ΓΑΠ: Ξαναμοίρασε τα ίδια χαρτιά

Ανασχηματισμός… ΠΑΣΟΚ με στόχο την ομογενοποίηση της κυβέρνησης. Επικεφαλής του οικονομικού κύκλου ο Ε. Βενιζέλος. Αποχώρησαν οι κυρίες Κατσέλη - Μπιρμπίλη. Δημιουργείται κυβερνητική επιτροπή για να κρατά τις ισορροπίες.

ΓΑΠ: Ξαναμοίρασε τα ίδια χαρτιά
Σε ανασχηματισμό… ΠΑΣΟΚ προχώρησε τελικά ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, μοιράζοντας τα κρίσιμα παραγωγικά υπουργεία στους πρωτοκλασάτους του κόμματος, που συμφωνούν στην εφαρμογή του μνημονίου.

Ακολουθώντας τη λογική των... μετατάξεων, ο κ. Παπανδρέου συγκρότησε μια κυβέρνηση με στόχο να ψηφίσει τουλάχιστον το Μεσοπρόθεσμο και πιθανώς να το υλοποιήσει, καθώς, όπως όλα δείχνουν, τα δύο - τρία στελέχη ευρείας αποδοχής στα οποία απευθύνθηκε απέρριψαν την πρότασή του να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Έτσι, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, επιδίωξε να "ενώσει" το ΠΑΣΟΚ και την ίδια στιγμή να δημιουργήσει ένα σχήμα με πιο ενιαία αντίληψη από την απελθούσα κυβέρνηση. Πρόκειται για μια κυβέρνηση… μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, με καθαρό στόχο την ψήφιση και υπό προϋποθέσεις εφαρμογή του μνημονίου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, πάντως, είναι το πιο "ΠΑΣΟΚ" που έχει παρατάξει από τον Οκτώβριο του 2009. Οι αποκαλούμενοι και "πρωθυπουργίσιμοι" του κόμματος όχι μόνο παρέμειναν στην κυβέρνηση αλλά ενισχύθηκε και ο ρόλος τους, στελεχώνοντας τα κρίσιμα "παραγωγικά" υπουργεία.

Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει τσάρος της οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ευθύνη τον συντονισμό του οικονομικού κύκλου. Ταυτόχρονα, τα κρίσιμα υπουργεία για την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης στελεχώνονται από πρόσωπα που έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με την τρόικα.

Ειδικότερα, στο ΥΠΑΑ παραμένει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενισχύεται από τον κ. Χ. Παμπούκη, στο Υγείας παραμένει ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο κ. Κουτρουμάνης. Στο ΥΠΕΚΑ μετακομίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο ΥΠΟΜΕΔΙ ο κ. Ραγκούσης.

Στόχος ένα σχήμα ενιαίας αντίληψης

Η πρώτη ακτινογραφία της κυβέρνησης δείχνει ότι στόχοι της αναδιάταξης είναι η ομογενοποίηση της κυβέρνησης και η δημιουργία σχήματος ενιαίας αντίληψης.

Η αποχώρηση από την κυβέρνηση της κ. Κατσέλη και της κ. Μπιρμπίλη σηματοδοτεί την προσπάθεια αυτή, καθώς οι δύο πρώην υπουργοί είχαν εκφράσει τις περισσότερες και πιο ηχηρές διαφωνίες για την ακολουθούμενη πολιτική.

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν και αρκετοί υφυπουργοί, μεταξύ αυτών οι Άννα Νταλάρα, Θ. Τζάκρη, Δημ. Κουσελάς, Γ. Ντόλιος, Σπ. Κουβέλης, Ιωάννης Πανάρετος, Σπ. Βούγιας και Μ. Αποστολάκη.

Τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θέση υπουργού είναι ο έως σήμερα ευρωβουλευτής Στ. Λαμπρινίδης, ο Ηλ. Μόσιαλος (κυβερνητικός εκπρόσωπος) και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Κυβερνητική επιτροπή με… ισορροπίες

Η νέα κυβέρνηση θα συντονίζεται από άτυπη κυβερνητική επιτροπή, την οποία θα απαρτίζουν οι κ. Ρέππας, Καστανίδης, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, Παπουτσής και η κ. Διαμαντοπούλου. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως δεν μετέχει σε αυτήν ο Θ. Πάγκαλος

Πρόκειται για πιο διευρυμένη κυβερνητική επιτροπή σε σχέση με αυτήν που αναμενόταν, με εμφανή την προσπάθεια να μοιραστούν οι ισορροπίες. Ο πρωθυπουργός υποχώρησε μεν στην πίεση για σύσταση κυβερνητικής επιτροπής, με την έκταση όμως που της έδωσε εξασφαλίζει ότι ο ίδιος δεν θα βρίσκεται υπό την κηδεμονία των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος. 

Νέα πρόσωπα -εννέα συνολικά- είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου και οι υφυπουργοί Πάρης Κουκουλόπουλος, Παντελής Τζωρτζάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας και Κώστας Σπηλιόπουλος.

Από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα δεν μετέχουν στη νέα κυβέρνηση δεκαέξι στελέχη. Πρόκειται για τους υπουργούς Δημήτρη Δρούτσα (ο οποίος ως πρώτος επιλαχών ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα καλύψει το κενό του νέου υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη), Τίνα Μπιρμπίλη, Λούκα Κατσέλη και Γιάννη Διαμαντίδη, για τον αναπληρωτή υπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη, καθώς και για τους υφυπουργούς Μιλένα Αποστολάκη, Άννα Νταλάρα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ελπίδα Τσουρή, Γιώργο Ντόλιο, Δημήτρη Κουσελά, Σπύρο Κουβέλη, Παναγιώτη Ρήγα, Γιάννη Πανάρετο, Σπύρο Βούγια και Βασίλη Κεγκέρογλου. 

Ζητούνται αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αν και κάποιοι έσπευσαν ήδη να θέσουν προϋποθέσεις για το αν θα ψηφίσουν το μνημόνιο ΙΙ.

Μιλώντας πριν από λίγο στο Mega, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ν. Βρεττός, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο σχήμα, καθώς, όπως δήλωσε, θα εμπνέει περισσότερο εμπιστοσύνη, ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο μίγμα των μέτρων του 2011 και του Μεσοπρόθεσμου.

Συνάρτησε δε το αν θα ψηφίσει ή όχι το Μεσοπρόθεσμο με τις βελτιώσεις που πρέπει να διενεργηθούν.

Νέο δείγμα πολιτικής δήλωσε ότι αναμένει και η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Σ. Γιαννακά, τονίζοντας ότι η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών και της ευθύνης του οικονομικού κύκλου από τον κ. Βενιζέλο δημιουργεί προσδοκίες για ένα κοινωνικότερο προφίλ. 

 
Το νέο υπουργικό σχήμα, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου, έχει ως εξής:

*Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης οι Θεόδωρος Πάγκαλος και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τελευταίος αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομικών, με αναπληρωτές υπουργούς τους Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου.

*Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Χάρης Καστανίδης, με υφυπουργό τον Πάρη Κουκουλόπουλο.

*Διοικητικής Μεταρρύθμισης (νέο υπουργείο), Δημήτρης Ρέππας, με υφυπουργούς τους Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη.

*Υποδομών, Γιάννης Ραγκούσης, με υφυπουργό τον Γιάννη Μαγκριώτη.

*Εξωτερικών, ο ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης, με αναπληρωτή υπουργό τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και υφυπουργό τον Δημήτρη Δόλλη.

*Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, με υφυπουργό τον Κώστα Σπηλιόπουλο.

*Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με υφυπουργούς Μιχάλη Τιμοσίδη, Μάρκο Μπόλαρη και Χρ. Αηδόνη.

*Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, με υφυπουργό τον Γιάννη Κουτσούκο.

*Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, με υφυπουργό τον Μανώλη Όθωνα.

*Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Σηφουνάκη και υφυπουργό τον Γιάννη Μανιάτη.

*Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρωτές υπουργούς τους Χάρη Παμπούκη και Σωκράτη Ξυνίδη και υφυπουργό τον Θάνο Μωραΐτη.

*Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, με υφυπουργό τον Γιάννη Δριβελέγκα.

*Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με υφυπουργό τον Γιώργο Πεταλωτή.

*Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, με υφυπουργό Τουρισμού τον Γιώργο Νικητιάδη.

*Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή τη Φώφη Γεννηματά και υφυπουργό την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

*Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Ηλίας Μόσιαλος.

Πώς σχολιάζει η Ν.Δ. τον ανασχηματισμό

"Ο κ. Παπανδρέου πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει.

Μετά βάφτισε την αδυναμία 'ανασχηματισμό'. Έναν ανασχηματισμό-καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του.

Κυρίαρχη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η αντικατάσταση Παπακωνσταντίνου.

Ομολογία απίστευτης οργανωτικής ανικανότητας η δημιουργία μιας κυβερνητικής επιτροπής στην οποία μετέχουν οι μισοί υπουργοί με σκοπό να συντονίζουν τους άλλους μισούς. Και που για πρώτη φορά -παγκόσμια πρωτοτυπία- δεν θα λαμβάνουν μέρος οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σκοπιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής αλλά και για τον ρόλο που θα έχει.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διάλυση των δύο εθνικών πρωταθλητών της οικονομίας μας, του τουρισμού και της ναυτιλίας. Ειδικά της ναυτιλίας, που εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται από υπουργείο σε υπουργείο.

Ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική".

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας

"Ο ανασχηματισμός ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. Παπανδρέου να επιβιώσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Προέκυψε μια εκλογική κυβέρνηση μετατάξεων και ισορροπιών.

Το βασικό ζητούμενο για την πατρίδα παραμένει η αποφυγή της χρεοκοπίας και η κινητοποίηση για τον σκοπό αυτόν όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, στη βάση της ειλικρίνειας και των συγκεκριμένων πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να πετύχουμε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v