Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμβιβαστική πρόταση για Ελλάδα από Βερολίνο

Μια πρόταση που επιχειρεί να συμβιβάσει τις γερμανικές θέσεις για την ελληνική κρίση με την αντίθεση της ΕΚΤ σε κάθε μορφής αναδιάρθρωση καταθέτει κορυφαίος σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Συμβιβαστική πρόταση για Ελλάδα από Βερολίνο
Μια πρόταση που επιχειρεί να συμβιβάσει τις γερμανικές θέσεις για την ελληνική κρίση με την αντίθεση της ΕΚΤ σε κάθε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καταθέτει κορυφαίος σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει πως δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που έχουν υποστεί αναδιάρθρωση ως εχέγγυα και θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Ο Clemens Fuest, καθηγητής της Οξφόρδης και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του γερμανικού ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μπορούσαν να παράσχουν στην ΕΚΤ εγγυήσεις που θα της επέτρεπαν να συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως μετέδωσε το Reuters.

"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν επιπλέον οικονομικό ρίσκο, καθώς είναι μέτοχοι της ΕΚΤ", σημειώνει ο καθηγητής σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

"Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ακόμη και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής θα είναι έτσι εγγυημένη", τονίζει. 

Δεν μπορούν να αποφευχθούν πλέον οι ζημιές για τους ομολογιούχους, υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως "Οι αγορές έχουν αποτιμήσει εδώ και καιρό μια χρεοκοπία της Ελλάδας, οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις και πολλά εργαλεία είναι έτοιμα για τη σταθεροποίηση των αγορών".


Μπαράζ δηλώσεων μετά το άτυπο Eurogroup

Δεν μπορεί να βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος χωρίς τη βοήθεια των ιδιωτών επενδυτών, επαναλαμβάνει ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη, μετά το άτυπο Eurogroup στο οποίο δεν βρέθηκε τελικώς η χρυσή τομή για το πρόγραμμα εθελοντικής αναδιάρθρωσης της χώρας.

"Δεν μπορούν να κουβαλήσουν μόνες τους το βάρος οι χώρες-δανειστές", σημειώνει σε γερμανικό περιοδικό που δημοσιεύεται αύριο, Πέμπτη.

"Οι ιδιώτες θα πρέπει να επεκτείνουν τον χρονικό ορίζοντα των ελληνικών ομολόγων. Είναι μια προϋπόθεση που δεν μπορούμε να υπερβούμε σε καμία περίπτωση", σημειώνει.

Εν τω μεταξύ, η αυστριακή ΥΠΟΙΚ, Maria Fekter σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση με άμεσες συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη. 

"Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες εξωθήσουν την Ελλάδα σε μια άτακτη χρεοκοπία, το σοκ θα αυξήσει τον κίνδυνο ντόμινο και θα βάλει τις υπόλοιπες χώρες σε προβλήματα. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ποιος θα πληγεί", τονίζει. 

Το μέλος της ΕΚΤ, Juergen Stark, επαναλαμβάνει ότι η επιμήκυνση χρέους από τις ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να είναι αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.  Τα ρίσκα που αναλαμβάνει η ΕΚΤ είναι διαχειρίσιμα και τα προβλήματα χρέους των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν αναμένεται να επηρεάσουν το ευρώ, σημείωσε. 

Έταιρο μέλος της ΕΚΤ, ο Φιλανδός Erkki Liikanen δήλωσε πως το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα μοιάζει με την "Πρωτοβουλία της Βιέννης". "Οι λύσεις που βασίζονται σε εθελοντική συμμετοχή δεν αποκλείονται,. Έχουμε τέτοια παραδείγματα, όπως η Βιέννη για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης" δήλωσε. Ερωτηθείς για το εάν μία τέτοια πρόταση θα αποτελέσει έναν αποδεκτό συμβιβασμό απάντησε: "Ας πούμε ότι αμφιβάλω πως σε μία τέτοια πρόταση θα υπάρξουν αντιδράσεις"


Γαλλία: Υιοθετούμε πλήρως την θέση της ΕΚΤ για Ελλάδα

Η γαλλική κυβέρνηση αποσαφήνισε ότι αντιτίθεται στην γερμανική πρόταση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η θέση της κυβέρνησης για την επίτευξη λύσης είναι: όχι αναδιάρθρωση, όχι πιστωτικό γεγονός, σύμφωνα με την θέση της ΕΚΤ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Francois Baroin σε συνέντευξη Τύπου.

 
Στα 120 δισ. ευρώ το 2ο πακέτο στην Ελλάδα –11/7 η απόφαση


Λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 120 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, και ότι η τελική απόφαση για το σχέδιο αναμένεται να ληφθεί στις 11 Ιουλίου.

Ο κ. Μίκλος δήλωσε ότι για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα απαιτηθούν κεφαλαιοποιήσεις ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διασώσεων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος χρεοστασίου στην Ελλάδα και «ντόμινο».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «κατά βάση» αποδέχονται την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο για το ζήτημα αλλά τόνισε ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ευρεία συμφωνία για όλους τους όρους του πακέτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v