Προσφυγή ΕΝΑΕ κατά της απόφασης της ΕΕ

Διεξήχθη σήμερα η επ' ακροατηρίου συζήτηση στην υπόθεση Ελληνική Ναυπηγοκατασκευαστική ΑΕ Χαρτοφυλακίου, Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH και ThyssenKrupp Marine Systems AG κατά Επιτροπής.

Προσφυγή ΕΝΑΕ κατά της απόφασης της ΕΕ
Διεξήχθη σήμερα η επ' ακροατηρίου συζήτηση στην υπόθεση T-384/08, Greek Naval Shipyards Holding-GNSH (Ελληνική Ναυπηγοκατασκευαστική ΑΕ Χαρτοφυλακίου), Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (Kiel, Γερμανία) και ThyssenKrupp Marine Systems AG (Αμβούργο, Γερμανία) κατά Επιτροπής.

Με την προσφυγή τους, οι ανωτέρω εταιρίες ζητούν τη μερική ακύρωση της αποφάσως 2009/610 της Επιτροπής, της 2ας Ιουλίου 2008, που αφορά δεκαέξι μέτρα τα οποία έλαβε το ελληνικό κράτος υπέρ της επιχειρήσεως Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ).

Ειδικότερα, ζητούν την ακύρωση του άρθρου 16 της αποφάσεως αυτής, με το οποίο η Επιτροπή αποφάσισε ότι η εγγύηση αποζημιώσεως την οποία χορήγησε η προηγούμενη κυρία της ΕΝΑΕ, η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ), προς την κοινοπραξία HDW / Ferrostaal, για την περίπτωση ανάκτησης κρατικής ενισχύσεως από την ΕΝΑΕ, συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Ιστορικό:

Τον Σεπτέμβριο του 1985, η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης («ΕΤΒΑ»), που ανήκει στο ελληνικό κράτος, αγόρασε τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ). Το 1995, το 49% των μετοχών της ΕΝΑΕ πωλήθηκε στους υπαλλήλους της.

Το 2001, το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την ΕΝΑΕ μέσω συμφωνίας αγοράς μετοχών με πρόσκληση για υποβολή προσφορών σύμφωνα με την οποία η επιβολή τυχόν οικονομικών κυρώσεων που σχετίζονται με τις παραβιάσεις των διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις δεν θα επιβαρύνουν τον πλειοδότη.

Το 2001, υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση μετοχών της ΕΝΑΕ μεταξύ, αφενός, της ΕΤΒΑ και των εργαζομένων της ΕΝΑΕ και, αφετέρου, της κοινοπραξίας HDW / Ferrostaal. Η συμφωνία υπέκειτο σε έγκριση από την ΕΕ χωρίς επιφυλάξεις για ζητήματα σχετικά με τις επιδοτήσεις.

Η HDW / Ferrostaal, δημιούργησε την Ελληνική Ναυπηγοκατασκευαστική ΑΕ Χαρτοφυλακίου, με σκοπό τη διαχείριση της συμμετοχής της στην ΕΝΑΕ.

Το Ιανουάριο του 2005 η ThyssenKrupp AG αγόρασε την HDW. Η ThyssenKrupp Marine Systems, είναι τμήμα της ThyssenKrupp εξειδικευμένο στα συστήματα των πολεμικών και εμπορικών πλοίων.

Το 2004 Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία ελέγχου των τροποποιήσεων στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΝΑΕ το οποίο χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τις επενδυτικές ενισχύσεις βάσει αποφάσεως της Επιτροπής του 1997.

Ο 2008 η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση 2009/610/ΕΚ σύμφωνα με την οποία «η παρεχόμενη εγγύηση αποζημιώσεως από την ΕΤΒΑ στην HDW / Ferrostaal συνιστά ασύμβατη ενίσχυση προς την ΕΝΑΕ και πρέπει να καταργηθεί αμέσως».

Οι προσφεύγουσες υποστηρίζουν ότι, αν και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν σαφές ότι η ΕΝΑΕ είχε λάβει οικονομική ενίσχυση από το ελληνικό κράτος, οι αγοραστές δεν γνώριζαν το μέγεθος των οικονομικών μέτρων ενίσχυσης και δεν ήταν σε θέση να υπολογίσουν τις πιθανές επιπτώσεις των μέτρων αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v