Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Λεπτή ισορροπία για συμμετοχή ιδιωτών

Μια λύση στην οποία θα είναι εφικτή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην χρηματοδότηση της Ελλάδας αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ε.Ε., σύμφωνα με την δήλωση του Φιλανδού υπουργού.

Eurogroup: Λεπτή ισορροπία για συμμετοχή ιδιωτών
Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είχε προπαρασκευαστικό ρόλο εν όψει της επίσημης συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, με τις δηλώσεις τους, φάνηκαν να συγκλίνουν στην συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, αναζητώντας τη φόρμουλα ώστε ένας τέτοιος σχεδιασμός να μην προκαλέσει "πιστωτικό γεγονός".  

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αναζητούν μια λύση στην οποία θα είναι εφικτή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Πρέπει να βρούμε την λεπτή ισορροπία στην ιδιωτική συμμετοχή,» δήλωσε ο κ. Γίρκι Κατάινεν, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια επόμενη οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η σημερινή -άτυπη- συνάντηση συγκαλέστηκε για να προετοιμάσει τη συνάντηση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε οτι θα συζητηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στην ελληνική "λύση", σημείωσε το Reuters.  

Η Αυστριακή ομόλογός του, λίγα λεπτά νωρίτερα, δήλωσε ότι η Πρωτοβουλία της Βιέννης έχει καταδείξει ότι είναι εφικτή μια εθελοντική συμμετοχή στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Η επιλογή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι εφικτή,» δήλωσε η κ. Μαρία Φέκτερ.

Λίγο αργότερα, ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει με ποσοστό 20-30% στην ελληνική χρηματοδότηση. Ο κ. Ιάν Κεες ντε Ζαγκέρ ζήτησε παράλληλα την ουσιαστική δέσμευση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ταμείων και ασφαλιστικών προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Βέλγος υπουργός, τόνισε ότι η ιδιωτική συμμετοχή πρέπει να είναι εθελοντική και τόνισε ότι πρέπει να πειστεί ο ιδιωτικός κάδος να διατηρήσει το άνοιγμά του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της οικονομίας της χώρας.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε υποψία καταναγκασμού συμμετοχής των ιδιωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα σηματοδοτήσει νέο μπαράζ υποβαθμίσεων.

Ειδικότερα, η S&P προαναγγέλλει ότι θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα σε "SD" (selective default) αν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, ακόμη και σε επιμήκυνση, που θα συνιστά πιστωτικό γεγονός, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν αυξημένα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος που σχεδιάζουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:


Παζάρια για την ελληνική βοήθεια στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Εurοgroup - Εcofin), ώστε να αποφασίσουν για σκληρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και για αυστηρότερους προϋπολογισμούς, υπό την ομπρέλα της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup θα βρεθεί το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Οι συζητήσεις γίνονται υπό τη σκιά της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P και των διαρροών από το ΔΝΤ ότι δεν θα εκταμιεύσει την 5η δόση αν δεν εκφραστεί σαφής και πλήρης συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στις 23 - 24 Ιουνίου. Έχει στόχο να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας της Ε.Ε. το οποίο θα συζητηθεί και από την κ. Μερκελ και τον κ. Σαρκοζί στη συνάντησή τους στο Βερολίνο την προσεχή Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις διαρροές, οι 17 υπουργοί θα εξετάσουν την αναλυτική έκθεση προόδου της τρόικας (η οποία δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας) τόσο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στόχος της σύγκλησης των έκτακτων συμβουλίων είναι να τεθούν οι βάσεις ώστε να υπερκεραστούν τα εμπόδια και οι διαφωνίες εν όψει των τακτικών συνεδριάσεων της 20ής Ιουνίου. Για τον σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή.

Τόσο το προεδρείο του Εurogroup όσο και η Κομισιόν αναμένεται -για ακόμα μία φορά- να κάνουν έκκληση για συναίνεση όλων των κομμάτων στο μεσοπρόθεσμο και να σηκώσουν τους τόνους εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή.

Τι "παίζει" με τη χρηματοδότηση

Εν μέσω εντάσεων, ενστάσεων και διαφορετικών απόψεων, η Κομισιόν αυτήν την εβδομάδα θα προσπαθήσει να οριστικοποιήσει την πρόταση για το ελληνικό πακέτο στήριξης ώστε να κατατεθεί προς συζήτηση στο Εurogroup της επόμενης Δευτέρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει προβληματισμός για τα κονδύλια (το ρευστό) που θα δοθούν στη χώρα μας, καθώς η αρχική βλέψη για 35 - 40 δισ. ευρώ θεωρείται ανεπαρκής.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε στο euro2day ότι η Κομισιόν θεωρεί πως το ποσό πρέπει να αυξηθεί στα 65 δισ. ευρώ περίπου για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2013 και να μη χρειαστεί νέα αναπροσαρμογή το πακέτο σε έναν χρόνο από τώρα. Ωστόσο, η πρόταση αυτή συναντά τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων των σκληροπυρηνικών χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, οι οποίες θεωρούν ότι η χρηματοδότηση δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ και χρειάζεται να συμπληρωθεί με έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Οι χώρες αυτές για πολιτικούς λόγους επιδιώκουν να εγκριθούν όσο το δυνατόν λιγότερα κονδύλια σε άμεση χρηματοδότηση, όχι μόνο για να μη συναντήσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό τους αλλά και για να υποχρεωθεί η Αθήνα να τρέξει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με fast track διαδικασίες και χωρίς καμία καθυστέρηση, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του νέου πακέτου.

Ως εναλλακτική λύση η Κομισιόν επαναθέτει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση για τη δημιουργία του ευρωομολόγου, η οποία μπορεί μεσοπρόθεσμα να λύσει προβλήματα χρέους και για άλλες χώρες της περιφέρειας. Η πρόταση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την κατέθεσε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου και αργότερα σε αυτήν του Δεκεμβρίου του 2010. Και τις δύο φορές η πρόταση απορρίφθηκε από τις σκληροπυρηνικές χώρες, όμως δόθηκε η εντολή στις υπηρεσίες της Κομισιόν να επεξεργαστούν την προοπτική αυτή και να καταθέσουν σχετικό πόρισμα.

Επιπλέον, επί τάπητος τίθενται η αύξηση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού EFSF και το εάν θα του δοθούν αρμοδιότητες για εξαγορά κρατικών ομολόγων των προβληματικών κρατών ή εάν θα παραχωρεί δάνεια με χαμηλό επιτόκιο σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, με αποκλειστικό σκοπό να επαναγοράσουν μέρος του χρέους τους.

Από αυτές τις δύο εκκρεμότητες, του ευρωομολόγου και των αρμοδιοτήτων του EFSF, θα εξαρτηθεί και το τελικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα αναφορικά με τα κονδύλια.

Επίσης, οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πρόταση για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης και η επιμονή της ΕΚΤ να διασφαλιστεί πλήρως η δέσμευση από τους ιδιώτες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράταση των διαπραγματεύσεων και μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Όπως φαίνεται, η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, αν και θεωρείται δεδομένη, θα συνδυαστεί με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των αποκρατικοποιήσεων από την ελληνική βουλή.

Οι Βρυξέλλες είναι ενημερωμένες ότι η ψήφιση μπορεί να γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής και δεν φαίνεται να προβάλλουν ιδιαίτερες αντιστάσεις. Μάλιστα, από ορισμένους κύκλους θεωρείται ότι ίσως είναι προτιμότερο η ψήφιση να γίνει μετά τη σύνοδο ώστε να κλιμακωθούν οι πιέσεις στους Έλληνες βουλευτές με ένα κοινό ανακοινωθέν των "27" ότι η εκταμίευση της δόσης προϋποθέτει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Πάντως, στις 8 Ιουλίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και εκεί θα αποφασιστεί η εκταμίευση του μέρους της δόσης που αναλογεί στο ταμείο.

Μέχρι τότε -λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι τα λεφτά του κράτους τελειώνουν στις 14 Ιουλίου- η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις και τις ψηφοφορίες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v