Επαναδιαπραγμάτευση τώρα οδηγεί σε …πτώχευση

Προειδοποιούν τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς ζητώντας την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την επαναδιαπραγμάτευση του μετά το 2012. Γιατί κατά τους ίδιους κινδυνεύει η εκταμίευση της 5ης δόσης.

Επαναδιαπραγμάτευση τώρα οδηγεί σε …πτώχευση
Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ΙΙ τώρα, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να οδηγηθεί σε χρεοκοπία η χώρα προειδοποιούν τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, ζητώντας να υπάρξει δέσμευση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ σε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφισθεί άμεσα και σε ευθετότερο χρόνο θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευσή του.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη με τα οποία ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την τροπή που λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει άμεσα επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θέτει ως προυπόθεση για την εκταμίευση της συμμετοχής του στην 5η δόση, την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών της χώρας μετά τους πρώτους μήνες του 2012, ενδεχόμενη μη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα φέρει επί ξηρού ακμής τη χώρα.

Και αυτό γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να μπλοκαρισθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου να αρκούν μόλις και για τον επόμενο μήνα.

Η διαφαινόμενη, δε, πρόθεση της Ευρώπης να αποφασίσει το πακέτο βοήθειας για τη χώρα στις 11 Ιουλίου, δείχνει ότι η Ευρώπη περιμένει πρώτα την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την Ελλάδα προκειμένου να εγκρίνει με την σειρά της την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από το 2012 ως το 2014.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να ψηφίσει τώρα το Μεσοπρόθεσμο υπό την αδήριτη ανάγκη να εγκριθεί η 5η δόση και να εξασφαλισθεί το πακέτο βοήθειας και στον επόμενο τριμηνιαίο έλεγχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρησή του μείγματος των μέτρων, που θα ισχύσουν από το 2012.

«Το Μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο. Μπορεί να αλλάξει, ιδιαίτερα αν τα ελληνικά κόμματα εξουσίας καταθέσουν από κοινού ρεαλιστικές θέσεις» επισημαίνει διευθύνων σύμβουλος τράπεζας ο οποίος θεωρεί καταστροφική ακόμη και την συζήτηση περί άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης αν πρώτα δεν εξασφαλισθεί πολιτικά η εκταμίευση της 5ης δόσης.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της Ν. Δ κ. Αντ. Σαμαράς φέρεται να θέτει ως όρους για την συγκρότηση κυβέρνησης κοινής αποδοχής με το ΠΑΣΟΚ την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και τον ορισμό πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.

Το Μέγαρο Μαξίμου, με διαρροές του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου αποδέχεται να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός στο νέο σχήμα αλλά δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη ούτε μέσω κύκλων του για τον όρο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου ΙΙ.

Η αγορά εκτιμά ότι αν επικρατήσει η υπευθυνότητα στο πολιτικό σύστημα η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας.

Καταφανδόν εναντίον της επαναδιαπραγμάτευσης του Μεσοπρόθεσμου τάσσονται και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι δεν υπάρχει χρόνος πια και το Μνημόνιο ΙΙ πρέπει να ψηφισθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και να εφαρμοσθεί ακαριαία όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v