Τραπεζικά deals και Bad Bank ζήτησε ο Κ. Μίχαλος

Τραπεζικές συγχωνεύσεις ώστε να ενδυναμώσουν τη θέση τους και εν συνεχεία να στηρίξουν την αγορά ζήτησε ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, μιλώντας σε συνέδριο των FT.

Τραπεζικά deals και Bad Bank ζήτησε ο Κ. Μίχαλος
Τραπεζικές συγχωνεύσεις ώστε να ενδυναμώσουν τη θέση τους και εν συνεχεία να στηρίξουν την αγορά ζήτησε ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, μιλώντας σε συνέδριο των FT.

Παράλληλα, ζήτησε τη δημιουργία μιας "bad bank" στην ίδια λογική, για να μπορέσουν οι τράπεζες να βγουν στις αγορές, να αντλήσουν ρευστότητα και να στηρίξουν με χρηματοδότηση την ελληνική οικονομία.

Όπως σημείωσε στην ομιλία του στο συνέδριο των FT στην Αθήνα, "η σημερινή κατάσταση οδηγεί τους πάντες στο γκρεμό. Και τις επιχειρήσεις, και τις τράπεζες και κυρίως την ελληνική οικονομία.

Τρόποι για την υπέρβαση του αδιεξόδου υπάρχουν. Απαιτούν όμως βούληση και αποφασιστικότητα από όλες τις πλευρές.

• Ο πρώτος και βασικότερος είναι να κινηθούν οι τράπεζες ταχύτερα και αποφασιστικότερα προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων και των ενοποιήσεων. Στην παρούσα φάση, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ενδυναμώσουν τη θέση τους. Να αποκτήσουν μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων, να βελτιώσουν την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους. Να μειώσουν κόστη και να αποδεσμεύσουν ρευστότητα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

• Στην ίδια λογική, το κράτος θα πρέπει να εξετάσει και τη δημιουργία μιας λεγόμενης Bad Bank, όπως έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία. Η τράπεζα αυτή θα μπορέσει να αναλάβει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, και συγκεκριμένα τα κρατικά ομόλογα. Έτσι, οι τράπεζες θα μπορέσουν ευκολότερα να βγουν στις αγορές, να αντλήσουν ρευστότητα, αλλά και να αναζητήσουν συμμαχίες με ξένους οργανισμούς.

• Θα πρέπει επιπλέον να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις, με στόχο τον εξορθολογισμό του καθεστώτος εργασίας στις τράπεζες και την προσαρμογή του στα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Διαφορετικά, οι πιθανότητες εξοικονόμησης κόστους, αλλά και προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνουν μικρές.

• Αντίστοιχα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του ΕΤΕΑΝ και των Τραπεζών. Δράσεις που έχουν εξαγγελθεί, όπως τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας και Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, τα Προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και «Ενάλιο» αλλά και η πρωτοβουλία «JEREMIE», θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Έχει χαθεί ήδη αρκετός χρόνος σε εξαγγελίες. Περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή τους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v