Μαστίγιο και καρότο με 5η δόση και νέα βοήθεια

Η ελληνική Βουλή και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την εκταμίευση της 5ης δόσης. Οι εγχώριοι λάθος χειρισμοί, οι διφορούμενες δηλώσεις, η σκληρή στάση της τρόικας και οι κρυφές ελπίδες της Κομισιόν.

Μαστίγιο και καρότο με 5η δόση και νέα βοήθεια
Παραμένει «σκληρή» η στάση της τρόικας, η οποία εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, πριν εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου.

Αν και στο Εurogroup της Κυριακής αναμένεται μια πολιτική απόφαση για την εκταμίευση, πρακτικά, και βάσει των ανακοινώσεων τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ, η ελληνική Βουλή είναι αυτή που θα αποφασίσει πότε και εάν θα εκταμιευτεί η δόση. Το Δ.Σ. του ΔΝΤ συνεδριάζει σήμερα για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα για να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει στο Εurogroup.

Παρών στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα είναι ο κ. Πολ Τόμσεν. Στις 8 Ιουλίου θα ξανασυνεδριάσει το Ταμείο για να αποφασίσει την εκταμίευση. Ακολουθεί η νέα συνεδρίαση του Εurogroup στις 11 Ιουλίου. Μέχρι τότε η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει.

Όμως, με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια εάν θα υπάρξει συναίνεση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ώστε να υπερψηφιστεί το πρόγραμμα. Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση; Θα υπάρξει στάση πληρωμών, από τη στιγμή όπου ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι το Δημόσιο έχει λεφτά μέχρι τις 14 του Ιούλη;

Μάλλον όχι. Από τις δηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί και να διασωθεί από οποιαδήποτε προοπτική άτακτης πτώχευσης. Συνεπώς, ακόμα και το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο να μην υπερψηφιστεί, δύσκολα η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα τραβήξουν την πρίζα. Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και θα κοστίσουν πολύ περισσότερο από το να κάνουν -για ακόμα μια φορά- τα στραβά μάτια οι δανειστές μας.

Η σκληρή στάση της τρόικας για υπερψήφιση του μνημονίου έχει περισσότερο να κάνει με πολιτική πίεση. Παραπέμπει στην «απειλή» που είχε εκτοξεύσει πριν από δεκαπέντε μέρες, ότι η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στο Μεσοπρόθεσμο είναι προϋπόθεση για την 5η δόση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και η απειλή ξεφούσκωσε.

Υπογείως η Κομισιόν τρέφει μια κρυφή ελπίδα ότι «στο Εurogroup της Κυριακής και της Δευτέρας θα υπάρξει πιο δυνατή συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας απ' ό,τι υπολογίζουν οι αγορές, κάτι που θα περιορίσει τους πολιτικούς τριγμούς στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος.

Αυτός είναι και ο λόγος που για πρώτη φορά χθες ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν μίλησε για περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας εάν δεν έρθουν σε συμφωνία οι ηγέτες της Ε.Ε. σύντομα. Η Κομισιόν ασκεί ασφυκτικές πιέσεις να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις τον Ιούλιο, όμως η Γερμανία, έχοντας την υποστήριξη της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, θέλει να δώσει την 5η δόση και να μεταθέσει τα του νέου πακέτου τον Σεπτέμβριο.

Ίσως όμως ο κίνδυνος πτώσης της ελληνικής κυβέρνησης αναγκάσει σήμερα την κ. Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί, που συναντώνται στο Βερολίνο, να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Πιέσεις για γρήγορες αποφάσεις ασκούνται και από το ΔΝΤ, που ζητά πλήρη διασφάλιση, υπό μορφή εγγυήσεων, από πλευράς Ε.Ε. ώστε να υπάρχει κάλυψη για τις υποχρεώσεις της χώρας μας τους επόμενους 12 μήνες. Συνεπώς, αυτό που ζητά το Ταμείο είναι κάτι παραπάνω από μια γενικόλογη πολιτική δέσμευση.

Πάντως, η ανησυχία στους κύκλους της Ε.Ε. και της Ουάσιγκτον για τις πολιτικές εξελίξεις είναι διάχυτη και αρκετοί καταλογίζουν στον πρωθυπουργό λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα της συναίνεσης. Και αυτό γιατί θεωρούν δεδομένο ότι χρειάζεται συναίνεση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για να εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο.

Η εκταμίευση της 5ης δόσης, όπως έχει δηλώσει ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν, δίνει παράταση ζωής στις δανειακές ανάγκες της χώρας μας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σίγουρα, όμως, οι αξιωματούχοι της τρόικας θα θέλουν να έχουν απέναντί τους μια ξεκάθαρη πολιτική κατάσταση όταν τον Αύγουστο θα έρθουν για την επόμενη αξιολόγηση. 


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v