Κινητή: Μικρότερες προσδοκίες για τα έσοδα αδειών

Πιο χαμηλά, σε σχέση με τις αρχικές υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, φαίνεται ότι μπαίνει σιγά – σιγά ο πήχης αναφορικά με τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει στο κράτος η διαδικασία ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κινητή: Μικρότερες προσδοκίες για τα έσοδα αδειών
Πιο χαμηλά, σε σχέση με τις αρχικές υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, φαίνεται ότι μπαίνει σιγά – σιγά ο πήχης αναφορικά με τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει στο κράτος η διαδικασία ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας, που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση έχει εγγράψει ως προβλεπόμενο έσοδο από την ανανέωση των αδειών ποσό 270 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό αρχίζει πλέον και θεωρείται κάτι περισσότερο από υπερβολικό, όπως παραδέχθηκε τις προηγούμενες μέρες και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων κ. Κανέλλος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οι προσδοκίες για τα έσοδα σταδιακά φαίνεται ότι γίνονται περισσότερο πραγματιστικές ωστόσο και πάλι απέχουν από τα ποσά που θεωρούν εύλογα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Εξάλλου οι τελευταίες αντιδρούν έντονα καθώς θεωρούν ότι το κράτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κλάδο ως… αγελάδα την οποία μπορεί να αρμέγει κάθε φορά που οι ανάγκες του σε ρευστό είναι μεγάλες.

Ανανέωση, όχι δημοπράτηση θέλουν Vodafone – Wind

Οι δύο από τις τρεις εταιρείες, δηλαδή Vodafone και Wind, έχουν εκφράσει και την πλήρη αντίθεσή τους στην επιλεγείσα διαδικασία της δημοπρασίας θεωρώντας ότι οι άδειες πρέπει απλώς να ανανεωθούν σε εύλογο τίμημα και όχι να δημοπρατηθούν εκ νέου. Μάλιστα και οι δύο φαίνεται να ομονοούν στην εικοσαετή περίοδο ανανέωσης. Όπως υποστηρίζουν οι δύο εταιρείες μια τέτοια διαδικασία ενέχει τον κίνδυνο κάποια εταιρεία να βρεθεί με λιγότερο ή καθόλου φάσμα την επ’ αύριο της δημοπρασίας με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο οι επενδύσεις και οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα ειδικά από την πλευρά της Wind, η οποία, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Νάσος Ζαρκαλής, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθεί χωρίς φάσμα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της επιλεγείσας διαδικασίας στις ευρωπαϊκές αρχές.

"Ναι" στην δημοπρασία από την Cosmote

Αντίθετα σύμφωνη με την δημοπράτηση εμφανίζεται η Cosmote. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου ΟΤΕ θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτόν θα καταφέρει να αυξήσει το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 900MHz, όπου υπολείπεται σημαντικά έναντι των ανταγωνιστών της.

Βεβαίως η Cosmote επιθυμεί να αυξήσει το φάσμα της αλλά όχι να πληρώσει για αυτό όσο – όσο. Μάλιστα η Εκτελεστική Γενική Διευθύντρια Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ υπεύθυνη επί νομικών θεμάτων του Οργανισμού κ. Ειρήνη Νικολαϊδη από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου της ΕΕΤΤ έκανε λόγο τεχνητή έλλειψη φάσματος.

Η εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ ενώνει την φωνή της με αυτή των δύο ανταγωνιστών της υποστηρίζοντας επίσης ότι η τιμή που έχει τεθεί στην διαβούλευση είναι εξαιρετικά υψηλή. Το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ που έχει τεθεί ως βάση για κάθε δέσμη 2χ5ΜΗz χαρακτηρίζεται από τις εταιρείες ως εκτός πραγματικότητας αφού όπως, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη που η ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας να στοίχισε αντίστοιχα ποσά.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Wind κάθε ποσό πάνω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ είναι υπερβολή.

Το πρόβλημα έλλειψης φάσματος προκαλείται κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία με το υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αποδέσμευση του φάσματος που κατέχουν οι ένοπλες δυνάμεις στην φασματική περιοχή των 900MHz.

Βαρόμετρο το φάσμα του στρατού

Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο σχεδιασμός έχουν προγραμματίσει την δημοπράτηση πέντε δεσμών φάσματος συχνοτήτων στα 900MHz. Δηλαδή τα τέσσερα τμήματα της Vodafone και της Wind και του τμήματος του στρατού. Εφόσον ο σχεδιασμός αυτός επιτευχθεί εκτιμάται ότι οι δύο εταιρείες θα ανανεώσουν τις άδειες τους χωρίς πρόβλημα ενώ και η Cosmote θα πετύχει το στόχος της να αυξήσει το δικό της φάσμα.

Αρχικώς είχε καλλιεργηθεί η άποψη ότι το φάσμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα παραχωρούνταν χωρίς πρόβλημα και η διαδικασία θα εξελίσσονταν ομαλά. Ωστόσο αυτό έως σήμερα δεν έχει γίνει. Κατ’ αρχήν δεν φαίνεται να υπάρχει κάθετη άρνηση από την πλευρά του στρατού για την παραχώρηση της δέσμης συχνοτήτων όμως το πρόβλημα είναι ότι ο στρατός έχει υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμό που λειτουργεί στις συγκεκριμένες συχνότητες.

Επιπλέον όπως επισημαίνεται ο στρατός χρειάζεται τμήμα φάσματος στην περιοχή των 900MHzπροκειμένου να καλύπτει με αξιοπιστία τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες κυρίως σε επικοινωνίες πάνω από θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες εμφανίζονται προβλήματα σε υψηλότερες συχνότητες.

Το θέμα αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης εδώ και σχεδόν ένα χρόνο μεταξύ επιτελών των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εθνικής Άμυνας ωστόσο ακόμη δεν έχει επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v