Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καμπανάκι" από Fitch-Μoody΄s για υποβαθμίσεις

Οι προτάσεις του Β. Σόιμπλε για σημαντική συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό "πακέτο" θεωρούνται "πιεσμένη" ανταλλαγή ομολόγων και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε C, προειδοποιεί η Fitch.

Καμπανάκι από Fitch-Μoody΄s για υποβαθμίσεις
Οι προτάσεις του Β. Σόιμπλε για σημαντική συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό "πακέτο" θεωρούνται "πιεσμένη" ανταλλαγή ομολόγων και θα οδηγήσει σε μια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε C, προειδοποιεί η Fitch. 

Η Fitch, όπως και η Moody's νωρίτερα, σημειώνει ότι "είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιο κίνητρο των ομολογιούχων ώστε να συμφωνήσουν σε rollover του ελληνικού χρέους" και θεωρείται "υπό πίεση (distressed) ανταλλαγή χρέους".

Παράλληλα, και η Fitch -όπως και η Moody's νωρίτερα- τονίζει ότι σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, θα τεθούν υπό αναθεώρηση οι αξιολογήσεις Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. 

"Μια εμπλοκή των ιδιωτών στη νέα βοήθεια για Ελλάδα πριν το 2013 θα σηματοδοτούσε σημαντική αλλαγή στην πολιτική της Ε.Ε.", σημειώνει μεταξύ άλλων ο οίκος.     


Moodys: Δεν υπάρχει "εθελοντική" λύση για Ελλάδα -Σε ανοιχτό διάλογο με την ΕΚΤ

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια "πραγματικά εθελοντική" λύση για την Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Bart Oosterveld, υψηλόβαθμο στέλεχος της Moodys, όπως μετέδωσε το Reuters.

"Δεν υπάρχει χρεοκοπία που να είναι τακτική και ταυτόχρονα να έχει νόημα", σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι επί του θέματος συζητά στην παρούσα φάση με όλους τους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Το στέλεχος της Moodys υπογραμμίζει ότι το 50% των χωρών που είχαν αξιολόγηση CAA1, όπως η Ελλάδα, χρεοκόπησε μέσα σε 5 χρόνια. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μια αξιολόγηση που υποδηλώνει καθεστώς "επιλεκτικής" χρεοκοπίας (selective default) "μπορεί να αρθεί εντός ημερών".

Επίσης, σημειώνει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα επηρέαζε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις και των υπόλοιπων χωρών που έχουν λάβει πακέτα βοήθειας, δηλαδή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Η Moody's προειδοποίησε ότι παρατηρεί "κόπωση" στα θέματα της χρηματοδότησης και των μέτρων λιτότητας, τονίζοντας ότι παρ' όλα αυτά, περιμένει συνέχιση των πακέτων ρευστότητας για τις πιεσμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v