Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές τράπεζες:Κλειδί η έκθεση σε Ελλάδα

Η έκθεση στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημαντική πηγή ζημιών για τις κυπριακές τράπεζες σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, τονίζει η Fitch.

Κυπριακές τράπεζες:Κλειδί η έκθεση σε Ελλάδα
Η έκθεση στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημαντική πηγή ζημιών για τις κυπριακές τράπεζες σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, τονίζει η Fitch. 

 Η Fitch, ωστόσο, πιστεύει πως οι κυπριακές τράπεζες είναι σχετικά καλά τοποθετημένες, έτσι ώστε να απορροφήσουν αυτόν τον κίνδυνο του... γεγονότος.

Όμως, η ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί περισσότερο εξαιτίας της ύφεσης στη συγκεκριμένη οικονομία, αναφέρει ο ίδιος οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch έχει τρέξει ένα stress test γύρω από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι κυπριακές τράπεζες και συμπέρανε πως είναι ικανές να συνεχίσουν να πληρούν τα απαιτούμενα από την ΕΚΤ κριτήρια ικανοποιητικής κεφαλαιακής επάρκειας, ακόμη και αν η Ελλάδα προχωρήσει σε "κούρεμα" της τάξεως του 50%.

Βέβαια, σε ένα περισσότερο αυστηρό stress test, όπου η ελληνική χρεοκοπία συνδυαστεί και με σημαντική επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάσουν στο 25%), τότε θα χρειαζόταν κεφαλαιακή ενίσχυση.

Γενικότερα, ο διεθνής οίκος επισημαίνει το πρόβλημα της έκθεσης στην Ελλάδα, ωστόσο αναφέρει επίσης πως οι λοιπές δραστηριότητες θα μπορούσαν να απορροφήσουν κραδασμούς και ακόμα πως στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης οι κυπριακές τράπεζες έχουν δράσει προληπτικά.

Τέλος, σύμφωνα με τον ξένο οίκο, τρία γεγονότα που αναμένεται να επηρεάσουν την κερδοφορία των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η συνέχιση της επιδείνωσης στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων (ιδιαίτερα αυτών στην Ελλάδα), η πίεση των περιθωρίων από το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων που δεν προέρχονται από τόκους.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v