Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές: Μπαράζ αιτημάτων στην κυβέρνηση

Δραστικά και άμεσα μέτρα προκειμένου να μην κλείσουν οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες ζήτησαν χθες τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Κλωστές:  Μπαράζ αιτημάτων στην κυβέρνηση
Δραστικά και άμεσα μέτρα προκειμένου να μην κλείσουν οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 32% του συνόλου των βιομηχανικών εξαγωγών, ζήτησαν χθες τα μέλη του ΣΕΒΚ από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Ενδεικτική ήταν η φράση του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, κ. Ελευθέριου Κούρταλη, ο οποίος ανέφερε ότι αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στα αιτήματα των κλωστοϋφαντουργών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον κ. Κούρταλη, συγκαταλέγονται τα εξής:

Πρώτον, να γίνουν περισσότερο ελαστικές οι εργασιακές σχέσεις. Ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας είναι μπλοκαρισμένος στην πράξη, παρά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες και συναινούν. Παρεμβαίνουν όμως κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των εταιριών από τις τράπεζες, ιδίως σε μια περίοδο όπου η τιμή του βάμβακος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και έτσι χρειάζονται υψηλότερα κεφάλαια κίνησης. Γενικότερα, θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες με τις τράπεζες για επιμηκύνσεις δανείων με χαμηλότερα επιτόκια για τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Τρίτον, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιριών θα πρέπει να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 50% τουλάχιστον για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια.

Τέταρτον, πρέπει να καταβληθούν στις επιχειρήσεις οι καθυστερούμενες επιστροφές του ΦΠΑ και οι λοιπές οφειλές του Δημοσίου προς τις εταιρίες του κλάδου.

Πέμπτον, να ισχύσει στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τοπικές τους επιχειρήσεις.

Και έκτον, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή σε αυτόν από τις εταιρίες του κλάδου.

Δυναμική παρέμβαση από τον Ευρ. Δοντά

Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές βιομηχανίες γενικότερα ήταν το περιεχόμενο της παρέμβασης του κ. Ευριπίδη Δοντά (προέδρου της Επίλεκτος).

"Η αγορά χρειάζεται γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας", ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Ξυνίδη, και συνέχισε λέγοντας πως "ο δρόμος είναι σίγουρα οι εξαγωγές, αλλά οι εξαγωγές αυτές θα πρέπει να είναι και κερδοφόρες". Πώς όμως οι ελληνικές εταιρίες να είναι ανταγωνιστικές, αναρωτήθηκε ο κ. Δοντάς, όταν ισχύουν τα εξής:

Α) Οι ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν στο 48%, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 28%.

Β) Το κόστος του ρεύματος αυξήθηκε κατά 10% μέσα στο 2011.

Γ) Προκύπτει μεγάλο κόστος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από τις καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ. "Οι επιχειρήσεις δανείζουν πολλά χρήματα στο Δημόσιο με μηδενικό επιτόκιο, όταν οι ίδιες χρεώνονται με υψηλό κόστος χρηματοδότησης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δ) Η φορολογία είναι πολύ υψηλή. Είναι δυνατόν οι κλωστοϋφαντουργίες να πληρώνουν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για τις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν;

"Το θέμα είναι να μην κλείσουν οι μεγάλες εξαγωγικές εταιρίες. Οι σωστοί επιχειρηματίες δεν θέλουν επιδοτήσεις. Θέλουν σταθερό περιβάλλον, χωρίς διαφθορά και λαδώματα. Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δεν μπορεί συνεχώς να σηκώνει τα βάρη ενός αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα, ο οποίος θα πρέπει να συρρικνωθεί. Ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος επειδή χρησιμοποιεί και ελληνική πρώτη ύλη θα έπρεπε να προσεχτεί πρώτος. Οι αγανακτισμένοι δεν βρίσκονται μόνο στους δρόμους αλλά και μέσα στις επιχειρήσεις…", συμπλήρωσε ο κ. Δοντάς.

Οι απαντήσεις του κ. Ξυνίδη

Ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διάσωση της χώρας και τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίζονται όσοι παράγουν και όχι όσοι είχαν συνηθίσει να εισπράττουν από το κράτος χωρίς να κάνουν τίποτε.

Γενικότερα για την ανάπτυξη, ανέφερε πως "για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται στοιχειωδώς σταθερό περιβάλλον, δηλαδή σταθερό περιβάλλον δημοσιονομικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, περιβάλλον διαφάνειας, Όσο δεν πείθουμε ότι όλα αυτά έχουν σταθεροποιηθεί, τόσο η ανάπτυξη θα είναι πιο μακριά"…

Ειδικότερα για τα ζητήματα του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, ο κ. Ξυνίδης επισήμανε:

• Στο θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ, ο νόμος για τους συμψηφισμούς με οφειλές προς το Δημόσιο πιστεύει πως θα εφαρμοστεί σύντομα.

• Στο ταμείο επιχειρηματικότητας θα υπάρξει κονδύλι 300 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτεί εξαγωγικές επιχειρήσεις και μόνο.

• Στο θέμα του αναπτυξιακού νόμου, θα δουν στο επόμενο εξάμηνο αν κάτι δεν πήγε καλά και αν χρειαστεί "εδώ είμαστε για να το βελτιώσουμε".

Ο κ. Ξυνίδης ανέφερε επίσης πως προσωπική του άποψη είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να της επιτραπεί η άσκηση κλαδικής πολιτικής στην κλωστοϋφαντουργία.

Αφού έσπευσε να τονίσει ότι "είναι προσωπική του αντίληψη και όχι κυβερνητική πολιτική", συνέχισε τονίζοντας: "Ίσως πρέπει να δουλέψουμε σοβαρά ένα οργανωμένο και μετρημένο πρόγραμμα, το οποίο να το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να κρυβόμαστε. Εμείς δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε τον ανταγωνισμό, αλλά να στηρίξουμε την παραγωγή της χώρας σε μια πολύ δύσκολη γενικότερη συγκυρία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v