Ενδιαφέρον της αζερικής SOCAR για ΔΕΠΑ

Η κρατική εταιρία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR ενδιαφέρεται για την εξαγορά ποσοστού της ΔΕΠΑ, δήλωσε στο Μπακού ο Vagif Aliyef, επικεφαλής του επενδυτικού κλάδου της εταιρίας.

Ενδιαφέρον της αζερικής SOCAR για ΔΕΠΑ
Η κρατική επιχείρηση πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar ενδιαφέρεται για την εξαγορά ποσοστού της ΔΕΠΑ, δήλωσε στο Μπακού ο κ. Vagif Aliyef, επικεφαλής του επενδυτικού κλάδου της εταιρίας.

Η δήλωση του στελέχους της Socar έγινε στο περιθώριο της διοργάνωσης Caspian Oil and Gas Exhibition, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι ενεργειακών εταιριών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης.

Στην ολιγόλογη δήλωση του κ. Aliyef, επισημαίνεται απλώς ότι το ενδιαφέρον της Socar για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ προκύπτει από τον ρόλο της εταιρίας ως εν δυνάμει εξαγωγέα φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Το αζερικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ επισημαίνει ότι η κρατική εταιρία της χώρας διατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον για την προοπτική εξαγοράς ποσοστού της ΔΕΠΑ, ενώ το Reuters σημειώνει επιπλέον ότι η Socar, εκτός από την ελληνική ΔΕΠΑ, ενδιαφέρεται να αποκτήσει συμμετοχή και στην τουρκική εταιρία διανομής αερίου Ikdash.

Τονίζεται ότι η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει καταρχήν συμφωνία με τη Socar για την απευθείας προμήθεια περίπου 0,75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Την ποσότητα αυτή μέχρι στιγμής την προμηθεύεται μέσω της τουρκικής BOTAS, ενώ στις προθέσεις των δύο πλευρών και στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας είναι η αύξησή της.

Πάντως, πριν από οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση με υποψήφιους αγοραστές, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποφασίσει για τη μορφή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δηλαδή για το εάν στο ενεργητικό προς πώληση περιλαμβάνεται και ο ΔΕΣΦΑ, ή μόνο η ΔΕΠΑ ως εμπορική εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v