ΑΤΕ: Κληρώνει για Δωδώνη και ΣΕΚΑΠ

Εν μέσω θέρους επέλεξε η ΑΤΕ να ανοίξει εκ νέου τον «δρόμο» για την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών ΣΕΚΑΠ και Δωδώνη ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εν μέσω θέρους επέλεξε η ΑΤΕ να ανοίξει εκ νέου τον «δρόμο» για την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών ΣΕΚΑΠ και Δωδώνη ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες λοιπόν θα κριθεί εν πολλοίς το ιδιοκτησιακό μέλλον των δύο συνεταιριστικών εταιρειών καθώς η Τράπεζα βασικός μέτοχος τους επαναφέρει στο «τραπέζι» την απόφασή της να απεμπλακεί από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν στις 5 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί η διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη όπου θα συζητηθεί η τροποποίηση συνολικά 11 άρθρων, η κατάργηση 5 και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ η οποία θα κληθεί να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ετιαρείας.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη η επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση θα δρομολογήσει άμεσες εξελίξεις για την πώληση της συμμετοχής της ΑΤΕ σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Κλειδί για αυτό αποτελεί η τροποποίηση του άρθρου 8 -είναι ένα από τα συνολικά 11 τα οποία με βάσει την πρόσκληση της έκτακτης γ.σ. θα τροποποιηθούν- το οποίο με τη σημερινή του μορφή προβλέπει πως σε περίπτωση που η ΑΤΕ θέλει να αποεπενδύσει από την ΔΩΔΩΝΗ, οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και με βάση την αξία της εταιρείας που αναφέρεται στους ισολογισμούς.

Όπως και στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, όπου αντίστοιχο άρθρο στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας τροποποιήθηκε, έτσι και στην περίπτωση της ΔΩΔΩΝΗ η συγκεκριμένη τροποποίηση εκτιμάται ότι θα περάσει από το σώμα των μετόχων, αφήνοντας ελεύθερο τον πεδίο στην ΑΤΕ να πωλήσει το ποσοστό της σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Εκτός από τις τροποποιήσεις ή και καταργήσεις σειράς άρθρων του καταστατικού της γαλακτοβιομηχανίας η έκτακτη γενική συνέλευση θα κληθεί να αποφασίσει και για την αλλαγή του διοικητικού της συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι για τους συνεταιριστές αλλά και για τους εργαζόμενους της ηπειρώτικής γαλακτοβιομηχανίας, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Κόντος, αποτελεί «κόκκινο πανί» και έχουν ζητήσει με σειρά υπομνημάτων που έχουν καταθέσει τόσο στον βασικό μέτοχο όσο και στο γραφείο τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου της Δημοκρατίας την αντικατάστασή του. Αλλαγή η οποία αναμένεται να εγκριθεί στην επικείμενη γενική συνέλευση.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 29 Ιουνίου, στην Ξάνθη στη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ η ΑΤΕ επαναφέρει προς συζήτηση τα θέματα που είχε καταθέσει στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση του Απριλίου.

Εκτός λοιπόν από τα τυπικά ήτοι υποβολή και έγκριση οικονομικών καταστάσεων, απαλλαγή μελών δ.σ., κλ.π, οι μέτοχοι της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας καλούνται να αποφασίσουν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 25 εκατ. ευρώ με την έκδοση ανάλογου αριθμού νέων ονομαστικών μετοχών κοινών ή και προνομιούχων ονομαστικής αξίας 3 ευρώ.
 
Κεφαλαιακή ενίσχυση η οποία κρίνεται απαραίτητη για το μέλλον της καπνοβιομηχανίας, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της οποίας έχει καταστεί αρνητικό. Θέμα το οποίο όπως αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής αποτελεί σημαντική ένδειξη για ενδεχόμενη αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητάς της.

Επί προσθέτως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία σε μια περίοδο όπου η αγορά στράφηκε λόγω της κρίσης στα φθηνά και στα μεσαίας τιμής τσιγάρα αυτή δεν κατέφερε να κεφαλαιοποιήσει αυτή την στροφή.

Αντιθέτως τα αποτελέσματα που εμφάνισε την περασμένη οικονομική χρήση σε σχέση με τη χρήση του 2009 μπορεί να χαρακτηριστούν τουλάχιστον απογοητευτικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε μια αγορά όπου κατεγράφη μείωση 20-25%, ο τζίρος της ΣΕΚΑΠ υποχώρησε κατά 32,20%, ενώ από κέρδη το 2009 εμφάνισε ζημιές άνω των 13 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της συρρικνώθηκε στα 36,033 εκατ. ευρώ από 53,133 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2009, οι ζημιές προ φόρων άγγιξαν τα 13,164 εκατ. ευρώ από κέρδη 5,33 εκατ. ευρώ το 2009 ενώ οι ζημιές μετά από φόρους ξεπέρασαν τα 18,542 εκατ. ευρώ από κέρδη 3,653 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει στη χρήση του 2009. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες και τα δημοσιεύματα που θέλουν την ΣΕΚΑΠ πολύφερνη νύφη την οποία διεκδικούν Κινεζικά, Ινδικά ακόμη και Αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια. Φήμες και πληροφορίες οι οποίες απομένει πλέον να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν.

Εκτός όμως από το ιδιοκτησιακό μέλλον της καπνοβιομηχανίας καίριας σημασίας θεωρείται και η έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την χρηματοοικονομική της αναδιάρθρωση όσο και τη μείωση του κόστους λειτουργίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v