Ταμείο Ανάπτυξης προανήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Επιβεβαίωση του Euro2day. Διαπραγμάτευση με Ευρώπη μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες για την ανακατανομή πόρων ΕΣΠΑ και νέα κεφάλαια από ΕΤΕπ. Συστήνεται Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων. Μύδροι για τράπεζες.

Ταμείο Ανάπτυξης προανήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Τη δημιουργία «Ταμείου Ανάπτυξης» για την Ελλάδα, το οποίο χαρακτήρισε έκτακτο πρόγραμμα ανάπτυξης, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ζητώντας ταυτόχρονα να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλειδώσει σε συνεργασία με την Ευρώπη έκτακτο πρόγραμμα ανάπτυξης που θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το εθνικό σχέδιο για την οικονομία θα έχει και έναν ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα, ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί, όπως ανέφερε ο υπουργός, από την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και από την απορρόφηση πρόσθετων κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Φορέας για τη συγκέντρωση των αναγκαίων πρόσθετων επενδυτικών κεφαλαίων θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η Δημόσια Επενδυτική Τράπεζα η οποία θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα με μικρά κεφάλαια από το Δημόσιο και θα επιδιώξει να συγκεντρώσει πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια.

Τράπεζα που θα έχει ιδιωτικό management από καταξιωμένα στελέχη της αγοράς, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς.

Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις, να κάνουν συγχωνεύσεις, να βγουν στις αγορές και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια». Και τόνισε ότι δεν μπορεί να κλείνουν υγιείς επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, όχι νέα δάνεια για επενδύσεις», επισήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει την ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Στόχος κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι μέσα στους επόμενους 30 μήνες η οικονομία να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009.

Προηγουμένως το Euro2day έγραφε ότι εξετάζεται να δημιουργηθεί Ταμείο Ανάπτυξης το οποίο θα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομών.

Το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκατένευσε στο να υπάρξουν επιπρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη χώρα μας ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η νέα οικονομική βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται από άρση της υποχρέωσης δέσμευσης εθνικών πόρων για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει επισημάνει στην Ευρώπη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ανάγκη να επανεκκινηθεί η οικονομία μέσω μεγάλων έργων σε υποδομές, τονίζοντας ότι οι περικοπές των δημοσίων επενδύσεων πέρυσι και φέτος λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Η έκθεση της τρόικας αναφέρεται και στην τελμάτωση μεγάλων έργων, όπως οι πέντε οδικοί άξονες, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από πλευράς Δημοσίου να καταβάλει την εθνική συμμετοχή, ενώ τονίζει τα προβλήματα ρευστότητας που προκαλούν στην αγορά οι καθυστερήσεις πληρωμών και απόδοσης ΦΠΑ από πλευράς Δημοσίου.

Η έκθεση της τρόικας διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος για να συζητηθεί, με πολιτικούς πλέον όρους, το πώς θα αντιμετωπιστεί η αναγκαία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η δήλωση Γιούνκερ ανοίγει το θέμα από πλευράς ευρωζώνης, ενώ τις συζητήσεις για τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης επιβεβαίωσε, σε ανύποπτο χρόνο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένης τράπεζας, το ύψος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα σε ορίζοντα πενταετίας, για να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα σε υποδομές, φτάνει έως τα 30 δισ. ευρώ. Πρόκειται για προεκταμιεύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και για δάνεια ή παροχή εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ.)

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν προεκταμιεύσεις, αλλά ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, και επιβεβαίωσε τις συζητήσεις για πρόσθετα επενδυτικά κεφάλαια από την ΕΤΕπ μέσω της Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων.

Προανήγγειλε, δε, την κατάθεση τον Σεπτέμβριο νομοσχεδίου-σκούπα που θα άρει όλα τα αντικίνητρα στις επενδύσεις και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και νομοσχεδίου που θα δώσει κίνητρα για ναυτιλιακές επενδύσεις με έδρα την Ελλάδα.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι τα προβλήματα στους μεγάλους οδικούς άξονες οφείλονται στην αδυναμία του Δημοσίου να καταβάλει την εθνική συμμετοχή για απαλλοτριώσεις που δεν καλύπτονται από το ΕΣΠΑ και στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που ζητούν οι παραχωρησιούχοι.

Σημειώνεται ότι ήδη για έργα παραχώρησης όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες έχουν συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την παροχή δανείου ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της απροθυμίας ή αδυναμίας δανεισμού από πλευράς των εμπορικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v