Σε βαρύ κλίμα η έκδοση των εντόκων γραμματίων

Στην αναζήτηση του κατάλληλου τρόπου για την ανταλλαγή των εντόκων γραμματίων που αγοράζουν οι τράπεζες με τα ομόλογα που κατέχουν ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να βρίσκονται οικονομικό επιτελείο και τραπεζικά στελέχη.

Σε βαρύ κλίμα η έκδοση των εντόκων γραμματίων
Στην αναζήτηση του κατάλληλου τρόπου για την ανταλλαγή των εντόκων γραμματίων που αγοράζουν οι τράπεζες με τα ομόλογα τα οποία κατέχουν ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να βρίσκονται το οικονομικό επιτελείο και τραπεζικά στελέχη.

Η θέσπιση «πλαφόν» ύψους 3,3 δισ. ευρώ στα ενέχυρα που κάνει αποδεκτά η ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στον προγραμματισμό των εκδόσεων του Δημοσίου για γραμμάτια, αφού το μεγαλύτερο μέρος το κάλυπταν οι ελληνικές τράπεζες και τα παρείχαν ως ενέχυρα στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.

Τώρα, φαίνεται να υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις για την ανταλλαγή των εντόκων γραμματίων που έχουν οι τράπεζες με τα ομόλογα τα οποία κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να δίνουν ως ενέχυρα τα ομόλογα στην ΕΚΤ και να συνεχίζουν να συμμετέχουν στις εκδόσεις γραμματίων του Δημοσίου.

Μέσα στο βαρύ αυτό κλίμα, και με την αγορά να πιέζει ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξέδωσε σήμερα έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας με στόχο να δανειστεί 1,625 δισ. ευρώ και πλήρωσε ακριβό επιτόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v