H πολιτική, πολιτική και τα μέτρα, μέτρα

Στην πολιτική διάσταση του ελληνικού προβλήματος έριξε το βάρος ο Ευάγγ. Βενιζέλος στις διαπραγματεύσεις του στο Εurogroup. Οι Ευρωπαίοι, όμως, δεν είναι διατεθειμένοι για μεγάλες υποχωρήσεις. Στην Αθήνα η μάχη.

H πολιτική, πολιτική και τα μέτρα, μέτρα
Κατά τη συνεδρίαση του Εurogroup o νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχείρησε να αλλάξει το προφίλ του ελληνικού προβλήματος και να ρίξει το βάρος στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης.

Ήθελε δηλαδή να περάσει το μήνυμα στους εταίρους του ότι πλέον οι εξελίξεις αφορούν στη βιωσιμότητα όχι μόνο του χρέους αλλά και της κυβέρνησης και, εάν οι εταίροι μας δεν βάλουν νερό στο κρασί τους σε κάποια -έστω και μικρά- θέματα, τότε οι αναταράξεις θα είναι έντονες και θα ναρκοθετήσουν όλη την προσπάθεια που γίνεται.

Οι ομόλογοί του, όμως, φαίνεται πως τον αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και με μια δόση δυσπιστίας, φοβούμενοι τυχόν υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις για σκληρή λιτότητα και δημοσιονομική προσαρμογή.

Εξέδωσαν από την πρώτη μέρα της συνεδρίασης ένα σκληρό ανακοινωθέν, με την πλήρη στήριξη και του ΔΝΤ, που διεμήνυε για μία ακόμη φορά στην Αθήνα να περάσει όλα τα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Τότε και μόνο τότε θα εκταμιευτεί η 5η δόση και θα προχωρήσουν οι διεργασίες για το νέο δάνειο.

Παράλληλα, υπήρξε και μία ακόμα εξέλιξη. Το Εurogroup έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διαχωρίζει επικοινωνιακά το ζήτημα της Ελλάδας από αυτά της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Οι υπουργοί ανησυχούν καθώς οι πολιτικοοικονομικές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας μας προκαλούν συνεχώς νευρικότητα σε όλη την περιφέρεια. Έτσι, για πρώτη φορά, τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup όσο και ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν εκθείασαν με τόση έμφαση την πρόοδο που σημειώνουν οι δύο χώρες και έδωσαν συγχαρητήρια στις κυβερνήσεις τους.

«Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η πρόοδος των οποίων πάει καλά», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, για να επιστρέψει αμέσως μετά στις καθυστερήσεις που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η σκληρή γραμμή των 16 φαίνεται πως ανάγκασε τον κ. Βενιζέλο να επαναλάβει ρητώς πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπαναχωρήσει η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις της και εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου η Βουλή θα έχει περάσει το μεσοπρόθεσμο, το αναθεωρημένο μνημόνιο και το πακέτο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Όμως, όπως μας μετέφεραν Γάλλοι και Ολλανδοί δημοσιογράφοι, οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν λεπτομέρειες για το εάν ο κ. Βενιζέλος (που προφανώς κινείται με εντολή του πρωθυπουργού) σκοπεύει να αλλάξει κάποια μέτρα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί και εάν υπάρχει σαφές πλάνο για ισόποσα μέτρα, ώστε να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Μάλιστα, η δυσπιστία των εταίρων εντός της συνεδρίασης μεταφέρθηκε και στην επίσημη συνέντευξη Τύπου του Εurogroup όταν Γάλλος δημοσιογράφος ζήτησε από τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να σχολιάσει τις διαρροές για το στρίμωγμα του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου.

Ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι ένας «έντιμος και ειλικρινής άνθρωπος», αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας.

Ξανά στην Αθήνα η τρόικα

Σήμερα επιστρέφει εκτάκτως το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, καθώς ξανανοίγει ο φάκελος του επικαιροποιημένου μνημονίου, ο οποίος είχε κλείσει στις αρχές Ιουνίου επί Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι ελεγκτές εκτιμάται ότι θα ξεσκονίσουν τις προτάσεις τις οποίες φέρεται να έχει ο κ. Βενιζέλος για μια σειρά μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν.

Τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σαν καζάνι που βράζει και πως η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όσο και να έχει ηρεμήσει με την αντικατάσταση Παπακωνσταντίνου, θα χρειαστεί κάποια «βοήθεια» προκειμένου να υπερψηφίσει το νέο πρόγραμμα, που στο μεγαλύτερο μέρος του θα παραμείνει ως έχει.

Εάν ο υπουργός Οικονομικών πείσει την τρόικα ότι υπάρχουν μέτρα ισόποσου αποτελέσματος  που μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια κοινωνικά «άδικα», τότε δεν θα φέρουν αντίρρηση. Πόσο μάλλον εαν θεωρήσουν ότι κάποιες διορθωτικές κινήσεις μπορεί να εκτονώσουν -έστω και προσωρινά- την κοινωνική εξέγερση. Γιατί ήδη στους διαδρόμους των Βρυξελλών ακούγεται όλο και συχνότερα το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Προς το παρόν, το Εurogroup αναμένει την ψηφοφορία στη Βουλή ώστε στις 3 Ιουλίου να επικυρώσει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v