Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό φρένο σε επενδύσεις αιολικών

Σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την υλοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -κυρίως σε αιολικές μονάδες- έχουν καταστεί η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών και τα υψηλά επιτόκια.

  • του Μ. Καϊταντζίδη
Τραπεζικό φρένο σε επενδύσεις αιολικών
Σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την υλοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές έχουν καταστεί η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών και τα υψηλά επιτόκια.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι εταιριών προμήθειας εξοπλισμού, στο περιθώριο εκδήλωσης για την ημέρα του ανέμου (15 Ιουνίου), αυτήν τη στιγμή καθυστερεί η έναρξη σημαντικών επενδύσεων κυρίως σε αιολικές μονάδες, εξαιτίας της συνεχούς αναπροσαρμογής των επιτοκίων δανεισμού και των προτεινόμενων από τις τράπεζες χρηματοδοτικών σχημάτων, τα οποία απαιτούν μεγάλα ποσοστά ίδιας συμμετοχής.

Όπως επισημαίνει στο euro2day επικεφαλής μεγάλης δανέζικης εταιρίας εξοπλισμού αιολικών, σε πολλές περιπτώσεις οι προμηθευτές εξοπλισμού παρεμβαίνουν επικουρικά για τη διαμόρφωση χρηματοδοτικών σχημάτων σε συνεργασία με τους επενδυτές και τις τράπεζες. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν πάντα να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που θέτει η μειωμένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και τα υψηλά επιτόκια, παρότι οι επενδύσεις αυτές παρουσιάζουν τα μικρότερα ρίσκα συγκριτικά με άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η οικονομική κρίση είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη από ορισμένες ξένες τράπεζες που πρόκειται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις αιολικών στην Ελλάδα. Επίσης, αναμένεται πως θα επηρεάσει αρνητικά και η φιλολογία που ξεκίνησε στην Ελλάδα περί μείωσης στην τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει καμία επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση.

Όπως επιπλέον τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Αιολικής Ενέργειας, κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση και τα υψηλά επιτόκια θα έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε περιοχές με μέση και χαμηλή ταχύτητα ανέμου. Οι περιοχές αυτές, λόγω της μικρότερης απόδοσής τους, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, γιατί τα υψηλά επιτόκια καθιστούν τις επενδύσεις μη χρηματοδοτήσιμες.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ εξέφρασε αισιοδοξία για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα και τις ελλείψεις στις υποδομές. Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης, σήμερα υλοποιούνται επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ στο τέλος του 2011 υπολογίζεται ότι θα έχουν προστεθεί αιολικά με ισχύ 350 μεγαβάτ.

Τις επιθέσεις που δέχονται η αιολική και γενικότερα οι ανανεώσιμες πηγές, ως ακριβές ενεργειακές τεχνολογίες, άρα θα πρέπει να περιοριστούν σε περίοδο κρίσης, ο επικεφαλής της ΕΛΕΤΑΕΝ τις αποδίδει στη σύγκρουση που προκαλεί η ανάπτυξή τους με τις τεχνολογίες των ορυκτών καυσίμων.

Όπως τόνισε ο ίδιος, "η ανησυχία για τα ορυκτά καύσιμα που χάνουν πρωτοκαθεδρία είναι κάτι που εμφανίστηκε σε όλες τις χώρες όπου η αιολική ενέργεια αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται".

Σε ερωτήσεις για την τροπολογία του ΥΠΕΚΑ, η οποία προβλέπει ανάκληση αδειών που δεν υλοποιούνται, το προεδρείο της ΕΛΕΤΑΕΝ εξέφρασε την πλήρη συμφωνία με την πρωτοβουλία της υπουργού ΠΕΚΑ, καθώς έτσι θα εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο των αδειών μονάδων ΑΠΕ.

Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ανέμου, η ΕΛΕΤΑΕΝ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, με τους παρακάτω έξι άξονες παρέμβασης:

* Να υπάρξει επαρκής εγγύηση των συμβάσεων πώλησης ενέργειας και ορθή αποτίμηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, που σήμερα είναι τεχνητά υπερτιμημένο σε βάρος των καταναλωτών και των ΑΠΕ.

*Να αναλάβει η υπηρεσία ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ την εξουσία και την αρμοδιότητα για την ενιαία εφαρμογή και ερμηνεία όλων των επιμέρους νομοθεσιών και διαδικασιών που εμπλέκουν τις ΑΠΕ και να επιλυθούν τα χρόνια και γνωστά προβλήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας.

*Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εφαρμοστεί τίμιος και διαφανής ανταγωνισμός στα καύσιμα και στις μορφές ενέργειας.

*Να αλλάξει ριζικά ο τρόπος σχεδιασμού και ανάπτυξης των υποδομών και του συμβατικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να υποστηριχτεί η μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ.

*Να προωθηθούν οι μικρές ανεμογεννήτριες, ώστε ο κάθε πολίτης να απολαύσει τα οφέλη της αιολικής ενέργειας.

*Να εκτελεστούν εκτενή και μόνιμα προγράμματα ενημέρωσης για τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την απόδοση του 1% του τζίρου των αιολικών πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v