπος υπολογισμού κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι οι σχεδόν 40.000 συνταξιούχοι διεκδικούν ένα ποσό που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και το οποίο υπολογίζεται πλέον στο πρόβλημα του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης.

Το "κούρεμα" των εφάπαξ έρχεται ως συνέχεια των περικοπών στις συντάξεις, της επιβολής ειδικής εισφοράς στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ και της ειδικής εισφοράς 6% - 10% για τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που λαμβάνουν πάνω από 1.700 ευρώ μικτά τον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v