Σε "τεχνητή αναπνοή" μπαίνει η Ελλάδα (upd)

Πιθανότητα χρεοκοπίας 80% για την Ελλάδα προεξοφλούν πλέον τα CDS. Αναταραχή στις αγορές απο τις πολιτικές καντρίλιες σε Αθήνα και Ευρώπη. Σε "τεχνητή αναπνοή" από ΕΕ και ΔΝΤ η χώρα, υπό τον φόβο "ατυχήματος".

Σε τεχνητή αναπνοή μπαίνει η Ελλάδα (upd)
Εκρηκτικό χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς το μίγμα της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, με τις αδιέξοδες συζητήσεις στην Ευρώπη αναφορικά με τη μορφή που θα λάβει το πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Όπως τονίζουν, η επίδραση αυτής της πολιτικής ολιγωρίας έχει καταστεί εμφανής τις τελευταίες ημέρες. Όχι μόνο στις αγορές των ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου, όπου η άνοδος των αποδόσεων είναι αλματώδης (σήμερα τo ελληνικό CDS κατέγραψε άνοδο πάνω απο 16% και προεξοφλεί πλέον πιθανότητα χρεοκοπίας... 80%), αλλά και στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος, που χθες και σήμερα πιέζονται, καθώς ένα... "ατύχημα" της Ελλάδας θα είχε αποτελέσματα ντόμινο σε άλλες ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες και διεθνή απόνερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα CDS τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ιρλανδίας καταγράφουν σήμερα άνοδο σε ποσοστά άνω του 5% και προεξοφλούν πλέον πιθανότητα default της τάξεως του 50% για τις δύο χώρες.  

Ενόσω η Ευρώπη προσπαθεί να συμφωνήσει σε μια φόρμουλα συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας, με τρόπο που να μην ερμηνευτεί ως πιστωτικό γεγονός, αναφέρουν οι ίδιοι, στην Ελλάδα "ανοίγουμε θέματα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να κλείσουν στο διάστημα των 20 - 25 ημερών που μεσολαβεί τυπικά μέχρι τη στάση πληρωμών".

"Τεχνητή αναπνοή" από ΔΝΤ - Ε.Ε. -ενόψει και εκλογών;

Ωστόσο, φαίνεται πως οι απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στο εγχώριο σκηνικό, σε συνδυασμό και με τις διαφωνίες στους κόλπους της Ευρώπης, οδηγούν σε λύσεις "τεχνητής αναπνοής", προκειμένου να κερδηθεί χρόνος.

Οι χθεσινές διαρροές από τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του Euro2day ότι το ΔΝΤ θα βάλει νερό στο κρασί του, εφόσον φανεί αδιέξοδο στον σχηματισμό του νέου πακέτου βοήθειας.

Πράγματι, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν η Ευρώπη να έχει συμφωνήσει παρασκηνιακά με το ΔΝΤ την εκταμίευση της 5ης δόσης με μόνη "εγγύηση" μια πολιτική δέσμευση από την ευρωπαϊκή πλευρά ότι θα καλύψει τα κενά χρηματοδότησης που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Χωρίς δηλαδή να υπάρχει ένα ξεκάθαρο και προκαθορισμένο πακέτο βοήθειας.

Με τον τρόπο αυτόν, η 5η δόση θα καταβληθεί χωρίς να έχει συμφωνηθεί στις λεπτομέρειές του νέο πακέτο βοήθειας, δίνοντας χρόνο για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, ενδεχομένως από το Eurogroup της 11ης Ιουλίου, που φαίνεται να συζητά πλέον πακέτο 120 δισ. ευρώ με "εθελοντική" συμμετοχή των ιδιωτών.

Εντούτοις, το χθεσινό ναυάγιο της προσπάθειας για κυβέρνηση συνεργασίας,  η εξαγγελία Παπανδρέου για ανασχηματισμό της κυβέρνησης και ψήφο εμπιστοσύνης και η σημερινή "ανταρσία" στο ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να θέτει ακόμη και αυτήν τη διαδικασία... τεχνητής αναπνοής σε κίνδυνο.

Ήδη απο νωρίς το μεσημέρι, είναι διαδοχικές οι εκκλήσεις απο κορυφαία πρόσωπα της Ευρώπης, προς τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να δείξουν υπευθυνότητα και να συσπειρωθούν γύρω απο τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που έχει συμφωνηθεί, ενω ο επερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Σμάγκι, δεν δίστασε να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία ότι παίζει "παράξενα παιχνίδια"

Η θέση της Ευρώπης είναι ότι τα νέα μέτρα πρέπει να έχουν τη συναίνεση των μεγάλων κομμάτων, κι αυτήν την ώρα είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να περάσουν από τη Βουλή, πολύ δε περισσότερο αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να τα εφαρμόσει.

Κι αυτό διότι πλέον τα περισσότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτως ή άλλως θέλουν τις εκλογές, οι οποίες αρχίζουν να φαίνονται πλέον καθαρά στον ορίζοντα.

Είναι πιθανόν ότι ακολουθώντας τη διαδικασία της τεχνητής αναπνοής η Ευρώπη θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει, ακόμη και με μια εκλογική διαδικασία εξπρές, υπο την προυπόθεση - όπως προκύπτει απο τις δηλώσεις- ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις στήριξης του μεσοπρόθεσμου.

"Συναίνεση τώρα, επαναδιαπραγμάτευση μετά"

Οι απόψεις, πάντως, περί εκλογών ή επαναδιαπραγμάτευσης τώρα φαίνεται να αποτελούν κόκκινο πανί για τα στελέχη της αγοράς και τους τραπεζίτες. Επισημαίνουν ότι σε αυτήν τη φάση τέτοιες απόπειρες θα πρέπει να εκτυλιχθούν εντός ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών κι ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρότατες περιπέτειες όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη.

Προσθέτουν, δε, ότι μόνη ρεαλιστική και ωφέλιμη διέξοδος "εδώ που φτάσαμε" φαίνεται πως είναι η δέσμευση αμφότερων των κομμάτων εξουσίας στο υπάρχον μνημόνιο τώρα και η επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων σημείων του σε δεύτερη φάση, πιθανώς ύστερα από μια εκλογική διαδικασία και -κυρίως- αφού θα έχουν πειστεί οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχει συναίνεση στους στόχους για περιορισμό των ελλειμμάτων και για αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Ορισμένοι παράγοντες, μάλιστα, δεν κρύβουν την αγωνία τους για το γεγονός ότι "όσο αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου σε σχέση με τα μέσα Ιουλίου, οπότε και μένει η χώρα από χρήματα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος τεχνικού ατυχήματος", ήτοι μιας προσωρινής αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στις αρχές του επόμενου μήνα.

Εξηγούν δε ότι ήδη, πριν ακόμη φανεί το επαπειλούμενο αδιέξοδο αναφορικά με την ψήφιση του μνημονίου, φάνηκε ότι η Ευρώπη έχει αφ' εαυτής δυσκολίες να κινηθεί μέσα σε τόσο σφιχτές προθεσμίες. Και θυμίζουν ότι αρχικά επρόκειτο να εγκριθεί το νέο πακέτο προς την Ελλάδα στη διάσκεψη κορυφής της 23ης - 24ης Ιουνίου, ενώ τώρα, μετά και το αδιέξοδο που προέκυψε στο Eurogroup της Τρίτης, η σχετική απόφαση φαίνεται να μετατίθεται "έως και για το Eurogroup της 11ης Ιουλίου", χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου!

Εντείνονται οι φόβοι μετάστασης

"H κατάσταση έχει φτάσει να είναι οριακή ακόμη και ημερολογιακά", αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, "κι αυτό έχει από μόνο του δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχολογία όχι μόνο του κόσμου αλλά και των αγορών, ενθαρρύνοντας την κινδυνολογία και τη σπέκουλα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας και της ευρωζώνης".

"Είναι ώρες ευθύνης", καταλήγει, "στις οποίες τα λάθη μπορεί να επιφέρουν ιδιαίτερα επικίνδυνα αποτελέσματα".

Ωστόσο, και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο, τα λάθη που γίνονται δείχνουν άκρως επικίνδυνα. Το τελευταίο διάστημα, οι αγορές ολοένα και περισσότερο συνδυάζουν το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας με μια πιθανή μετάσταση στην Πορτογαλία, στην Ισπανία ή στην Ιρλανδία. Η εικόνα αυτή είναι ξεκάθαρη όχι μόνο στην πορεία των CDSs και των spreads αυτών των χωρών αλλά ακόμη και στις αποτιμήσεις εταιρικών ομολόγων, ή π.χ. και στον βαθμό δανεισμού των ισπανικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ο οποίος βαίνει αυξανόμενος.

Πέρα από τον κίνδυνο για ελληνική χρεοκοπία, ο κίνδυνος μετάστασης, που θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ευρωζώνη, αντί να μειώνεται αυξάνεται σε ανησυχητικό βαθμό. Μόλις χθες ανησυχία προκάλεσε και η προειδοποίηση της Moody’s για το ενδεχόμενο υποβάθμισης τριών γαλλικών τραπεζών (BNP, SοcGen και Credit Agricol) εξαιτίας της έκθεσής τους στην Ελλάδα.

Έμπειρο στέλεχος της διεθνούς αγοράς με ελληνική καταγωγή σημειώνει: "Η διαδικασία των τεχνητών αναπνοών, μέσω πολιτικών αποφάσεων, με τις οποίες επιχειρείται να συντηρηθεί η Ελλάδα, δεν πείθει τις αγορές. Τουναντίον μάλιστα, θα έλεγα, τις εξαγριώνει, θέτοντας στο στόχαστρό τους και άλλες ευάλωτες χώρες. Και βεβαίως το γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα αρνείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κάνει τα πράγματα χειρότερα".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v