Έρευνα Colliers για ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα

Η Colliers International, τρίτη παγκοσμίως εταιρεία ακίνητων υπηρεσιών, υποστηρίζει σε έρευνα της ότι ο τουρισμός και τα logistics, αποτελούν τομείς στους οποίους πρέπει να βασιστεί η προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη.

Έρευνα Colliers για ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αγοράς της Colliers International, παρά τη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και τη γενικότερη οικονομία της, η αγορά των ακινήτων συνεχίζει να βλέπει κάποια θετική δραστηριότητα, χωρίς όλοι να ξεγράφουν τη χώρα.

Περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Αργολίδα στη Πελοπόννησο μαζί με μεγάλης κλίμακας σωστής προγραμματισμένης τουριστικής ανάπτυξης, παρέχουν αποδείξεις μετατροπής της οικονομικής βάσης τους, προκειμένου να καταστούν πρώτοι ταξιδιωτικοί προορισμοί πολυτελείας.
.
Μετά από πρόσφατη επίσκεψη, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΜΕΑ της Colliers International, Chris McLernon παρατήρησε, “Είναι σαφές ότι παρά τις καθημερινές αναταραχές σχετικά με τα κυρίαρχα προβλήματα χρέους στην Ελλάδα, μερικοί επενδυτές εξακολουθούν να κοιτάνε μακροπρόθεσμα και να στηρίζουν την ικανότητα ποιότητας προϊόντων ακινήτων, με διεθνή πελατεία, να υπερβούν τη τάση στη γενικότερη οικονομία. Η ανάγκη είναι επιτακτική να συνεχίσει η Ελλάδα να προσελκύει τέτοιες επενδύσεις, οι οποίες θα είναι ζωτικής σημασίας αν η χώρα είναι να ξεπεράσει τα σημερινά της προβλήματα”.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο η Colliers International πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει είναι ο τομέας των Logistics.

Στο World Bank’s Logistics Performance Index 2010, η Ελλάδα κατείχε την 54η θέση – πολύ κακή βαθμολογία για μια Ευρωπαϊκή χώρα. Αν είναι η χώρα να αναπτύξει το τομέα των Logistics, θα πρέπει να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις σε έργα υποδομής για να καταστεί ελκυστική προς παγκόσμιες επιχειρήσεις.

Η δυνητική ανάπτυξη ενός νέου κέντρου Logistics στη βιομηχανική περιοχή του Θριασίου, σε συνδυασμό με μια προτεινόμενη σιδηροδρομική γραμμή συνδέοντας το λιμάνι του Πειραιά, θα ήταν ένα καλό βήμα για την Ελλάδα να ανέβει στις βαθμολογίες των Logistics. Και πάλι, η Colliers πιστεύει ότι αυτό αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα όπου οι επενδύσεις θα πρέπει να προσελκύονται ενάντια στο φόντο των σκληρών περικοπών των δημοσίων δαπανών – καθοριστικής σημασίας θα είναι η βοήθεια των εταίρων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα στην παροχή εξωτερικών, προσιτών, επενδυτικών δανείων.

Η Colliers είχε αναφέρει, ωστόσο, ότι κλειδί για την Ελλάδα να είναι σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις κατά τα προσεχή χρόνια, θα ήταν μια απότομη βελτίωση στη διαθεσιμότητα και διαφάνεια των δεδομένων ακινήτων. Μεγάλοι διεθνείς επενδυτές απαιτούν αξιόπιστα στοιχεία ακίνητης περιουσίας ώστε να κρίνουν τις επενδυτικές αποφάσεις ορθά.

Επί του παρόντος, ένας βασικός παράγοντας, εκτός από την τρέχουσα κρίση του χρέους, η συγκράτηση τέτοιων επενδύσεων αποτελεί έλλειψη των εν λόγω δεδομένων στην Ελληνική αγορά ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v