Ανησυχούν την ΕΕ οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Έντονος εκνευρισμός στην Ε.Ε. για τα πολλαπλά μηνύματα που λαμβάνουν από το κυβερνών κόμμα, το υπουργικό συμβούλιο και την αντιπολίτευση. Φοβίζουν οι "αγανακτισμένοι". Συναίνεση ζητούν από τον Αντ. Σαμαρά. 

Ανησυχούν την ΕΕ οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ
Διπλά μηνύματα φαίνεται πως λαμβάνουν οι Βρυξέλλες για το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα.

Τα υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν έχουν πληροφόρηση ότι, στην τελική ευθεία, τόσο το μεσοπρόθεσμο όσο και τα νέα μέτρα για το 2011 θα περάσουν από τη Βουλή και πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει το πρόγραμμα εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για κάποιες αλλαγές.

Η κυβέρνηση περνά το μήνυμα στους εταίρους, ενόψει και των κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη νέα βοήθεια, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εν πολλοίς ελέγξιμο και ζητούν να κλιμακωθούν οι πιέσεις προς την πλευρά του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες επικρατεί έντονος προβληματισμός -και εκνευρισμός- ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεν λαμβάνουν ολοκληρωμένη ενημέρωση από την Αθήνα.

Η πληροφόρηση για το τι έγινε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τα μαζικά πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου έφτασαν στα γραφεία των Βρυξελλών και των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών μέσω των διεθνών πρακτορείων.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θεωρούνται market sensitive και έτσι υπάρχει πλήρης κάλυψη από τα διεθνή μέσα για γεγονότα τα οποία συνήθως δεν περνούν τα σύνορα της χώρας.

Επιπλέον, τη δυσφορία στο εσωτερικό της κυβέρνησης εντάσσουν στις αναλύσεις τους και οι διεθνείς τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης, που δίνουν μια διαφορετική εικόνα στις εκτιμήσεις για την ικανότητα του πρωθυπουργού να ελέγξει τόσο το υπουργικό του συμβούλιο όσο και το κόμμα του.

Επίσης, οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να εκτιμούν διαφορετικά και τις μαζικές διαδηλώσεις. Την αρχική διατύπωση ότι "θα κάνουν τον κύκλο τους" διαδέχεται ο προβληματισμός. Ειδικά όταν αυτές έχουν αρχίσει να παίρνουν διαστάσεις επιθέσεων και προπηλακίσεων όχι μόνο υπουργών αλλά και βουλευτών από όλα τα κόμματα.

Πιέσεις για συναίνεση

Τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup όσο και ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν επανέφεραν χθες στο προσκήνιο το θέμα της συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων. Βεβαίως, ήταν πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις και δεν έκαναν λόγο για "προϋπόθεση". Μιλώντας στην ευρωβουλή επανέλαβαν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κοινή θέση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης τόσο στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στις αποκρατικοποιήσεις όσο και στους όρους του νέου πακέτου βοήθειας που θα έρθει.

Είναι προφανές ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, θα δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις για να συναινέσει έστω και επί της αρχής στα προγράμματα. Άλλωστε, η επί της αρχής συναίνεση είναι αυτό που ζητούν οι εταίροι μας, αφήνοντας χώρο στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να διαφοροποιηθεί στις λεπτομέρειες.

Πάνω σε αυτό το μοτίβο εξετάζονται οι αλλαγές οι οποίες μπορούν να γίνουν στο πακέτο των φορολογικών μέτρων που θα ανακοινωθούν, ώστε να διευκολύνουν τη θέση του κ. Σαμαρά. Ακούγεται μάλιστα ότι επανεξετάζεται η πρόταση για μείωση του αφορολογήτου και μπαίνει στο τραπέζι πρόταση όπως η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις (που θέλει η Ν.Δ.), από το 2012.

Στη συνάντηση, πάντως, που είχε χθες ο κ. Α. Σαμαράς με τον Γάλλο πρωθυπουργό κ. Φ. Φιγιόν, στο Παρίσι, ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας φέρεται να κράτησε την αρχική στάση του για καταψήφιση του φορολογικού πακέτου, ενώ ανέλυσε στον κ. Φιγιόν τις δικές του προτάσεις για τη φορολογία βάσει των εξαγγελιών που έκανε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός τον κάλεσε να συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται το κάλεσμα του κ. Φιγιόν για "επίδειξη υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, που συνεπάγεται ειδικότερα την υποστήριξη του νέου διαρθρωτικού σχεδίου που διαπραγματεύτηκαν η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ε.Ε.".

Την ίδια γραμμή αναμένεται να κρατήσει ο κ. Σαμαράς και κατά τις σημερινές του επαφές με τους κ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι, όπου θα τονίσει ότι εναρμονίζεται πλήρως με τους δημοσιονομικούς στόχους που ζητά η Ε.Ε. και με τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά διαχωρίζει τη θέση του από την πολιτική της κυβέρνησης στο φορολογικό.

Βεβαίως, είναι άγνωστο τι θα πράξει τελικώς ο κ. Σαμαράς εάν στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο εμπεριέχονται πολλά σημεία που εξήγγειλε ο ίδιος στο λεγόμενο Ζάππειο 2.

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων

Εν τω μεταξύ, μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Όπως έχει γράψει το euro2day, τη Δευτέρα, υπάρχει καταρχήν συμφωνία για την ανάγκη νέου δανείου στήριξης μέσω του προσωρινού μηχανισμού EFSF, που θεωρείται υπαναχώρηση της Γερμανίας, αλλά και ένας τρόπος να παρακαμφθεί η έγκριση του δανείου από τα ευρωκοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε.

Εκεί όπου δεν υπαναχωρεί το Βερολίνο είναι στη συμμετοχή των ιδιωτών. Παρά τις δηλώσεις Τρισέ ότι δεν είναι αρνητικός σε μια εθελοντική συμμετοχή σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο εσωτερικό της ΕΚΤ επικρατεί έντονος προβληματισμός για το εάν θα είναι επιτυχημένο το εγχείρημα ή εάν στο τέλος θα προκληθεί πιστωτικό συμβάν.

Οι Γερμανοί φαίνεται πως προσπαθούν να αποτάξουν από πάνω τους τις όποιες ευθύνες για την καθυστέρηση των αποφάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, με πολύ δραματικό τόνο, ότι "είμαστε αντιμέτωποι με το πραγματικό ρίσκο της πρώτης άτακτης χρεοκοπίας κράτους εντός της ευρωζώνης".

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία είναι υπέρ νέου δανείου, με την απαραίτητη όμως συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έστειλε και σχετική επιστολή στον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πετώντας του έτσι το μπαλάκι της τελικής απόφασης. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συνέντευξη του κ. Σόιμπλε δημοσιεύτηκε όταν ο ίδιος βρισκόταν στις ΗΠΑ με την κ. Ά. Μέρκελ.

Οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες της όλης απόφασης αλλά και οι διαπραγματεύσεις γύρω από τους όρους του νέου δανείου -που δεν πρέπει να μπερδεύονται με τις δεσμεύσεις για το μεσοπρόθεσμο- αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για μια πολιτική δέσμευση της Ε.Ε. στο τέλος Ιουνίου και ένα θερμό καλοκαίρι διαβουλεύσεων έως τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Σε αυτό προστίθεται και η πληροφόρηση των Βρυξελλών ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από την ελληνική Βουλή έως τη σύνοδο του Ιουνίου, αλλά μετά, και μέχρι τις 8 Ιουλίου οπότε και πρέπει να εκταμιευτεί η 5η δόση.

Τουλάχιστον, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ φαίνονται έτοιμα να διαχωρίσουν τις εξελίξεις και τις καθυστερήσεις από την 5η δόση, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Τις καθυστερήσεις και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στις λεπτομέρειες μετέφερε και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ στον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα. Μετά το τέλος της χθεσινής τους συνάντησης, ο κ. Ομπάμα παραδέχτηκε ότι "θα χρειαστεί χρόνος" για τη νέα βοήθεια, ενώ έκανε έκκληση στην ευρωζώνη να διαχειριστεί, όπως είπε, το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει μία χώρα-μέλος της.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v