S&P: Τα σενάρια για τον τραπεζικό τομέα

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σκιαγραφεί τα πιθανά σενάρια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, σε συνάρτηση με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, μεταδίδει το Reuters.

S&P: Τα σενάρια για τον τραπεζικό τομέα
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σκιαγραφεί τα πιθανά σενάρια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, σε συνάρτηση με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, μεταδίδει το Reuters.

Στην ανακοίνωση της η S&P αναφέρει ότι "oποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση θα επηρεάσει τις κεφαλαιακές βάσεις των τραπεζών της Ελλάδας" και εκτιμά ότι το μέγεθος της επίδρασης "θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του χρέους που θα ρυθμιστεί και τους όρους και τις συνθήκες της αναδιάρθρβωσης".

Σύμφωνα με την S&P το αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαφορετικό εάν η αναδιάρθρωση γίνει με κούρεμα, επιμήκυνση, ανταλλαγή ομολόγων ή διαφοροποίηση του επιπέδου των κουπονιών στα νέα ομόλογα που θα προσφερθούν για ανταλλαγή.

Σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του χρέους, υποστηρίζει στην ανακοίνωση της η S&P, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με κεφάλαια πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια. 

Εαν όμως η αναδιάρθρωση αφορά το σύνολο του χρέους που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με μια κατάρρευση.

Η S&P υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα ένα ρίσκο κρίσης ρευστότητας, εξαιτίας κυρίως της ασφυκτικών πιέσεων στις εγχώριες καταθέσεις που προκαλούνται από την φημολογία για μια πιθανή αναδιάρθρωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v