Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάζουν "μπουρλότο" στην Αττική οι δασικοί χάρτες

Περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκει να λύσει ίσως προκαλέσει η κύρωση των δασικών χαρτών αν το υπ. Περιβάλλοντος αγνοήσει τις ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Βάζουν μπουρλότο στην Αττική οι δασικοί χάρτες
Πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκει να επιλύσει ενδέχεται να δημιουργήσει η κύρωση των δασικών χαρτών σε περίπτωση όπου το υπουργείο Περιβάλλοντος αγνοήσει τις σοβαρές ενστάσεις που εγείρουν για την όλη διαδικασία οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η χρήση αεροφωτογραφιών του 1937 για τον προσδιορισμό των ορίων μεταξύ του δάσους και των αστικών περιοχών στην Πεντέλη, στη Νέα Πεντέλη και στον Μαραθώνα, το περιορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αντιρρήσεων και η προωθούμενη εξέτασή τους με συνοπτικές διαδικασίες προκαλούν την οργή των κατόχων ακινήτων τα οποία οι αναρτηθέντες χάρτες συμπεριλαμβάνουν μεταξύ των δασικών και αναδασωτέων ζωνών, και αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλοκή την προσπάθεια σύνταξης των δασικών χαρτών της χώρας.

Ήδη, αρκετοί ιδιοκτήτες, που δεν πρόλαβαν στο διάστημα των 45 ημερών που είχαν στη διάθεσή τους να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την υποβολή αντιρρήσεως, απειλούν με προσφυγή στο ΣτΕ, μπλοκάροντας έτσι την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών.

Σε παρόμοια κίνηση εξετάζουν να προβούν και οι δημοτικές αρχές, όπως αναφέρει στο euro2day.gr ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Πεντέλης έχει καταθέσει συνολική ένσταση για τους δασικούς χάρτες της περιοχής ευθύνης του, με την οποία ζητά να απαλλαγούν του δασικού - αναδασωτέου χαρακτήρα τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο τοπικό ΓΠΣ.
 
"Αν το ΥΠΕΚΑ σπεύσει να κυρώσει τους χάρτες χωρίς να λάβει υπόψη του αυτές τις ευαισθησίες, τότε θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες", προειδοποιεί ο κ. Στεργίου.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τους τρεις πρώτους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν (Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνας) έχουν υποβληθεί περί τις 3.000 αντιρρήσεις, αριθμός που είναι μικρότερος των εκτιμήσεων των τοπικών αρχών (περίμεναν σχεδόν 10.000).

Ωστόσο, σύμφωνα τουλάχιστον με τους δημοτικούς άρχοντες των συγκεκριμένων περιοχών, πολλοί ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν εντός των 45 ημερών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν τον μη δασικό χαρακτήρα των ακινήτων τους, με αποτέλεσμα να μην καταθέσουν ένσταση.

Για να διευκολυνθούν, ο δήμος Πεντέλης είχε ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ δίμηνη παράταση του χρονικού περιθωρίου για την υποβολή αντιρρήσεων, αίτημα που όμως απέρριψε η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

"Οι δασικοί χάρτες κινούνται στο όριο του παραλογισμού. Η υπουργός Περιβάλλοντος θέλει πάση θυσία να τους κυρώσει γιατί η όλη υπόθεση πουλάει και γιατί με τον τρόπο αυτόν θα δείξει ότι παράγει έργο", υποστηρίζει ο κ. Στεργίου.

Από άλλη εποχή

Τον προβληματισμό των άμεσα ενδιαφερομένων σχετικά με την αντικειμενική αποτύπωση των ορίων δάσους - αστικών περιοχών προκαλεί κυρίως η χρήση προπολεμικών αεροφωτογραφιών, και συγκεκριμένα του 1937, σε ό,τι αφορά την Αττική (στην υπόλοιπη Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες του 1945, που είναι οι παλαιότερες διαθέσιμες).

Όπως είναι προφανές, η χρήση αυτών των φωτογραφιών κάθε άλλο παρά προσεγγίζει τις σημερινές ή έστω τις πρόσφατες συνθήκες και χρήσεις γης, καθώς αναφέρονται σε εποχές όπου η αστική ανάπτυξη βρίσκονταν στα αρχικά της στάδια, ιδίως σε ό,τι αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι δασικοί χάρτες συντάχθηκαν με βάση τις συγκεκριμένες αεροφωτογραφίες, τη σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες του 2007 αλλά και αφού λήφθηκαν υπόψη όλες οι μεταγενέστερες διοικητικές και πολεοδομικές πράξεις.

Ωστόσο, ο δήμος Πεντέλης εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που ακολουθήθηκε, καθώς, όπως υποστηρίζει, στους χάρτες που αναρτήθηκαν χαρακτηρίζονται δάσος παραδοσιακές αστικές περιοχές (μεταξύ αυτών και η κεντρική πλατεία της πόλης), ενώ αντίθετα εξαιρούνται ακίνητα που πέρασαν πριν από μερικά χρόνια στην κατοχή οικοδομικών συνεταιρισμών υπουργείων (όπως π.χ. η περιοχή Λυκόρεμα).

Παρόμοια προβλήματα πιθανότατα θα υπάρξουν και στις επόμενες αναρτήσεις δασικών χαρτών, οι οποίες θα αφορούν στις περιοχές της Κηφισιάς, της Δροσιάς, της Φυλής και της Σταμάτας Αττικής.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τις εξελίξεις θα κρίνει η εξέταση των αντιρρήσεων από τις ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα συσταθούν για να αποφανθούν επί αυτών. Προς το παρόν, οι αντιρρήσεις ομαδοποιούνται από την εταιρία του Κτηματολογίου, ώστε να γίνει ταχύτερα και ευκολότερα η εξέτασή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v