Στο τραπέζι κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου και μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Σκληροί όροι από Σαμαρά. Αναμένεται νέο διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Που κολλάνε οι διαπραγματεύσεις.

Στο τραπέζι κυβέρνηση ευρείας αποδοχής
Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υπάρξει η μίνιμουμ έστω συναίνεση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και την προώθηση των αλλαγών που θα συμφωνηθούν σε πολιτικό σύστημα και κράτος.

Επιμένοντας στο χαρτί της υπευθυνότητας και της συναίνεσης ο πρωθυπουργός συνεχίζει να αποκλείει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει και χωρίς συναίνεση στη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με την χρησιμοποίηση στελεχών με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, καθώς και τις συνομιλίες που θα είχε αργότερα με πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του.

Δεν είναι τυχαίο ότι για άλλη μια φορά τόνισε ότι "είναι στιγμή εθνικής συνεννόησης", προσθέτοντας ότι ακόμη και σήμερα είναι σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια ακόμη προσπάθεια χάραξης μιας συναινετικής γραμμής σε σχέση με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Ωστόσο κορυφαίο στέλεχος κόμματος με την ηγεσία του οποίου επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνει μεν την νέα πρόταση εκ μέρους του για συναίνεση και συνεννόηση, επισημαίνοντας όμως ότι το μήνυμα δεν είναι ξεκάθαρο ως προς το τι ακριβώς προτείνει, αναφορικά με την συγκρότηση ευρύτερης κυβέρνησης ή διακομματικής συνεργασίας σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

"Σε κάθε περίπτωση", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του, "θα προχωρήσουμε με αυτό το αίσθημα ευθύνης στις απαραίτητες αποφάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση".

Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, διήρκεσε περίπου μία ώρα και εν συνεχεία ο τελευταίος αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου. Από εκεί, και μετά από το νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναμένεται να απευθύνει νέο διάγγελμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει αύριο κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τις παραιτήσεις των υπουργών του και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό το αργότερο ως την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται επίσημα. 

Εν τω μεταξύ, ο Ν. Βρεττός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με γραπτή του δήλωση ζητά να παραιτηθούν τα μέλη της κυβέρνησης και να δημιουργηθεί νέο σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν πρόσωπα κοινής αποδοχής και αναγνωρισμένου κύρους, ακόμα και έξω από το ΠΑΣΟΚ, και τα οποία θα αναλάβουν τα κύρια υπουργεία, όπως το Οικονομικών.

Επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά

Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 20 λεπτών με τον Πρόεδρο της ΝΔ,  Αντ. Σαμαρά.

Οπως μετέδωσε το Mega, ο Α. Σαμαράς έθεσε ως όρο για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας να παραιτηθεί από πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου και το νέο κυβερνητικό σχήμα να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο Ι (που έχει ήδη υπογραφεί) αλλά και το Μνημόνιο ΙΙ. Ζήτησε επίσης να αποσυρθεί ο μεταναστευτικός νόμος.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών και της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός δεν απερριψε την πρόταση αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να έχει ικανή διάρκεια ζωής ώστε να προχωρήσει σε όλες τις μεγάλες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αντίθετα ο κ. Σαμαράς ζητά να περατωθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του Μνημονίου Ι και ΙΙ.

Τσίπρας: Τα αδιέξοδα τα λύνει ο λαός

Στη δημοκρατία όταν προκύπτουν αδιέξοδα, τα λύνει ο λαός και μόνο ο λαός.

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, ερήμην του λαού, αποδεικνύουν τον κοινό φόβο του δικομματισμού, της τρόικας και της εγχώριας διαπλοκής απέναντι στη διαφαινόμενη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές στους δρόμους και στις πλατείες ζητούν ξεκάθαρα δημοκρατία και άμεση απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων.

Δεν ζητούν ο δικομματισμός, από χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία, να μετατραπεί σε ενιαία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο.

Όταν ο λαός είναι στο προσκήνιο, δεν παρακάμπτεται. Καθορίζει τις εξελίξεις.

Οποιαδήποτε, λοιπόν, κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, που στόχο θα έχει να προστατεύσει το μνημόνιο και το επικείμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, θα αποτελεί ωμή δημοκρατική εκτροπή.

Προειδοποιούμε, λοιπόν, τις ηγεσίες των κομμάτων εξουσίας, των κομμάτων του μνημονίου να μην περιφρονήσουν το λαό, γιατί πολύ σύντομα θα τον βρουν μπροστά τους.

Μόνη επιλογή δημοκρατίας είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Μόνη προοπτική σωτηρίας η ριζική αλλαγή συσχετισμών, η ήττα του δικομματισμού και των κομμάτων του μνημονίου και η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με επίκεντρο τις δυνάμεις της αριστεράς που θα απεμπλέξει τη χώρα από το μνημόνιο της χρεοκοπίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v