Πέντε σχέδια για αλλαγές στα φορολογικά μέτρα

Τα περιθώρια αλλαγών στα φορολογικά μέτρα εξετάζει ο νέος υπουργός Οικονομικών, τα οποία θα τεθούν υπό την έγκριση της τρόικας, κλιμάκιο της οποίας φτάνει την Τετάρτη στην Αθήνα, σύμφωνα με την "Καθημερινή".

Πέντε σχέδια για αλλαγές στα φορολογικά μέτρα
Τα περιθώρια αλλαγών στα φορολογικά μέτρα εξετάζει ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τα οποία θα τεθούν υπό την έγκριση της τρόικας, κλιμάκιο της οποίας φτάνει την Τετάρτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

1. Για την εισφορά αλληλεγγύης, εξετάζονται νέα σενάρια που οδηγούν σε μικρότερη επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και μεγαλύτερη στα υψηλότερα. Στην περίπτωση, πάντως, όπου αποφασιστεί η εισφορά να επιβληθεί στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επιβολή ενός ακόμα φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη δημιουργία δύο κλιμάκων βάσης όπου θα επιβληθεί η εισφορά, η μία για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και η άλλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

2. Πρόθεση του υπουργού Οικονομικών είναι να «παγώσει» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η μη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στην πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία.

3. Μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ακόμα το υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο ύψος όπου θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο για τον ΦΑΠ, που σήμερα ανέρχεται στα 400.000 ευρώ και έχει προταθεί η μείωσή του στα 200.000 ευρώ.

4. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, ωστόσο, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, δεν αποκλείεται να μην αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, αλλά από το 2012 να υπάρξει μείωση των συντελεστών κατά δύο ή τρεις μονάδες.

5. Αναστολή της εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί και η επιβολή φόρου στα αναψυκτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v